Puting baby

Baby boy i asyik menangis je.. leas minum susu.. tak sampai 5mnt menangis lagi lapar.. kadang2 langsung tak boleh tinggalkan dia... lepas minum mesti nangis.. stress betul nak jaga dia... i bagi susu bdan + susu fm.. lagi dia tak diam nangis juga... kadang2 kena baring je sebelah dia bg susu badan.. letih.. hari ni decide mau letak puting bagi dia... ada tak kat sini letak puting kat baby... share sikit.. #bantusharing #firstbaby

15 Balas

Mcm anak saya baby boy, dia akan hisap jari or hisap bahu saya kalau nk susu, tak pun nangis buat bunyi 'awu awu' mcm ckp tu petanda nk susu. Bagi sampai la dia tolak sendiri, tapi selalunya tak sampai setengah jam dia nak lagi. Itu maknanya dia nak susu sambil tidur la tu, sbb tu saya jarang bg dua belah susu saya sekali harung sbb baby jnis high demand takut overfeeding kan. Lepastu jnis tak bole kalau takda org, main kat bwh kejap then nak kne dukung, anak baru 2 bulan, kalau nangis tu bukannya nangis biasa2, selalunya nangis yg mcm kne dera tu la so tak sampai hati tak angkat. Lagipun klau baby nangis lama2 nnt masuk angin pulak, gitteww. Ada cuba juga bagi puting haiyaa taknak pulak. Di tolak2 nya puting tu guna lidah. Sambil tolak sambil tersengih2, alahai anak. Nasib baik comel, penyejuk hati betul budak ni eyy 🤭

i hadapi masalah u beberapa minggu lepas 😂 baby i pon boy. lepas dia minum susu, kalau dia still mengeliat, menangis, even you dah burp kan dia.. 😂 you cuba burp kan dia lagi. baby i macam tu. lepas bagi minum susu, i burpkan dia, tapi dengar mcm halus je sendawa dia. baby i still mcm xselesa.. nangis2.. itu maknanya ada angin yang xhabis keluar lagi. u kena kuarkan angin sendawa, baru dia tenang. kalau u xkeluarkan, dia akan nangis, tido pon sekejap bangun, sekejap tido, sekejap nngis.. sebab dia xselesa yg kedua, lepas u feed dia, dia still nak susu, even after you burping dia..thats mean sukatan susu dia dah naik 😂 dia nak lebih lagi wahahaja

2y ago

bertabahlah ye mis emma. semua mommy kena tempuhi nya. alhamdulillah, anak dah setahun 2 bulan dah 😆 kita kena kuat mommy!

Klau satu bulan hingga 3bulan tu normal la nanti dia beransur ok...saya pun susu badan nak bagi susu botol MMG dia xnak dia anggap tu permainan untuk gigi dia.,makan mesti 3kali sehari ikut time yg saya dah bagi...tido pun ikut time lepas Isyak n sebelum subuh dia akan bangun ....masa baby MMG anak saya juara menanggis masa kat hospital...orang semua kenaii sebab dyaowang panggil Dya baby 2020.sebab dia sapu semua 2020...hihi tapi untuk memudahkan lagi guna cara klau saya bagi dia lepas sediri ambil posisi mengiring n selesa Klau tak maw lengguh oii.dah Ceaser saya NIE....tapi syukur baby x meragam masuk 3bulan....

Normal la tu sis,klu baby yang baru awal bulan memang dia akan sedikit cerewet..macam baby boy sy juga masa baru 1 bulan ,dia sgt2 cerewet...tp kdg2 mngkn ada yg dia xselesa..cth, perut kembung.. Tips nak bagi dia sampai kenyang... *Biar baby sis sendiri yg lepaskn puting susu tu tnggu smpi dia puas baru dia akn lepaskn sndiri tu.

ank berapa bulan? sebab anak sy mcm tu jugak . tp msuk 3 bulan lebih sy dah cabut puting. kalau sy mungkin xthn sbb ank sulung tk pnh ade pglmn. tp lama2 dh jd biasa dan decide xnk bg puting lagi . org ckp baby boy mmg kuat nyusu . smpi skarang pon ank sy msih la byk nyusu tpdh terbiasa . keep strong ye mummy 💪

4y ago

tkpe sis . skrg dh jd mommy u mesti lg knl ank u mcmne n ape yg terbaik. sy pon bg puting tp before tdo je. sy xbg tiap masa. smpi dah 3 bulan dia sendiri dh taknak . goodluck sis keep positive

baby sya pun boy,sma juga mcm sist slalu nangis mula2 sya stress juga tp skrg dah okayy.. selagi dia nak mnyusu sya bagi ja dia bf sma ttdur,lpas ttdur peluk2 dia.. mmg rasa penat sist plus sakit itu ini tapi ikhlaskan sja kita bkorban dmi anak sndri jugakann.. so stay positive sist jgn stress2 lagi yaa😘

baby ni bukan saje2 nangis sis. mungkin ada yg tak selesa dgn dia. baby boy lagi cepat lapar dan lagi kerap minum susu. kalau boleh jgn guna puting. takut nanti kembung perut. kesian baby. kalau baby nangis cuba check perut dia ok tak, cuba sapukan minyak telon, tukar lapin, cukupkan susu dia.

Sebaik2nya bagi susu badan sepenuhnya sis..baby mb msh x ckp susu...try bagi puting palsu tu dia nak x (ikhtiar tp sy x bagi la)...standard baby mmg nak kena belai/dokong tp slow2 la ajar baby sis yer InsyaAllah nanti2 ok la tu🙋🏻‍♀️

Anak saya pun macam tu dulu. Saya faham sangat perasaan dan keletihan sis. Semoga dipermudahkan urusan ye sis. Aamiin Rasanya baby nak mengempeng tu. Nak isap puting je sepanjang masa.

Baby boy memang high demand sis. Baby saya pon mcm tu. Saya terpaksa bg pacifier sebab dulu kerja. Now da resign saya bg pacifier time dia nak tido je. Da lena, saya tanggalkan.