Berat naik

Hai ibu2. Saya dah 37 minggu 5 hari.. ada tak yg macam saya. Makan dh kontrol dah. Tapi berat naik jugak. Pening dh taktahu nak buat macam mana. Takkan tak makan nt kesian dekat baby tak dapat zat.

13 Balas

saya 37w2d, berat naik sepanjang kehamilan setakat ni 13kg. naik tu maintain. cuma pernah sekali dlm masa 2minggu naik 3kg sbb bedal makan byk sbb cuti sekolah brkumpul sanak saudara dan travel seronok sgt. trick sy setiap kali antenatal check up, sy x makan ape² kecuali air kosong segelas sebelum pergi klinik. klu kite makan dan minum banyak sebelum timbang, boleh cecah naik berat badan 2kg. sekali berat dgn baju, kain, tudung sume. sy dh buat eksperimen.hehe

2y ago

Saya ada buat jugak. Memang selalu mintak pagi2 checkup sebab nak tahankan makan. Minum air kosong je. Heheh lepaa2 oke lah. Sekarang ni taktahu la kenapa. Kalau ada satu hari tu makan banyak. Mula lahhh berat nyaaa naik. Padahal satu hari je. Hari2 lain punya la jaga😂😂 harap2 okay la pasni

sy pun naik 14kg spanjang preggy hri tu..alhamdulillah anak kluar okay...ibunya pun okay..mmg dh tk boleh kawal...makan skit lapar, sian kat bby...makan byk berat naik mendadak pulak 🤣🤣just enjoy your time je sis...jgn fkir sgt...nnti stress pulak😅just jaga laa jgn ambik makanan manis2x byk sgt ..ambik makanan yg mengenyangkan trus...avoid jajan if possible okay...good luck😉

saya 31 weeks berat badan saya baru naik 2kg .. bila scan baby Alhamdullilah perkembangan baby normal, berat normal ..entah la ..saya yang pening berat badan tak naik ni ..ikutkan walaupun overweight berat badan saya kena naik jugak . saya pregnant overweight now berat 76kg tinggi 164cm

saya dah 38 week setiap kali checkup mesti naik 2kg tu kene pantau 2 minggu sekali ni nak dekat beranak seminggu sekali kan . lagi la seminggu tu boleh naik sampai 2kg .😭 saya pun sama juga makan macam biasa je cuma naik tu banyak sangat takkan nak makan sehari 2 kali je em

2y ago

ye saya checkup minggu ni nurse cakap kenapa ni tak bersalin salin lagi . hahaha kita pun risau dengan hb pastu berat badan lagi . tu la harap la baby keluar tepat waktunya jangan bagi ibu dia kene bebel lagi😂

i pun, berat naik masa pregnancy 20kg++, Alhamdulillah lepas bersalin turun semula 22kg, yang penting kena pandai jaga makan semasa berpantang + susukan badan anak boleh kecutkan lemak, Alhamdulillah anak dah setahun, 2 org anak 2-2 berjaya maintainkan badan.

Mkan jaa apa awk suka dlm kuantiti yg tidak melebihi,sy naik 23kg masa pregnant,alhamdulillah baby sihat ja,xde masalah kesihatan apa2,masa dlm pantang jaga betul2 pemakanan…

2y ago

Alhamdulillah...itu lah. Doakan sayaaaa hehehe

sama plak , 37w5d 😄 . tp sya plak hujg2 ni berat x naik byk sgt. 35w ke 37w ni xda kenaikan berat langsung . pdhal makan mmg xda kontrol , 😅 . minum pun manis2 belaka .

2y ago

tuelaa pasal , 1st 2nd trimester hari tue ada naik jg.. masuk 3rd trimester ni berat dh x brp nai naik.. tp mkn x kurg.. minum asik nak manis saja 🥲

sy kurgkan makanan yg carbo tnggi, jd sy minum susu ,mkn roti , air buah2 , knyg alhamdulillah berat pun tak naik banyak mana ,perlu ikut had berat yg doc suggest kan

saya plak dah tak kesah pasal berat naik..sebab asik muntah je makan muntah makan muntah entah berat naik tu datang dari mana...haishhh lambat lagi baby ni nak besar

saya 🤣 tp turun naik...timbang mggu lalu turun 1.3kg...minggu ni kompem naik lg...nti mggu seterusnya turun...mcmtu je sllu...adoiii