Tips naik berat badan masa pregnant

Ada tips tak macam mana nk naikkan berat badan? Dh masuk trimester 2 pon berat tak berapa nk naik 😅 makan still tak boleh sebarangan sebab tekak loya. Tapi memang dari sebelum pregnant berat susah betul nk naik. Makan la apa pon tetap maintain 🤣 cuma sekarang ni saya risau baby tak cukup zat n kecik je.

3 Balas

Ibu kecik tak menjadikan baby dlm perut pun tumbuh kecik. Selagi dia tumbuh elok sesuai dengan umur dia, ok dah tu. Sy paling berat masa pregnant pun 45kg je. Kalau tak pregnant 37-38kg. Memang kurus kering. Baby ok je lahir cukup bulan dan besar. Cumanya sakit pinggang lebih la masa 3rd trimester sebab tulang2 semua nak meregang tampung baby

1y ago

Ya kita supply zat nutrien. Awk cuma perlu makan makanan berkhasiat je.. tak naik berat badan pun tak apa selagi khasiat sampai pada baby ok je sebab dia akan membesar sihat ikut umur dia. Baby kecik ok senang nak push nanti asalkan dia sihat je. Sama macam org dewasa jugak la, kecik ok asalkan sihat. Baby sy dulu keluar berat 2.7

kalau risau, pergi scan terus kat swasta untuk tengok perkembangan baby. berat tak jadi isu. makin naik berat bukan bermakna baby makin besar. saya pun mcm tu, susah naik. tapi scan baby membesar ikut waktu dia. sepanjang mengandung saya naik 7kg je dan bersalin baby pun sihat. teruskan je makan makanan berkhasiat

1y ago

sbb misi bukan doktor. doktor yg scan baby jadi dia saja yg tahu perkembangan sebenar baby, dia tahu tak perlu berat naik mendadak asalkan perkembangan baby seiring dgn umur dia. doktor pakar pulak tu yg cakap camni. sampai saya bersalin pun perut mmg tak nampak sgt pun. tapi baby sihat je. tak perlu risau sgt yee

Berat saya 44kg first trimester, saya lagi risau kalau berat naik lagi mndadak nnt , takut baby lahir besar nanti . Sebab anak first pun mcmtu . Masuk je second trimester asik nk makan je .