Berpuasa Ramadhan

Mommies puasa ke bulan ramadhan semasa trimester pertama? Saya punya 1st appointment Dr jatuh pd tgh bulan ramadhan, jd x sempat nk tanya pendapat Dr.. 1st day puasa tu x tahu nk puasa ke x. Btw, saya baru 6 minggu mengandung sekarang ni. #firstmom ##firstbaby ##bantusharing

10 Balas

Saya ada tengok dekat tiktok , ada ustazah terangkan first trimester boleh puasa atau tidak . 🥰 Jawapan dia , Boleh puasa jika kandungan ibu sihat , ibu pun sihat . Kalau tiba tiba tengahhari ibu rasa nak pitam , boleh ke berbuka atau teruskan sahaja puasa ? 🥰 Ibu boleh berbuka jika menganggu kesihatan ibu . Jangan paksa badan . Bila dr check kesihatan ibu tidak baik , ibu boleh je tidak puasa . Tetapi , ibu kena ganti puasa bila bila masa selepas baby dilahirkan dan habis darah nifas & haid . seberapa banyak ibu tinggal dan perlu bayar fidya . ☺️ * Dulu anak first saya sebulan tak puasa masa mengandung sebab tak tahan . Rasa nak pitam . Dapat puasa setengah hari je . Awal tahun ni baru saya ganti puasa . Tapi tak straight lah sebulan . Skip skip . Then minggu lepas saya bayar fidya . Ni sekarang sama dengan awak , anak no 2 pulak baru 6weeks . Tak tahu lah larat ke tidak kali ni .

1y ago

terima kasih tyqah. sgt membantu. 🫰

Sy 27hb ni baru appointment buat buku pink. Insyallah puasa macam biase. Biase klu pregnant bln puasa, sy amal mkn kurma lebih & mnum susu. Air masak mnum bnyk skit. Baru thn sikit tenaga & kurg lapar. Sy pun 6minggu+ . 😊

Hi just wanna share my friends punya pnglman..dia msa tu 11weeks pregnant..berpuasa..end up misscariage sbb bayi xckup zat..so my suggestion if bby msh kcik btter not..klau bby dh bsar blh klau mampu..

Saya pun 6 minggu. And date appt pun pertengahan puasa. Sekarang tak puasa pun lapar memanjang kadang sampai gelap mata. First day nanti nak try dulu macam mana, harap okay la.

Saya harini terhitung 5weeks dan Alhamdulillah berjaya puasa, bila time2 nak berbuka tu badan memang raya loya sangat2 zero energy dan macam nafas pendek2 but overall dapat lalui

saya tak puasa , taknak paksa diri untuk puasa .. sbelum bulan puasa pon asyik kelaparan, bdn lemah, rasa nak pitam , lagi pon baby masih kecil risau nutrisi n zat kurg utk dia..

saya pon baru 6minggu..hari tu ade tanye Dr,,kalau larat boleh teruskan berpuasa..tak de pape katenye,,in sha allah semoga kite utk puasa..

sy 5weeks firstday puasa tu sy puasa tgh hri rsa mcm xde tenaga sy mnum air je ...risau kt kandungan

Kalau morning sicness teruk tak boleh puasa. Kalau tiada morning sicness boleh ja puasa

ehh sama laa saya pun 6weeks dah ☺️, saya tak puasa sebab risau kandungan sya ni