bleeding

Hai gais.. Normal ke kalau keluar darah awal pregnancy ni? Btw darah tu xde keluar byk sgt.. Sikit je.. N sakit belakang n cramp tu lain mcm..

105 Balas

Hurmmmm...maaf ye sis klu apa sy taip ni buat sis tersinggung...hew3.. or bhsa sy agak kasar.. apa2 pn klu trjd mcm sis katakan tu better sis g hsptl chck..tu lg afdhal...sbb klu sis tnye dkt sini..xkn dpt selesaikn mslh apa2 sbbnye stiap bdn org adalah berbeza..rahim pn berbeza.kekdg ada yg berlaku cmtu sbb rahim dia xkuat... Nti doc akn bg ubt kuatkn rahim..sbb bby mkin mmbsrkn.. kang klu tnye dkt sini..stiap org akn bgtw berbeza dr pengalaman.. pe sy leh kata..stiap bdn adalah brbeza.. tkut nti sis think org yg ni mcm sm situasi mcm sis ..sis pn kata ok xpyh g hsptl sbb org ni sm mcm aku..tp nti kita silap skit xpsl nti kita gak yg akn menyesal if sumthng yg tnpa kita sngka berlaku..sbbnya kita xnk g hsptl chck..better g hsptl k..anyway take care urself..plz bykkn rest..n may Allah alwyz bless u..aamiin

5y ago

Hehehe😂😂😂btl tu...

Hurm...maaf ye sis klu apa sy sent ni menyinggung perasaan sis bile mmbcnya....hew3.. or bhsa sy agak kasar.. apa2 pn klu trjd mcm sis katakan tu better sis g hsptl chck..tu lg afdhal...sbb klu sis tnye dkt sini..xkn dpt selesaikn mslh apa2 sbbnye stiap bdn org adalah berbeza..rahim pn berbeza.kekdg ada yg berlaku cmtu sbb rahim dia xkuat... Nti doc akn bg ubt kuatkn rahim.... kang klu tnye dkt sini..stiap org akn bgtw berbeza dr pengalaman.. pe sy leh kata..stiap bdn adalah brbeza.. tkut nti sis think org yg ni mcm sm situasi mcm sis ..sis pn kata ok xpyh g hsptl sbb org ni sm mcm aku..tp nti kita silap skit xpsl nti kita gak yg akn menyesal if sumthng yg tnpa kita sngka berlaku..sbbnya kita xnk g hsptl chck..better g hsptl k..anyway take care urself..plz bykkn rest..n may Allah alwyz bless u..aamiin

Sy pernah tny cmni n ditegur oleh beberapa org😂😂.. N arini sy pegi jumpa doctor lg sbb pelik byk hari still spotting.. Kali ni jmpa doctor perbidanan terus.. At least die blh trg detailed hal ni kat kita.. Alhamdulillah.. Hari cuma nampak kantung je.. InshaAllah 2mggu lg kena scan lg.. Doc tu ckp ianya 'threathen misscarriage'.. Chances tu 50 50.. Then doc bg ubat hormon.. Utk kuatkan rahim.. Ada yg bleeding sbb kandungan luar rahim.. Ada juga sbb polyd.. Baik refer dgn pakar terus.. Doakan kandungan sy baik² saja..

xkesah la drh tu ciput ke besa duit 20sen je pon . awk kne reffer hos tok check keadaan dlmn . kdg kita xtau ad msala rahim lemah . bole jdi tnde juga . sy 3kali preggy wlau pon ank prtama dn kedua sy aktif awl mengndg tpi xprnh bleeding ke kelua drh sikit2 awl preggy . bole juga jdi petnde kegugurn sis . baik awk check shje . yg sah kn normal ke x tu doc . bkn kita main agk2 . jgn ikot kata org sgt kata normal . lain org lain bdn lain pengalamn sis .

5y ago

xpe sy xmrh sis pon . mungkin sbb ank prtama . pengalmn tu msih xd lg . tpi d arap kn sis brwaspada la ye . tu je. wlau pn sis brtnye tpi kami pula risau kn sis . tu yg kdg ad yg tremosi . sbb risau keadaan janin dlm perot sis tu . da jdi mommy2 ni mmg sensetif sikit solan brgini rupa . uhuhu . pape pon Alhamdulillah la klau da check dorg kata normal . mungkin drh haid la tu .

Saya sarankan adalah lebih elok berjumpa doktor dengan segera untuk sebarang pengesahan.. Dalam masa yg sama lebih kan bedrest & stay positive. Berdasarkan dari pengalaman saya sendiri, sama seperti yg you alami..i had a miscarriage. Tetapi mungkin berbeza dengan you so I suggest that it is better for you to seek your doctor. Hope all is well for you and your baby.

Mcm sy tompok2 wrna koko gelap 2 hr kluar.. Decide ke klinik swsta tp doc ckp 50 50 kne tgu lg 2mnggu untk scan. Sy brserah kt Allah agar ad rzeki ni mintx Allah pelihara. Alhmdulillah Allah tahu apa yg trbaik dh nmpk janin tp blum ad beat lg sbb bru 7 mggu. Next scan 9 mnggu dh dgr jntung bby. Pkoknye pergi dpt advice doc n yakin sis.. Bnykkn brdoa

Depend pada org..ad org normal tanda beby nk attach jat rahim..ad org tanda nk keguguran.so nk lg tepat...sila ke hospital...Mcm sy hritu...7w kluar darah..lmbt g hospital end up sy keguguran...sedih xterkata..andai sy dpt putarkn masa pd wktu tu..konfirm baby sy selamat..begitula ceritanyaaaahh..

Better sis g klnik or hsptl chck..klu sis tnye org2 kat sni smua org xdpt mmbntu pape😅✌... Nk2 bnda cmni libatkn nyawa klu btl sis keguguran..knp kata libatkn nywa..klu gugur xabis kluar ada sisa trtggl dkt dlm..leh jd bhya pd dri kita... so better g chck supaya x konpiuse2 lg😅✌

Org tua2 kata kalau mengandung ada keluar darh xsakit ke ape. Nama nya bunting pelanduk. Sebb sy mula2 mengndung igt priod. Rupa nya mengndung tu nama nya bunting pelanduk.. Mak cik saya period mcm biasa. Tp bby mmg xde ape.. Tp ni kita tk tahu sis mcm mne kan lebih baik ke hospital, 😊

utk perkongsian..if mne2 ibu yg pertama kali pregnant mengalami pendarahan atau keliru sama ada spotting atau x..better direct to hospital..normally ibu yg pregnant x sepatutnya mengalami pendarahan dn krem perut...better awk direct to hospital ye😊sy berkongsi sbb sy da dua kali keguguran...

5y ago

Betul..saya pun baru gugur..minggu depan cuci.. Sebelum ni keluar darah sikit2 n sakit belakang sangat2... Tapi cuba ke klinik dulu..moga semua baik2 hendaknya..moga urusan awak dipermudahkan..aamiin..