Puasa pada 6 weeks

Hai assalammualaikum semua.. sye nk tanya.. sye bru pregnant 6 weeks.. ok ke utk sye berpuasa?

7 Balas

yg penting niat puasa fardhu Ramadan tu. Puasa itu wajib, diharuskan berbuka jika ada mudarat pada diri/ kandungan. ok tak ok, belakang cerita. Dapatkan nasihat doktor. jika mudaratkan diri, buka puasa, ganti puasa pada tahun hijri yg sama. jika bimbangkan kandungan, buka puasa, ganti puasa dan byr fidyah pada tahun hijri yg sama. Mcm saya, sahur jam 5.45am. jam 12 dah berbuka sbb sy ada GDM dan saya tak tahan teruskan puasa. Doktor pakar & doktor yg pantau saya tak menggalakkan saya berpuasa sebab dah ada jadual pemakanan dan sedang sarat hamil ni. Boleh jadi ancaman hypo dan bacaan gula tinggi pada diri saya jika tidak makan ikut jadual pemakanan.

2y ago

samalah kita.. 😁 redha