pregnant

Hai assalam smua.. pagi ni sy ke klink jmpa nurse.. slalu klo jmpa nurse, nurse mesti tny, dah check darah? Blm.. ko pi makmal, check darah.. lps tu, baru ko ke sini. Persoalan sy, sblm jmpa nurse, terus ke makmal ke? sbb tiap kali jmpa nurse, dorang mesti persoalkan, dah check darah? Tu je soalan sy.. mnta tolong pada yg berpengalamn ttg benda ni. Sbb sy kandungan yg prtama..

41 Balas

Dia nk tgok hb biasa nya. Kalau sy setiap kali checkup dah bg buku kt nurse semua dia mmg suruh trun makmal p cek drh. Dah sttle bru dia proceed checkup. Bukan apa. Dia nk tgok hb mami2 jee.. pemantauan utk mami and baby jugak.

kalau sya trus gi makmal cek air kencing habis tu trus cek darah trus timbang berat masuk blik nurse sya ckap sudah semua cepat je urusan sbb saya malas nak keluar masuk pg sana pg sini dah lah prgnant cepat penat huh...

Turutan checkup Ambil no + letak buku dalam bakul 👇 Cek urine dekat lab 👇 Cek darah (HB) 👇 Jumpa nurse 👇(IF) Jumpa doc (kalau x kena jumpa doc blh balik atau g farmasi amek vit/ubat)

Mmg kene ambik drh.. Tiap2 bulan cekup kene ambik darh dan air kencing.... Tiap2 bulan kene cucuk.. Hahah.... Bgus ambik drh senng nk tahu apa2 penykit....... Skrg ni mcm2 penykit..... Dri situ tahu hb ok tk....drh ok tk

5y ago

Sblom jmpa nurse mmg kne ambik drh.. Cm ayg 26w.. Hahah... Kuanter pnggil nama bg beks kencing dan tunggu nama pnggil ambik drh... Dah tuh g makmal br letk buku at zonB br jmpa nurse.... Bgus klinik sini.. Smua nya detail.

Kalau tempat saya, letak buku kat kaunter. Nanti nurse suruh amik darah dulu, lepas tu check air kencing, baru jumpa nurse. Kadang check air kencing dulu, baru amik darah. Ikut pada nurse kat kaunter tu 😅

Awal2 pregnnt memang blur btol lah . Tktau nk tuju mana dlu . Haha rasa takut je masa awal2 ke klinik . Taktau mana satu step. Kne buat dlu .. So kene byk tanya lah . Kene ingat😂 wlpun kdg lupa . Hahaha

kalau kk di sini , daftar dulu , lpastu pergi kencing utk check air kencing dan upt , lpastu check berat tinggi dan tekanan darah , lpas pada tu baru jumpa nurse utk kira berapa minggu baby dlm kandungan

Kasarnya bahasa nurse tu... Mcm x bolh ckp baik²... Mna ada sis terus gi makmal... Kalau sya kat sini,check urine test lepas tu hntar makmal tunggu kputusan klu positif baru check hb dan lain²

klau tempat sye mne2 boleh.. biasa sye lepas ambil no sye ckp gan nurse tu nk g makmal dulu... sbb klau g makmal lambat2 takut org ramai.. nurse tempat sye pon okay jee..

tempat sy kne ambik kencing n darah dlu bru jumpa nurse....sbb nnti nurse nak tgk result urine n bacaan darah...okey atau tak okey.....kalau x okey kne refer doktor...