pregnant

Hai assalam smua.. pagi ni sy ke klink jmpa nurse.. slalu klo jmpa nurse, nurse mesti tny, dah check darah? Blm.. ko pi makmal, check darah.. lps tu, baru ko ke sini. Persoalan sy, sblm jmpa nurse, terus ke makmal ke? sbb tiap kali jmpa nurse, dorang mesti persoalkan, dah check darah? Tu je soalan sy.. mnta tolong pada yg berpengalamn ttg benda ni. Sbb sy kandungan yg prtama..

41 Balas

Klau d kk kg sya dtg jak 1. Simpan buku putih dlam bakul Tnggu kna pnggil dah letak no trus kna panggil p makmal lepas tu cek air kencing ambil air kencing tu kat kk jer Lpas tu ambil darah selasai d makmal.. 2. Simpan buku putih balik d kaunter tunggu nurse yg cek kita panggil Klau dah kena panggil tu sblum masuk bilik tu kena timbang badan dlu bru msuk bilik bgtau nurse berat badan lpas tu cek2x selesai sdah balik lah😁 #buku yg kita pegang tu putih so sebut putih jelah, sbb klau pink nurse yg smpan 😅

Bila baca komen baru taw semua tempat lain2. Kalau KK sy, amik no kat kaunter (GF) selalu nurse yg amek no dah bgtaw apa nak kena buat. Dia tulis kt kertas no giliran mcm urine (level 1) + ANC tu biasa je. Kalau amek darah kt lengan dia tulis FBC. Kalau HB before jumpa nurse incharge kita, nurse panggil nama amek hb kat bilik dia. Lepas tu nurse incharge panggil utk amek berat, tulis semua result yg dpt tu dekat buku and tggu jumpa doc (yg ni level 2). Itu kk sy lah

Kk tempat sy : Letak buku pink dlm bakul, tunggu panggil nama n dia akan bg no.. Terus amik darah, air kencing hantar ke makmal.. Lepas tu tunggu turn no.. Every month akan check dgn nurse di bilik yg sama.. Cuma dah dekat dgn due date ni appointment every week so dia amek darah dalam sekali dua mcm tu je.. Tp yg pntg air kencing mmg akan cek.. Its ok cek darah every month.. Lebih secure

Kk tempat saya 1. Letak buku pink dalam kotak 2. Nurse panggil bagi no giliran 3. Bawa buku pink dan no giliran ke tempat ambik darah 4. Tunggu giliran ambik darah 5. Hantar darah ke makmal 6. Ambik air kencing 7. Hantar air kencing 8. Tunggu result 9. Makmal bagi result 10. Letak buku merah kat depan bilik nurse / doktor dan tunggu giliran untuk check up

4y ago

Sama gk ngn kk tmpt saya

Kalau KK sini, settle semua cek hb, ujian air kencing, timbang berat, cek bp, baru jumpa nurse. Lepas nurse checkup baru jumpa doc kalau perlu, kalau semua cantik tak perlu jumpa doc Amik darah tu mungkin untuk cek hb. Hb sis low ke? Saya hb low kena amik darah kat lengan utk buat FBC sebab lagi accurate. Kalau hb cantik amik darah kat jari je

Ikut klinik macam mana. Mcm klinik sy g masuk buku dlm bakul. Tunggu nama nurse panggil utk timbang berat. Lps tu nurse akan bg buku dan no utk pergi ke makmal utk cek air kencing dan hb. Lepas tu masukkan buku dlm bakul utk jumpe nurse dalam bilik. Tunggu la smpai nombo panggil.

Oh check darah tu nama dia FBC (full blood count). Kk saya pn x buat. Kena buat kat luar. Fbc ni dia akan check kat makmal kita pnya hb, platelet darah smua complete. Dari result tu la nurse tau condition lengkap darah kita. So, mmg kena buat tiap bulan sblm appointment kk

Macam tempat sy Letak buku kat bakul depan kaunter 👉 duduk, tunggu nama dipanggil masa nama dipanggil dia bg sekali no giliran 👉 Pergi makmal cek air kencing, hb, timbang 👉 pergi bilik nurse letak buku kat bakul luar bilik tu dan tunggu no/nama dipanggil.

Nurse ckp gitu ke? Cm garang je😅 mcm sy 1st app lps buka buku,dtg,dftar,dia timbang & cek tekanan darah dulu,baru pegi makmal amek darah,test urine baru jumpa nurse..kk tmpt sy la haritu..sy pn 1st time juga,masih blur2..nasib nurse smua ok.

Sy check up masa mengandung kat klinik desa. Rutin setiap kali check up. Check hb Check kencing Check tekanan darah Check berat Sis check darah untuk apa ye? Sy dulu masa awal pregnant saja check semua tu dkt makmal tapi bukan masa check up