HB LOW

Hai you Alls... Sy nak tnya ni , sy dah masuk 34 minggu. Tapi hb tetap rendah. Ada x yg tau tips nak naikkn hb... Yg paling mujarab

24 Balas

Setiap orang berbeza sis. Kalau yg ada talesmia, mmg hb tak naik2 walaupun buat apa2. Macam saya, saya anemia in pregnancy. Tapi Alhamdulillah bukan talesmia. Tips saya naikkan hb, setiap kali makan ubat yg kk bagi, saya minum dengan air limau kasturi yg saya bancuh sendiri. Pagi saya makan iron tablet 2 biji dengan air limau. 2 jam lepas makan iron tablet baru baru benda lain. Malam, sebelum tidur saya makan zincofer dengan air limau. Jangan sekali2 makan ubat bersama susu atau milo. Tu menghalang penyerapan zat ubat. Kalau nak minum susu, jarakkan paling kurang 2 jam sebelum atau selepas makan ubat kk. Selain tu, saya try semua tips lain macam makan kerang, makan bayam, makan jambu. Tapi apa yg saya nampak, based on observation saya, amalan minum air limau tu yg naikkan hb saya. Semoga dipermudahkan urusan ye sis. Aamiin 🤲🏻

Minum air rebusan barli sis.. pastue mkn ubt sangobion 2bjik sblm tdo mlm.. sy pn ritu hb low jgk.. mkn kerang la.. aty ayam la.. kerang la.. smua xjd.. last sepupu sy suroh minum air rebusan barli kerp2.. ngn sangobion.. 2bjik tiap mlm sblm tdo.. bru naik cntik hb sy... sy ubt iron yg kk bg xsesuai.. hb sy xnaik2.. pastue asyik sakit kpla.. sbb tue misi soh bli sangobion kt frmasi... smpi skng sy mkn tue la dgn amalkn air barli.. sme la kte sis.. 34mggu

2mggu lepas hb sy sgt low...8.7...so doktr bg 2mgu lg utk naikn...klu x stanby bontot nk cucuk inferon..so dlm mse 2 mgu ni sy mnum air rebusan produk nufiya,mnum air jambu batu,mkn sayur bayam dan jugak sy mkn vco softgel utk persediaan bersalin insyaAllah...so cek up arini alhamdulillah hb naik ke 9.5...syukur sgt...seram ble bace pengalaman org2 y cucuk inferon ni..so sy akn truskn dgn smue tu shge la ari bersalin nti..insyaAllah

Pengalaman saya prgnant yg ke3 ni,hujung2 saya banyak minum air kelapa hb naik sampai 12..tp xtahu la asbab air kelapa ke ape..nak kata rajin mkn vitamin klinik bg xpun sbb hujung2 saya dah mls makan vitamin klinik bg tu (jgn ikut cara saya)..dan ada yg ckp minum air klpa nanti bersalin anak bersih,saya besalin xdela anak bersih pun sama jugak 😁

Makan kacang kuda, jambu batu. Dan makanan2 lain. Saya da masuk 7 bulan hb turun naik. Pastu masuk 8 bulan saya minum jus delima gulsan. Ter skip ubat zincofer 2 hari masa sblm gi check up. Alhamdulillah hb takturun mendadak. Maintain ja.

sy mkn supplemt shaklee. ubat kk je. mmg berkesan wlpn kdg2 x mkm sbb lupa . air susu kambing. HL pn blh. kdg minum air jambu batu.kalo rajin buat air kurma . buah semua jenis sy makan. sayur bayam je rebus. dr 9 naik 11.+ alhamdulilah

sy mkn kacang kuda... terus naik byk... 34 minggu sy check hb 10.5 pastu 35 minggu kena check lg. sebelum kena check 2 3 ari sy mkn kacang kuda. bt ratah pn sedap. terus naik 11.0 hb..

Saya pun 8 bulan anaemia in pregnancy. Dalam 2 minggu, Hb naik dari 9 sampai 11.4 pada 35 minggu. Saya amalkan minum air sunquick semasa makan ubat iberet. Dan saya bnyk mkn buah jambu batu dan oren.

hi sis,saya try esp,ostemtrix dan vit c shaklee. alhamdulillah. dari anak first tak pernah bawah 12. shaklee hanya untuk saya ikhtiar je 😁 kalau sis berminat,boleh roger saya 01128891716

hati ayam/lembu,sayur bayam,buah delima,jambu batu..kurangkan/elakkan minum mnuman berkafein seperti Kopi,Nescafe dan Teh..milo pum cam berkafein juga tu..