hb rendah

Sy nak tnya apa solution utk hb low ? Doktr suggest mkn iberet .. Ada tk sni ibu2 yg sme msalh ngn sy .. ? Boleh share tak cara nk naikkn hb

45 Balas

sbelum ni klinik swasta 1st cek hb 9.. dkter tu marah.. dkter bagi zincofer tapi sy muntah.. tukar obimin dgn dkter pn x boleh telan.. besar.. then mkn buah prune, kurma, air sunquick, ikan hitam2, mula2 ok lama2 da x sesuai then muntah.. give up kejap.. pstu rebus sndiri kurma merah, kurma hitam, longan.. minum 2x je.. next cek kk naik 11.. alhamdulillah.. skarang x mkn pape dah.. 2 ari lepas suruh kakak beli kn maltofer, baru mkn sbjik.. xtwu ok ke x.. next appointment 16hb, nk dkt2 nnti baru masak balik air tu then minum.. hiihiii.. smalam jmpe dkter 1st jumpa tu, dye trkejut dgn bacaan hb sy.. 🤗

Saya mula2 hb 6..pastu kena masuk wad tambah darah. Doktor Kasi iberet juga... Alhamdulillah,skrg hb dah naik 12. Sy makan iberet je,tak makan ubat lain. Tp setiap org mungkin mengalami kesan yg berbeza. Cuba dulu iberet, jika tak Naik juga hb...mungkin doktor Akan tukar ubat lain pula...🤗😊

Hb sy pun drop.. Dari 11.6 ke 11.5... tp arinie cek dri drop teruk jadi 10.4... patot ease pening je kalu berdiri lama atau x rehat... Dr suggest iberet Bru je beli tdi.. sbelum nie mkn obimin... Pastu tmbh ferrous... Tetap drop... Harap2 hb ok lpas nie...

4y ago

Sy mkn sebiji sehari je dlu... Minum ngan Oren sunquick tu...

Mkan ubat mengandung yg doc bg tu,, makan time nak tidur, jangan mkan siang2,, mmg hb tk cntik,, sya mse mngndung mkn ubt time nk tdo,, hb mmg cntik smpai lah lahir kan anak,, doc pon ckap bagus hb tkda mslah

lain orang lain keberkesanannya sis.. sis kna try n error.. sya amek obimin dan byakkan mkn buah jambu batu, delima, sayur2 hijau.. air horlick pn ok.. skli je hb low lpas tu dh ok.. in sha Allah

4y ago

ye.. nurse yg sarankan tu.. n horlick pn blh byakkan ssu bdn

Saya pun tengah makan iberet...sebelum ni mkn zincofer.. Tp tak tau lagi hb dah naik orang belum.. Mnggu depan baru nak checkup... Doakan saya ye mumy² semoga hb ok jer...😄

4y ago

Sebelum ni 11.8...drop ke 9.3.. 😅 doctor bagi ubat 4sekawan tpi saya tak boleh mkan.. Pening sakit kepala dan sakit tengkuk..

Ok je mkn. Tips nk naikkn hb. Mlm sebelum esok nk chech up mkn sebiji. Pg2 subuh tu sblm p c.up makan buah jambu batu. Elok naik. Even sy da talasemia🤭

hb sy dr awal 12.6 kekal ubat hnye mkn 10bji skrg kandungan 24minggu, cek td syukur ank sht, sy amal kan mkn jambu, susu pon sy xleh minum .

Mkn zincofer, bykkan minum air oren, ambil supplement VCO...insya Allah.. Bykkn mkn syr,buah,..kurangkan mkn product tenusu n kafaein

Makan ubat dengan air oren. Ada orang dengan air sunquick. Tapi saya tak tahan manis. So saya minum dengan air oren marigold tanpa gula tu

4y ago

Kan. Mula mula rasa macam merepek. Tapi bila dah try tu, mmg hb naik 😂