Hb low

Hi mommy2? Hb sy 8.9 ,sy dah cuba mkn makanan yg menaikkan hb tapi hb masih low . Pls mommy2 share ur tips mcm mna nak naikkan hb dgn cepat? ?

39 Balas

Saya pregnant 7 bln dh . Tiba2 14/12/2019 pergi kk hb turun jd 10. Before this check plg rendah 11.9. Byk kan turun. jadi doctor quite terkejut sbb turun byk. Doktor bising sikit suruh jaga mkn. Sy byk mkn coklat and minum milo everyday kot so caffeine meningkat tu halang zink absorb dlm badan kita. Sy pun stop ambik caffeine. Sy makan juice mamariam ni 2 sudu sblm breakfast n 2 sudu lps maghrib. makan kerang ada la dua kali spanjang nk check up balik. then buah jambu batu bila lapa2 tgh mlm. Sy beli 2 biji. tp tak la sekali mkn terus 2 biji tu. Mkn bila nk mkn. Alhamdulillah smlm 30/12/2019 sy check up hb 12.5. last. Henti ambik caffeine n mkn benda yg naikkan hb. Buah delima, kurma, jambu, kerang, sayur hijau. Jgn ambik organ dalaman. Mmh boleh naik hb. Tp efek lain nanti takut benak pulak😁

Macam saya, saya anemia in pregnancy. Tips saya naikkan hb, setiap kali makan ubat yg kk bagi, saya minum dengan air limau kasturi yg saya bancuh sendiri. Pagi saya makan iron tablet 2 biji dengan air limau. 2 jam lepas makan iron tablet baru baru benda lain. Malam, sebelum tidur saya makan zincofer dengan air limau. Jangan sekali2 makan ubat bersama susu atau milo. Tu menghalang penyerapan zat ubat. Kalau nak minum susu, jarakkan paling kurang 2 jam sebelum atau selepas makan ubat kk. Selain tu, saya try semua tips lain macam makan kerang, makan bayam, makan jambu. Tapi apa yg saya nampak, based on observation saya, amalan minum air limau tu yg naikkan hb saya. Alhamdulilah, lepas tu amalkan tips tu saya longer anemia in pregnancy. Semoga dipermudahkan urusan ye sis. Aamiin 🤲🏻

2y ago

saya campur sikit. alhamdulillah, sepanjang pregnancy tak sangkut gdm pun.

Sy pun kali ni mengalami hb xnaik2...da mcm sy mkn...ari2 mkn sambal kerang pun xnaik jugak...smpai kne amik iberet 2biji skali mkn...xnaik jugak...last2 ad sorg nurse ni bg petua kat sy...dia ckp klu mnm air kosong@air masak tu jgn mnm kosong je...perahkn jus limau sket...sy tanye klu mnm air lemon boleh x...dia ckp pun boleh...so setiap ari sy akn potong 3slice lemon n masukkn ke dlm botol air [email protected] sy akn mnm dr pg smpai ptg...alhamdulilah... Dlm mse 2mgu hb sy dr 10.5 naik ke 11.5..alhamdulilah... Try la mummy...

Sy amalkan minum air rebusan buah kering... Alhamdulillah.. Serasi... Hb naik, paras gula stabil.. Sembelit pon tak ada... Mummy boleh ikhtiar cuba... Saya beli yg da siap pack.. Tinggal rebus dan minum... Sedap pon sedap... Hb terlalu low mummy kena ikhtiar something... Lau mummy nak cuba.. Mummy contact seller ni.. Sy beli dgn dia... 0133463882..

Try consume ubat tambah darah dgn air limau kasturi..saya dh try dri 10.8 naik ke 11.3..cousin ada ckap try juga makan hati lembu msk daun bawang n kicap...menu nie saya blum try jga..bt msa ini saya consume ubat tmbah drah dgn air limau kasturi mcm yg nurse suggest..

Saya pn hb rendah jga..mkn ubat dri klinik smpi lah iberet x naik2..last2 doktor suggest kita ubat maltofer..yg ni blh kunyah je sbb perisa coklat..hrp hb sya lpas ne naik lah ..mum cuba try maltofer..

4y ago

Kawan sy pun mkn tukar makan maltofer jugak. Alhamdulillah hb dah naik ke 11 daripada 9

Sis cuba amalkan jus mamariam....dulu masalah jugak mengenai HB ni...tpi skrg alhmdulilah xde masalah pon sb sy amalkan jus mamariam....badan pon xmudah letih sentiasa bertenaga....

4y ago

Boleh try..Sye juga amalkan😊

Blh cuba jus mamamariam @ ambil iberet.. Dr awl pregnant sy ambil jus mamamariam hb xpnh kurg dan skrg sy ambil iberet sblm tido dgn air oren sunquick hb sy naik 12.7 dr 12.1

Klu sy mkn jambu batu tiap2 hari..potong2 bwk pi ofis..tiap2 ari mst mkn sayur hijau..xpn sy selabg dgn bayam merah..kerang dgn hati 2x smggu cmtu..insyaAllah hb naik

Sy sblm nie hb 10 dah sebulan amalkn jus pati delima gulsan and buah jmbu batu, alhamdulillah da 2 kli check up hb 12 ke ats,harap sy membantu puan ya 😊

4y ago

oo fhm2