Payah jgk mcm ni..

Emosi ibu mengandung ni mmg x bole dibuat main...kalau dh nangis,nk berhenti payah...😂 Kisahnye,suami sye bergurau dgn sye mse hari berpantang nanti,dia nk makan benda yg sye x bole makan mcm fastfood depan sye.. mula2 kami gelak sme2...tp lepas habis gurau pasal benda tu... Sye terdiam,lepastu sye menangis... sye jd overthinking ... Sye fikir sye akn meroyan kalau dia buat mcm tu.. suami yg td kt dapur terus dptkn sye sbb sye nangis teresak2..bila dia tnye kenapa saya jwb la psl dia bergurau td tu.. suami tergelak... Dia kata sambil gelak2, "belum buat betul2 dah nangis..." Saya balas balik,"yelah..kalau buat betul2 biar syg meroyan padan muka abang..." Terus suami pujuk... Suami tnye kenapa bole overthinking dan nangis betul2? Sye jwb dari luahan hati yg lama terpendam, "Sbb skrg ni,apa yg syg nk,syg teringin,semua tak dapat sebab kita x de duit nk beli...abang bru dpt keje..syg x keje,xde duit... Lauk pun kita xde kt dlm rumah ni.. hari2 nasi goreng sbb ad beras, bawang dgn lada je kt dapur tu....sayang mengandung,kena makan buah,minum susu...tp x buat pun.. makan ubat pun HB tetap low sbb pemakanan sayang yg tak tentu arah ni.. sayang pernah makan nasi dgn garam mse abang keje sbb nasi goreng x kne tekak sayang..sayang nk nasi putih tp x de lauk,sayang telan nasi dgn garam... Tiba2 abang ckp,mse syg berpantang nanti abang nk mkn sedap2 dpn syg tp syg x bole nk mkn sbb tgh berpantang..abang rasa adil ke?" Dgn linangan air mata sye jelaskan.. muka suami terus berubah..tak tau la dia serba salah ke apa.. dia peluk sye,pujuk adalah dlm 5minit mcmtu sblm dia gerak keluar dari bilik.. Dia siap2,ckp nk keluar kejap.. ah pulak dia yg terasa... Salah ke saya luah mcm tu? Sye nangis sbb overthinking psl gurauan dia mse sye berpantang dan sye pun bgtau kenapa saya bole nangis betul2.. Tp,dia pulak nk bawa diri,tenangkan fikiran... Dia keluar je dr rumah..saya sambung nangis..ha ha ha 🙂

34 Balas

suami saya okey...sebab sekarang ni saya first mom...dia jaga saya dengan baik..dia layan saya dengan penuh kasih sayang...kalau saya nk makan ni makan tu...dia belikan jugak walaupun sampai habis duit sebab risaukan saya yang mengidam..dia risau kalau saya tak makan..walaupun dia penat balik kerja.. dia tetap senyum..layan jer perangai saya time pregnant..sebab mom time pregnant ni kdg² perangai mcm budak,,mood tiba"gembira tiba" sedih...kdg" overthinking...mak mertua saya pun faham keadaan saya.. syukur sangat dpat keluarga suami baik mcm ni🤭🤭