Payah jgk mcm ni..

Emosi ibu mengandung ni mmg x bole dibuat main...kalau dh nangis,nk berhenti payah...😂 Kisahnye,suami sye bergurau dgn sye mse hari berpantang nanti,dia nk makan benda yg sye x bole makan mcm fastfood depan sye.. mula2 kami gelak sme2...tp lepas habis gurau pasal benda tu... Sye terdiam,lepastu sye menangis... sye jd overthinking ... Sye fikir sye akn meroyan kalau dia buat mcm tu.. suami yg td kt dapur terus dptkn sye sbb sye nangis teresak2..bila dia tnye kenapa saya jwb la psl dia bergurau td tu.. suami tergelak... Dia kata sambil gelak2, "belum buat betul2 dah nangis..." Saya balas balik,"yelah..kalau buat betul2 biar syg meroyan padan muka abang..." Terus suami pujuk... Suami tnye kenapa bole overthinking dan nangis betul2? Sye jwb dari luahan hati yg lama terpendam, "Sbb skrg ni,apa yg syg nk,syg teringin,semua tak dapat sebab kita x de duit nk beli...abang bru dpt keje..syg x keje,xde duit... Lauk pun kita xde kt dlm rumah ni.. hari2 nasi goreng sbb ad beras, bawang dgn lada je kt dapur tu....sayang mengandung,kena makan buah,minum susu...tp x buat pun.. makan ubat pun HB tetap low sbb pemakanan sayang yg tak tentu arah ni.. sayang pernah makan nasi dgn garam mse abang keje sbb nasi goreng x kne tekak sayang..sayang nk nasi putih tp x de lauk,sayang telan nasi dgn garam... Tiba2 abang ckp,mse syg berpantang nanti abang nk mkn sedap2 dpn syg tp syg x bole nk mkn sbb tgh berpantang..abang rasa adil ke?" Dgn linangan air mata sye jelaskan.. muka suami terus berubah..tak tau la dia serba salah ke apa.. dia peluk sye,pujuk adalah dlm 5minit mcmtu sblm dia gerak keluar dari bilik.. Dia siap2,ckp nk keluar kejap.. ah pulak dia yg terasa... Salah ke saya luah mcm tu? Sye nangis sbb overthinking psl gurauan dia mse sye berpantang dan sye pun bgtau kenapa saya bole nangis betul2.. Tp,dia pulak nk bawa diri,tenangkan fikiran... Dia keluar je dr rumah..saya sambung nangis..ha ha ha 🙂

34 Balas

Mungkin dia rasa dia tak dpt provide utk awak kot, bukan terasa apa pun. Nk tenangkan diri tgh serabut kot. Tp kalau time ngandung emosi byk terganggu kan, dlm pantang lagi laa terganggu. Dgn xcukup tidurnya, dgn nk jaga jahitan luka, dgn baby meragam dgn nk kena ulang alik KK cek kuning nya, dgn nk jaga mkn tak blh sembarangan.. eh byk kali nangis la.. kalau suami tak bg kerjasama lg sedih nk buat sendiri. Fikir yg baik2 je ye 💕

saya pun dulu macam sis juga... lama2 menikah Allah bagi rezeki...dulu masa mengadung anak pertama pun tak ada duit...suami je Kerja... saya alahan teruk Jadi tak Kerja...kami Selalu makan Maggie, telur, Dan nasi Putih je... Alhamdulillah lepas melahirkan anak sulung... Ada rezeki Allah bagi kepada kami... Sekarang ni mengadung anak kedua...cukup makan...yang penting Selalu positif kepada Allah... Nantik kalau sis dah mampu... pasti sis rasa ada hikmah semasa Jadi susah...

mungkin dia keluar dia menangis jugak tapi tak tunjuk pada kamu yg sedang emosi. Ada lelaki macam tu tak tunjuk perasaan atau dia terkedu dengar luahan kamu dan buat dia terus nak usaha cari lagi nafkah malam tu jugak. It's ok , tak salah awak luahkan. Bagus. Asalkan awak lega dan tenang tiada apa terpendam. Teruskan give and take ya dlm hubungan suami isteri. Malam ni buat pilow talk, minta maaf jika dia terasa. ok.

bagus je awak luahkan tu sis... bg dia belajar skali emosi ibu mgndung ni smpai ke anak boleh terkena skali...jgn bg dia buat main mcm tu.... elok lah terasa sbb mmg jdi tanggungjawab dia pun sediakan tuk awak & anak bakal lahir tu... lps ni ekna merancang elok2 ya...sbb nmpk kekurangan lagi tu...Sian kt anak...kalau tambah lagi adik baru terpksa bercatu2 pulak nk mkn nk beli apa2 brg keperluan anak... sy doakan sis Dan suami dimurahkan rezeki selalu...

Bila baca soalan dan komen-komen, saya tabik spring kepada yg melalui kesusahan bersama dgn pasangan masing2. Teruskan syukur, sabar, itulah hidup berpasangan/berkeluarga bahagia. Sama2 rasa susah, sama2 rasa senang, sama2 saling mengingati utk bersyukur dan sabar dlm kasih sayang, tenang. Mudahan Allah kurniakan Rahmah. Bahagia itu perjalanan kehidupan itu sendiri. 💐💐💐 Teruskan give and take! Tahniah buat kalian.

it's okay mommy.. lelaki memang mcm tu. dia perlukan masa sat amik angin and perhaps nk munasabah balik dan reset fikiran dia. you dont need to worry okay 😀... dia just nak space je. nanti dia okay lah tu.. jangan stress2 tau.. kita pregnant ni kena control our emotion and stress level okay? 😁 ps: saya pun selalu nangis tak tentu hala padahal perkara kecil je, and lepas tu minta maaf balik dengan suami sbb rasa berdosa.. huhu

ingtkn sy je emosi bila xdpt ap yg nak.. kdg² klau klua pi jenjalan llu dpn McD selalu tnjuk kt husb n ckp ' nk icecream sundaee kon 1'...pstu husb ckp xyh lah.. kn dh mkn nasi ap smua.. dgn xsemena² nya sy boleh nngis teresak² mcm kne pukul gtu 🤣 nk x nk husb pun patah lah balik pi drive thru smata² nk bli icecream sundae.. bila fkir blik mcm kejam j bt husb mcm tu tp still xdpt kwal emosi wlaupun dh msuk trmster 3😁

Awak duduk negeri mana? Kalau duduk negeri selangor dan rumah di area gombak bagitau saya ya. Saya belanja buah buahan dan lain2. Saya faham keadaan awak. Sabar banyak2 tau, sentiasa doakan untuk suami supaya diberi rezeki melimpah ruah. Awak pun kena kuat, apa2 jangan berhenti doa ya? Kalau awak sunyi bagitau lah nanti kita boleh borak2, jangan nangis selalu nanti baby keluar kuat cengeng ☹️

2y ago

Kan.. Kalau area² tu boleh nk join skli.. Sekali sekala kita mkn sdap² pulak.. Jgn malu.. Sama² bntu..

Sama la. Waktu pregnant ni mmg emosi kite aneh2 je. Sy pon slalu je kdg2 nanges tibe2. Takde sebab pon. Anak2 pelik je tgk Mungkin suami awak pon sedih, tp xsmpai hati nak tunjuk sedih dpn awak. So die keluar je.. Takpe awk nges je puas2. Nnt die balik, boleh la peluk sama2 pillow talk okay. Bgtau suami emosi kite mmg turun naik waktu mengandung, harap die faham. Sy doakan yg baik2 je utk awak n family ya

sensitif ibu mengandung ni kdg di tahap yg tk terjangkau dek akal 🤣bygkn masa 1st trim anak sulung minta lukiskn dino sbb dia suka sgt dino. maknya ni pula buta seni mana la tau nk lukis. boleh² maknya menangis teresak² sbb tk tau nk lukis. pahtu sambil nangis smbil nonton utube cara² nk lukis dino 🤣🤣🤣🤣