sedapnya telur separuh masak...yummy2..

elok ke pregnant selalu makan telur separuh masak...pregnant kali ni nak makan telur separuh masak je..

18 Balas

Makanan separuh masak lebih berisiko tinggi mengandungi bakteria sis. Jangan ambil ringan bab ini! Makan kerang yg tak dimasak betul-betul pun boleh berbahaya. Inikan pula telur setengah masak. Harap dikurangkan ya :) https://my.theasianparent.com/bahaya-makan-kerang

5y ago

Kalau makan shushi yg salmon tu? Tk bgus jgk ke? Sy mkn ngn wasabi

Watch out Sis, telur mentah bimbang ada Salmonella.. makanan yg separa masak or mentah telur/salad/dressing/steak/sushi/sashimi mohon dielakkan semasa pregnant bimbang ada kuman/bakteria mudah jangkitan pada janin. Masa pregnant makanlah yg betul2 dimasak.

Ibu hamil tk elok mkan makanan spruh masak or mentah, tk bgs tuk bby sis hhehehe sy msa preg mkan organ ayam pangang myb tu spruh msk, lpas tu skt prt y truk skli smpai berpeluh2 sehingga kan kpthan kluar jd cklet..

X elok lah sbb tkt ada bacteri salmonela,saya masa prgnt lgsng x nak mkn,tkt lah hihihi sbb sygkan baby .. Saya mmg elak mkn yg mentah or setengah masak,makanan apapun mcm tu jg sayur 😀 demi baby

Wah sy ada geng. Sy pun suka telur goyang. Tp since preggy , sy xmkn. Nk elak salmonella. Sushi yg ada salmon mentah n telurnya pon xamik.

Hukhuk.. sy pon ada makan juga.. Telur.. Kerang.. Tapi skrg da tak berani lepas en. Husband tegur.. bgtau kan tak elok utk baby 👉👈

Tak boleh sis sebab makanan yg separuh masak ni ada bakteria. Nk mkn kena bg masak betul betul dulu. Telur ke sayur ke

Jgn kerap ya.. Ada kuman Salmonela dlm mknanan x msak n kesannya ckup cpt kpd ibu mngndung. Jga diri bebaik

Tak elok. Ada kuman salmonella. Ibu mengandung x boleh makan makanan separuh masak. Effect janin.

Haritu makn jugak.. sekali je la 😅 lepas teringin je.. makan dgn char kuew tiaw 😋

1mo ago

Hi mommies. Saya juga baru makan telur separuh masak dlm char kueh teow, tapi dlm jumlah yg sedikit. Tak apa kh? Saya risau sangat sbb ni first time preggy🥺