telur separuh masak ft 2 month pregnant

#firstmom hi mommies ! saya pregnant 2 bulan 2 minggu . Boleh makan telur separuh masak tak ? Teringin sangat . cause ada terbaca awal kehamilan tak boleh makan benda raw macam sushi , telur separuh masak & daging half cook . Ada sesiapa yang berpengalaman pernah makan Telur separuh masak waktu awal kehamilan ? #pleasehelp

11 Balas

Jangan terlalu ikut apa kata org sis. Jangan ada org yg boleh makan, awak nak makan juga. Jangan berani sangat nak ambil risiko kalau jadi pape kat kandungan, nak menyesal pun tak guna. Sebaiknya elakkan, dalam telur separuh masak, makanan mentah tu ada kuman penyebab keracunan makanan yang teruk kepada ibu hamil. Risiko keguguran. Fikirkan kandungan sis. Jangan terlalu ikutkan sgt kehendak hati tu

seeloknya elakkan makanan mentah atau separuh masak sebab ada kuman salmonella. terutama pada telur, ayam, makanan laut atau sushi yang tidak dimasak seperti salmon. Salmonella samgat bahaya terutama pada ibu mengandung dan bayi. kesannya boleh menyebabkan cirit birit, muntah dan paling teruk boleh sebab kan kematian.

kalau nak makan jugak, cari pasteurised egg.. dekat supermaket besar biasanya ada peti sejuk nutriplus, telur ni selamat dimakan mentah atau separuh masak.. jangan beli telur biasa atau nutriplus yg letak luar peti tu, yg tu mmg boleh menyebabkan risiko keguguran kalau tak dimasak dengan sempurna..

Awal pregnant dulu ada baca article . Tapi saya makan jaa , mak & mak mentua takda larang pun , bagi ja makan . Now dah 36 weeks , so far baby sihat . Sis boleh rujuk family kalau rasa teringin makan without tengok article . Saya more tanya family & kwn yang dah beranak pinak ramai .

saya dah 5 bulan ni tak berani lagi. padahal teringin sgt. tapi saya fikirkan effect dia. sebab dia separuh masak, jadi effect dia mungkin tinggi. kita tak rasa, tapi anak akan rasa. mak dgn husb ada juga suh merasa hilangkan kempunan, tapi saya tggu habis bersalin je la. tak berani

waima xpregnant pun xelok sbb blh kme samonella .. cacing hdup dlm mknan mentah tu https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2023 💟

tidak digalakkan sis makanan mentah dan kurang masak saat hamil. takut ada baktiria yg masih hidup,boleh membahayakan bby dlm kandungan. ulam² pun tak boleh. kalau sayang bby,dengar apa yg docter cakap ye 🥰.

sye hari tu sbb teringin sgt, makan jer sikit. buat sebijik je. lps tu mkn sikit jee buat rasa. tapi tu lahh, lps tu muntah balikk. terasa hanyir kat tekak 😅

Tak boleh ibu. Risiko salmonella. Tahan dulu ya nanti baby dah lahir boleh makan puaspuas.

Tak boleh