telur separuh masak

hai mama semua ? nk tanya, pregnant boleh ke makan telur masak separuh? tiba2 plk teringin

16 Balas

Aritu saya ada tanya doc masa scan baby voleh x makan telur stgh masak. Doc cakap better jgn sbb telur stgh msak ada bacteria yg memudaratkan ibu dan ank dalam kandungan. Fuh, dgr mcm tu terus seram. Masak well done sja la

Kalau sya apa yg sya nak sya makan je tengok diri sendiri lah sbb bukan orang lain tau. diri sendiri je tau mampu tak. Sya lagi siap minum air soda. Coffe . Meggi. etc semua saya hantam je. 😁 tpi alhamdulilah oke je

4y ago

Ahha tu lah resiko tanggung sendiri sbb klo dgn kita oke blm tentu orang lain oke . So semua kena tengok lah badan kita kan

Tak digalakkan utk first trimes. Tggu baby cukup sifat. Makan tp buat rasa rasa sudah lah dear. U jgn balun smpi 5 biji telur setengah masak tu hihi goodluck

Cuci kulit telur tu dgn bersih..nsk mkn tkur sprh msk..msk dlm 3min je.cukuplah terasa drpd terliur..jgn selalu sbb risk ttp ada

Ms preggy mne yg half cook xleh mkn sis..kne mkn full cook...better sis mkn telur rebus yg d msk dgn spnuhnye...

Kalau boleh elakkan. Sb dlm telur kuning, ada kuman salmonela. Tp kalo dh teringin, makan la buat rasa. Jgn kerapÂČ sian bby

4y ago

Ya, betul. Sy pun teringin nk makan bila kandungan dh masuk 28 minggu ke atas. Kalo x mmg x sentuh.

Kalau ikutkan tak elok sis. Masa pregnant kena makan yang betul2 masak je. Telur, daging, dan makanan2 lain

Sepatutnya tak boleh sis. Tapi kalau dah teringin sgt, buat sebiji cukup utk rasa tekak je.

sy pernah mkn masa awal mngndung ., alhamdulillah xde apa.. jnji hilang kempunan tu sis😅

1 biji blh sis utk hilang kan teringin jak sy mula pregnant pun mkn jgk bp teringin