Breast milk ft fm milk

Dulu masa pregnant berangan sangat2 utk fully bf baby. But its not that easy lagi2 sbb baby sulung. Awal tu sbb susu lambat keluar mmg terpaksa bg jugak susu fm. Lepas tu baby pulak tak pandai df. Payah betul rasanya utk pump every 3 or 4 hours tu. And now baby dah nak masuk 2 bln, apa yg best nya baby dah pandai df so tak struggle sgt utk pump and dah jarang bengkak susu. Tapi utk stock tu tak ada sbb ada rasa ragu2 utk bagi baby minum susu tu even after rendam dgn air suam. Lebih prefer pump terus bg baby or kalau simpan dlm fridge pun tak sampai sehari. Dan sampai sekarang baby still mnum susu fm. Sbb baby pon boleh tahan kuat susu. So kira campur. Bila fikir balik rasa mcm gagal sangat sbb tak dpt fully bf baby. Masih ramai lagi ke mommy kt sini yg baby masing2 menyusu campur ? And nak tau ada tak mommy yg sama mcm saya tak ada simpan stock susu ?

15 Balas

Sis. Sama macam saya. Anak saya dr umur 3 hari saya bagi fm sebab anak tak pandai direct feed. Bil a bagi breast tu meraung2 dia. Struggle sangat nak hisap. So saya terpaksa pam 2,3 jam untuk bagi anak susu badan. Terpaksa campur susu fm jugak 2,3x sehari sebab tak cukup. Tapi masa anak umur 40 hari. Breast bengkak. Saya offer kat anak. Tiba2 dia pandai pulak hisap. Terus saya stop botol dan saya stop FM. Saya start bagi botol balik bila saya dah start masuk kerja masa dia 3 bulan. Susu saya tak meriah pun tapi masih cukup untuk baby. Sekarang baby dah 5 bulan dan fully bf. Point saya kat sini. Kalau sis dah boleh direct feed baby. Positive untuk fully bf baby. Sentiasa fikir susu cukup untuk baby. Pernah dengar pasal FM trap? Bila kita topup susu FM kat anak. Anak akan kenyang lama jadinya kurang menyusu badan. Lama2 bila kurang ransangan. Tu yang kita rasa susu drop. Sis join group happy breastfeeding kt fb. Banyak sgt ilmu berkaitan penyusuan. Berkenaan anak menangis lepas menyusu jadi sis rasa anak tak cukup susu. Dulu saya macam ni. Tapi lama2 saya dah faham perangai baby saya. Baby ni kan kerjanya menangis je. Dia bukan boleh bercakap pun. Dia lapar nangis. Dia sakit pun nangis. Ngantok pun nangis. Dulu saya pun ingat lepas menyusu badan dia nangis sebab dia tak cukup susu tapi sebenarnya dia ngantuk. Untuk ibu yang menyusu badan memang susah nak agak berapa oz/ml yang anak kita minum sehari. Ada 2 cara je nak tau anak dpt susu yg mencukupi dgn cara monitor kencing berak anak dan berat anak.

Kisah kita sama sis.. Mse awl2 pantang hrtu rse stress jugak la sbb x dpt nk fully breastfeed terpaksa campur susu fm. Pulak tu org sekeliling rmai yg berjaya fully breastfeed. Tp alhamdulillah la husband sgt supportive.. skrg even susu dh byk still kena bg fm sbb baby dh terbiasa.. Tp xpe alhamdulillah still boleh df anak even terpaksa campur. Inshaallah sy percaya ini rezeki anak 1st sy inshaallah berharap sgt utk next dpt fully breastfeed 🤗 always think positive sis

Sama mcm sy. Tp tak mengapa, kte lebih taw keperluan anak kte mcm mana. Sy bagi je susu badan + susu fm. Bila breast tgh penuh je bagi susu badan pd anak sampai dia kenyang, tp itulah susu badan cepat hadam dan anak cepat lapar. Selang pula dgn susu fm, ckup 3-4 jam baby tdo susu badan pun dah penuh semula boleh bagi susu badan pd anak. Niat mmg nak full bf tp itulah rezeki susu badan setiap org tak sama. Jgn sampai jejaskan kesihatan baby pula.

Sy baru seminggu bersalin, berangan benda yg sama. Lepas lahir jer baby kena masuk NICU. Sy pula mmg hari pertama 1 titik pun xde susu. Jadi Dr mmg terus bagi formula. Hari ke 3 baru sy ada susu,tu pun x cukup demand 30ml setiap kali feeding time. Mmg Dr topup juga dgn formula. Ni dah balik rumah, masih struggle nak cukup demand. Tgh belajar bnyk benda lagi. Harap Allah permudah juga jalan nak kasi anak fully bf selepas ni.

5y ago

In shaa Allah ada rezeki anak 😊

Pengalaman kita sama sis..saya campur dgn susu bf dan formula mula2 sbb susu tak banyak dan puting luka, sampai give up.. Tapi lepas jumpa pakar bf tu (AKSI) , dia ceramah dan motivasi saya sampai saya paksa diri siang malam try direct bf dgn baby.. Alhamdulillah baby dah nak masuk 2 bulan, dah fully bf.. Hampir 2 minggu jugaklah saya struggle dgn diri sendiri utk biasakan anak..

5y ago

Saya dah try paksa baby utk df, tp baby mcm tak cukup susu kadang tu. So sbb kesian bg jugak susu fm.

kann.. smala berangan sgt nak fully bf kn bby..ingat kn semudah ABC ja.. rupanyaaa takkk.. air susu lmbt kluar.. bby pula seharian tak myusu.. asyik nangis ja.. soo tpaksa bg susu fm.. skg ni sy pam ja simpn kat botol.. sbb klu direct bg susu puting sy dia nangis2 tak mau myusu pdhal ada air susu da.. mungkin dia keliru da.. huhu..

Sama sis... Sy dulu mse pregnant igt kn sng nk bg fully bf... Last2 x bleh sbb puting pendek n baby x pandai... Last2 pam... Igt kn bile pam susu x drop... Pas tu makin hari makin sikit... Terpaksa campur... Last2 terus je bg fm sbb susu x keluar dh... Pas tu nk kje lg anak kt kg... Last2 100%fm je skg... Anak dh 5 bulan setengah

Situasi kita sama sis sy pun dlu berangan nak fully bf tpi tulah bukan senang nak bf ni..sy pun first baby sma jga mcm baby sis dia susah nak df..sy pun pump bila susu bengkak..baby sy baru 22hari

4y ago

sis cuba cari gaya mana yang sis senang nak susukan dia. tengok lekapan mulut dia pada breast mcmana. Saya anak first tak ada siapa ajar macamana. Sy cuma ada adik ipar tolong kurangkan bengkak susu je. Lpas tu, bljar sendiri. Kalau luka puting tu biasa, sbb anak pertama. Lama2 sis dah mahir, anak pun dah pndai. In shaa Allah okay

Klu sis hw xperlu pump pon...Hnya df je boleh sbkn hasil susu sntiasa...Pstikn df sejam @ dua jam je..Xpyh pump...Pump nie atas sb tertntu...Sye skrg hw fully bf dh 5bln..Xpump pon lg sb df jew...

5y ago

Ada masa mmg df tp kadang baby mcm tak cukup susu. Mesti nk botol jugak. Padahal breast still rasa penuh

Jangan rasa sedih. Tak boleh fully BF tak bermaksud u gagal untuk jadi ibu yang baik. Yang penting U happy bila u U duduk dengan anak dan ada bonding time dengan dia.