helpppp

Dh seminggu x buang air besar slepas brsalin.. Rasa pedih Sgt... Ade tips x

26 Balas

Sy lepas bersalin haritu pun 4hari tak dapat membuang. Nurse datang rumah masa check ibu dengan baby dia bagi laxative pills. Makan 2biji sehari. Pil tu untuk lembutkan najis. Boleh cuba beli dekat pharmacy. Lepas dah dapat membuang tu. Jangan makan pill tu lagi. Consume makan serat macam sayur sawi.

Jgn tunggu sampai semingu sis, nnti najis keras lg seksa. 3-4 hari dh boleh amik ubat utk lawaskan air bsr. Sy biasa amik supplement ostemetrix shaklee dan phytonatal nr. Dh serik kena masa ank 1st n 2nd. So ank 3rd n 4th mmg dh standby siap2

Kat farmasi ada jual pill/table ia selamat utk diambil ketika lepas bersalin or menyusu badan. Nama ubat tu saya lupa apa, tapi cuba tanya kat farmasi ubat utk mudah buang air besar. Sbb saya pun guna yg ubat tu lepas bersalin.

Saya pernah jadi masa bersalin anak kedua. Makan nona roguy phytonatal, mmg lancar je membuang dan on time. Tapi kalau breastfeed kena hati2 juga sbb kesian baby, dia pun ikut membuang sama

Sya pun begitu smnggu tak membuang.. Jmpa dktr dia bagi ubt cucuk d lubang dubur... Skali saya pki ni ubt baru lancar mbuang.... Atau boleh mkn vco juga pun boleh

4y ago

Tq sis

Beli lactul kt farmasi sis . Sya smpi hri ke 4 tk buang air besar mak da takut2 tkut apa2 jdi . Sruh abg belikan minum tk smpat 5minit trus berlari ke toilet .

Saya pun ade macam sis ok 1minggu i 2minggu lebih tak boleh buang air besar jgn minum milo banyak.... ade ubat kat famasi guna ubat tu so far ok

Minum susu sis. Sy alah susu anmum. Haha terus membuang. Pelik betul, susu lain okay je. Btw sy x pernah bersalin lagi, cuma tengah pregnant.

4y ago

Saya kalau minum susu farm fresh mmg senang membuang.

cuba beli duphalac..Alhamdulillah, sy serasi bila telan duphalac tu..lancar je..ubat yg hosp bg tu tak bkesan dgn sy..hehe 😊

Minta suami belikan ubat sembelit dekat farmasi. InsyaAllah tak sakit @ pedih. Keluar senang je