Rasa heartburn, sendawa x lepas & tekak rasa pedih/panas

Saya pregnant masuk 31w..sejak seminggu dua ni..terasa sgt tekak pedih/panas mcm sendawa xlepas & heartburn..Ada ibu2 penah alami ke?dan macam mana nak atasi ye?sebab rasa sgt xselesa di tekak.

5 Balas

Hi sis, saya pon sama 31w sekarang. Saya pon alami benda sama tapi tak kerap heartburn, saya selalu nak sendawa tak lepas, usually saya minum air bergas sikit je or air slurpee, cara saya mungkin tak elok but boleh cuba, cuma jangan banyak. Saya minum sikit je untuk bantu sendawa

2w ago

Ye betul, selagi tak sendawa selagi tu la dada sakit and rasa senak je kat dada, nak termuntah apa semua. Eno saya tak sure tapi sis boleh try buat research dulu or tanya nurse yang incharge boleh ke sis consume eno

sy dr second tri kena heartburn .. mmg sakit lg2 bila sendawa .. pedih panas .. tp sabar je la .. sy pon x de solution lg dh mkn gula getah & ubat gastrik pon x jd .. hya mampu sabar je ni .. sikit lg je

Cer beli dekat farmasi atau caring ad jual pil pantaz , saya makan tu je kalau agak2 dah start pedih

3w ago

Ok sis.boleh cuba.sbb try gaviscon pink tu..sekejap je rasa leganya.pastu dtg semula.

Mcm sy spare ubat angin . Mkn tiap kali sbelum mkn .

boleh makan gaviscon pink.

3w ago

Ni saya dh cuba..tp sekejap je rasa leganya..