rambut ibu

orang kata normalkan rambut ibu slepas brsalin dan brpa bulan kemudian akan beguguran byk .. sy pny byk sgt gugur smpai kat katil anak pun kena rmbut ok da pndek still sma.. ada apa2 tips x supaya rmbut x ggur teruk?

6 Balas

Postpartum hair loss memang tak dapat dielakkan. Puncanya perubahan hormon. Tapi jangan risau akan kembali normal. Selain daripada potong rambut pendek, pemilihan shampoo pun penting. Awak kena pilih shampoo & conditioner yang sesuai, pakai serum rambut juga. Pemakanan pun perlu jaga maksudnya amalkan diet pemakanan yang sihat.

5mo ago

Most welcome 😊

Sebab hormon estrogen dah berkurangan tu. normal. Potong rambut pendek, jadi tak stress nmpak banyak rambut gugur. Try n error syampu n conditioner sesuai

satu tips saya terbaca, kalau sis BF, teruskan makan prenatal vitamin. sebab khasiat badan kita banyak bagi dekat anak, jadi perlukan khasiat tambahan.

5mo ago

kita sekarang makan zincofer awak. telan dengan pati delima gulsan 😆

tak leh elak rambut gugur, tp blh usahakan rambut cepat tumbuh. jd kalau gugur segenggam selalu pun rambut tak sempat nipis

5mo ago

i see.. ok thnks sis

normal.. hampir kesemua ibu² mengalaminya..

depends pd penstabilan hormon