Hb low (cara naikkan hb)

Dari 11.9 turun 9.9 14w..mcmne nak naikkan hb

51 Balas

Saya ikot saranan dietician makan lah apa sayur daun hijau pon, lebih kerap makan ikan dan daging berbanding ayam. Hampir setiap hari saya ambil buah buahan paling kurang sehari sekali.. kurma dan kismis hampir setiap hari dengan kekacang. Paling disarankan kacang kuda. Kekacang harus diambil bersama buahan kering. Sikit sikit alhamdulillah ad kenaikan bacaan hb. Dan ubat 4 sekawan dari klinik kesihatan tetap jangan tinggal makan tiap hari. Minuman berkafein memang saya kuatkan semangat tinggal kan teros (kopi, teh, milo) hanya ambil horlicks.

makan kurma, kismis, pisang dan kacang tiap pagi .. hari2 ya . hb sy 14 .. seminggu sekali makan la delima dan buah naga .. hb low ni disebabkan kurang folic asid . jangan kita fikir kita makan pil folic asid tu folic asid kita cukup . kadang pil folic asid tu xda kandungan folic asid pun .. jadi google la cari apa buah dan sayur yg kaya dngn folic asid ... contoh bayam dengan brokoli tinggi folic asid n cegah anemia ...

1y ago

Adoi mcm salah fakta je

cuba try pati delima gulsan, saya minum gulsan 2 sudu pagi 2 sudu malam, rasa dia agak masam tapi lama2 okay je nak menelan, hb slow2 naik cantik. Yang ada gdm pon boleh minum sebab gulsan tiada gula. sebelum ni dah try macam2, zincofer saya tak boleh makan, makan je muntah, sekarang iberet & ferous hb tetap 10 je, saya makan kerang, jambu batu, jus orange, bayam semua la yg di suggest nurse, tapi tetap tak naik.

Hb saya 14.Saya amalkan minum susu everday❤️makan kurma 2-3 biji sehari❤️makan buah everyday❤️makan masakan daging❤️makan kekacang specially almond ❤️makan broccoli, asperagus, bayam❤️makan madu❤️minum air kelapa(kalau tiada alahan)❤️makan folic asid iberet 500g (contoh gambar dibawah) doctor bagi saya yang ni.. ❤️ selamat mencuba puan. 👍

sis cuba makan sayur bayam, pucuk ubi, kacang panjang.klau jenis buah yg pernah sya cuba buah jambu batu tapi jgn makan batu nya takut sembelit pula,kiwi hijau,buah delima, pisang berangan.sis minum ubah hb dulu lepas 2 jam baru makan@sarapan pastu tggu 2 jam lagi baru minum susu mengandung@susu apa pun.ini semua nurse yg bagi tau sya masa mengandung anak sulung.

Hi sis...sya 31Weeks tiba2 drop 10.8 then i try la telan Zincofer and cepat je naik HB 11.2 now sebab drop HB sya tak telan ubat tmbah darah tu sbab mlas nak telan kadang sya lupa skrang asal bangun je sbelum mkan apa2 i terus telan ubat tambah darah tu 😅

1y ago

sy ambil zincofer tapi hb xnaik2..buka buku hb 11+ tapi check up lepastu sampai skg hb bwh 11 jek..tapi lom jatuh 9 lagi..dr ambil FA sje smpi ambil zincofer..xmau naik nya..myb punca sy minum coffee ice..ni da mula stop coffee ice next week ada check up nak tau juga result nya..harap2 naik la..

Makan maltofer fol , tapi u kene check if u ada thalesemia or tak. Sebab i ada thalesemia and anemia so makan ubat pun hb masih low so kene masukkan darah and iron terus dalam darah. Lepas seminggu bru hb naik 8. If not 5.2😥. Also caffeine kene stop.

sma kita geng..😂kdg ckp sorg2 sedih ja rasa nya.smpai misi dkt kk kta mkn minum xpantang.padahal mkn ubt xskip.mkn buah jambu hari2.hhmmm..misi dkt kk bgi tau 26 w kena minum ayaq gula kali ke 2..bby smua ok masa cek dkt kk 2 minggu sekali..

tinggal kan minuman berkafein, contoh nya teh, coffee,dan milo.. sebab dlm Milo ada bahan campuran kafien..cara2 naik kn hb minum susu HL ,limau suam,soya,kismis,kurma, air longan.. paling cepat la sis,air longan dgn susu HL

1y ago

alamak pg ni bru minum milo hehee sblm preg mmg hantu kopi. skrg dh x minum..

pakar dietician... tggalkan terus kafein,coklat2 dan kuning telur... benda2 ni block hb naik.... sya thalasemia carrier... hb sya cantik semua atas 11... separutnya drop hb sebb carrier.... jgn makan.. makan lebih sayur2an hijau