Hb low (cara naikkan hb)

Dari 11.9 turun 9.9 14w..mcmne nak naikkan hb

51 Balas

saya ada alfa talasemia... HB mmg x pernah smpai stage 12.0 ... selain pemakanan, emosi (jgn stress) & cukup tido/ rehat juga membantu sbnrnya... klu jaga mkn je tp bab emosi & kurang rehat/ tido pun x jalan juga

mase ank yg kecik dl...amik minyak kelapa dara...d'aura... hb trukk sgt...7.9.. cucuk pon xnk naik...bile amlkn mkn tu bru cntikk bcaan hb...time bsalin pon alhamdulillah xde jhitan,xde koyakk

1y ago

time tu dlm 26w mcm tu... mmg klu cekup hb low...last2 mkn d'aura bru ok...naik cntik smpai bsalin...

ada setngah org makan la vtamin byk mne pun ttp x dpt naik..mcm sy doc bg sume vtamin tuk try..smpai suruh sy beli maltofer...tetap x naik..jd sy try bykan mkn ikan kayu dan peria..naik cpt..

1y ago

sbb silap cara makan & tak topup dgn makanan yg tinggi zat besi. itu je sbb nya.

Try minum air delima gulsan tiap hari wak . Bancuh satu sudu . Nak minum gitu saja pati dia pon boleh tapi masam la . Better bancuh sedap macam ribena 😍 hb pon maintain je

saya dulu selalu hb low. dah cuba makan sangobion, maltofer, zincofer, semua tak menjadi naikkan hb. lepas try iberet baru okay skit hb 12.3. boleh juga amalkan makan jambu batu, elakkan kafein.

ramai yg suggest minum susu HL.... saya dlu pun hb low tp takboleh minum susu (alahan mengandung semua jenis susu)... jadi saya makan ubat maltofer sbg ubat tambah darah...

saya cut caffeine & chocolate intake. makan iberet (ubat tambah darah) dengan sunquick oren. makan nasi pun minum dgn sunquick oren. drpd 10.3 dapat naik 11.1.

makan vitamin yang doktor bagi .. kalau boleh lebih kn dlm 1 hari ambk 2 atau 3 vitamin.. makan makanan yang zat besi bnyk.. insyallah hb awak akan naik

Sy pun haritu hb rendah, mkn lah jugak kerang, tapi mkn yang masak sendiri elakkan yang beli. Pastu sy mkn iberet minum sekali juice oren.

makan sayur malam sebelum nak jmpe dokter . pagi 1 jam sebelum nak jmpe dokter makan ubat dgn air oren sunquick segelas tanpa gula .