Mengidam bende2 manis

Dah hujung2 trimester 2 ni suke sangat bende2 manis. Saye gdm on ubat dan insulin, kadang bile mengidam bende manis saye cube tahan, kadang tak tahan jugak. Risau nye lah dekat baby dalam kandungan 🥹 Tapi berat saye tak naik2 dari awal pregnant.

15 Balas

Puan, saya faham puan teringin. Makan setakat hilang keinginan je. Jangan jdَ macam saya. Awal2 kehamilan GDM on diet controlled. Trimister ke-3, PKP/ PKPB dah habis, pergi makan macam2 dek bercuti/ kenduri. Dah bacaan BSP tak cantik. Dan jaga diet no sugar less carbohydrates utk BSP je. Langsung kena GDM on medication. Kena induce to labour pada week 37. Masa di wad dengar nurse bisik2 kata degup jantung baby gitu je tak naik hingga lah ke hari bersalin. Langsung kena emergency czer. Walaupun baby tak de diabetes selepas dipantau di wad SCN, saya mengalami berat badan turun secara mendadak. Asalnya doktor kata sebab saya menyusukan anak dgn susu ibu sepenuhnya. Bila buat OGTT bacaan gula 7. Berat turun lg. Saya risau sbb ada sejarah kanser dlm keluarga. Jadi mengadu lg pd doktor. Buat 5 jenis ujian darah Semua ok. Doktor suspek saya ada diabetes. Salah satu sebab diabetis,berat turun mendadak tanpa kemahuan kita. Buat OGTT kali Ke2, result 10. Trend bacaan gula naik. Pre diabetis. Doktor arah utk saya diet no sugar less carbohydrates kawal gula dlm darah serta bersenam. Dah la cara saya diet salah. Masa Ramadan asyik makan nasi & oat semasa sahur, konon nak kenyang lama & penghasilan susu yg baik, langsung setiap hari kebas2 kaki. Tu salah satu tanda gula tak terkawal. 😓 Risau. Lepas tu search diet pre diabetis, jumpa group FB Kelab Pesakit Kencing Manis/Diabetis. Kat situ banyak info bermanfaat utk pesakit Diabetis, Penjaga pesakit, ibu GDM, pre diabetis. Bagus sangat. Puan join lah utk kawal gula dlm darah. Kita jangan eksyen anggap ala GDM masa hamil je, lepas bersalin ok la. No, no, no. Jika tak jaga pemakanan sihat & baik, boleh dapat kencing manis beberapa tahun lg sbb ibu GDM dah ada tapak kencing manis dlm tubuhnya. So, seumur hidup kena jaga pemakanan sihat & baik ya. Semua ni untuk kehidupan kita yg lebih baik semasa hamil, selepas bersalin, jaga anak hingga anak dewasa & seterusnya sepanjang hidup kita. Ingat sayangi diri & orang tersayang.

Sy GDM on insulin, sy skg berat bdn drop 6KG since Sy pregnant now sy pregnant 4 bulan, doc n nurse xckp papeh just suruh mkn mcm biasa jew sbb dorg ckp biasa GDM on diet biasa cm nie, janji bby berat n besar ikut tumbesaran dia, nk mkn benda manis boleh sis tp berpadah2 lah cukup memadai saja, mcm sy semlm mkn 1 biji kecik m&m 🤣 janji merasa sbb sy dh set mind sy jaga makan sbb sy bukan ada GDM tp HB pun low 😵‍💫 so amik sikit.. hehe Klu lebih2 sy xamik sbb sy pk lepas bersalin kng mkn lh sepuas mana 🤣

makan je. asal berpada. sy pun haritu gdm on ubat, tips sy, sy khaskan sehari cheat day dlm 2 minggu (sbb checkup 2 minggu sekali). dlm sehari tu sy makan la apa sy teringin, frappe choc ke, aiskrim mekdi ke, kfc ke, kek viral ke. lepastu esok kembali diet. sampai la 2 minggu kemudian. Alhamdulillah berat sy sepanjang pregnant sampai bersalin naik 4kg je. bersalin turun 10kg, baby 3.3kg sihat takda diabetes.

Sy overt dm sis , skrg on ubat 4biji sehari , time pregnant ni mmg suka manis2 , sebelum pregnant manis apa pun sy nda suka 😂 skrg baru control makan . Berat pun turun 5kg . 2minggu sekali kena on bsp . Lepas jumpa doc baru sy makan apa sy mau makan dalam satu hari , besoknya sy on diet laa balik 😆

sama mcm sye sis berat x naik2 tapi mkin trun adala.. tapi sye on diet control.. tp sye mkn je manis cume control portion.. BSP sye pon selalu ok je 😊… nak mkn mnis boleh tp control portion je and bilas air bnyak2 .. tp makn wktu snck time sje mcm 2 jam seleps waktu makan utama..

Awak kalau ada rasa cravingness macam tu, awak divertkan ke healthy food macam buah, yogurt+buah, oat+buah. 😊That's what I did before. I was GDM on diet.

Sy masuk trimester ke 3 ni xbpe disiplin pantang makan. Tp still limitkan jgklah bila mkn mnum bnda manis😂 sy gdm on ubat. Air kosong kena mnum byk2 stiap hari

Allah sis,, makan jelah.. kempunan dgr nye.. sy pun gdm on ubat juga.. bila dah teringin tu tak salah pun makan.. tgh mengandung jgn stress2..

sy tkde gdm . tp kene repeat air gula 28w . skrg mmg nk benda manis je . risau btul . bole mkn tp berpada pada tau . jgn mkn bnyk .

Sye pom gdm on insulin ngn ubat..kalau sye mngidam sye akan mkn apa yg sye teringin..kdang2 moniter sndri bsp..