Peliknye bile tengok orang lain

Kawan saye before pregnant memang suke makan manis dan time pregnant pun die suke makan manis tapi tak sangkut gdm pun. Saye dari sebelum kahwin sampai lah pregnant sekarang ni memang kurang makan bende2 yang manis tapi sangkut gdm.

18 Balas

gdm bukan disebabkan makan manis sja ya sis. ibu hamil yg obesiti,ada sejarah parents yg ada kencing manis,kenaikan berat berlebihan setiap bulan mempunyai potensi mendapat gdm. selain daripada itu,pengambilan gula dan makanan berasaskan karbo yg berlebihan juga menyumbang kepada risiko dpt gdm. jaga diet semasa mengandung juga lepas bersalin. senang cerita amalkan health lifestyle. kalau masih juga dpt gdm walaupun dah jaga makan,jgn sedih. masa mengandung placenta akan ganggu fungsi pankreas dlm tubuh. bila keadaan ini berlaku,biasanya bacaan akan kembali normal selepas buat mogtt 6 minggu selepas bersalin. jika memang ada kencing manis sebelum mengandung,maka anda akan kekal sebagai pesakit kencing manis.

10mo ago

💯

Punca GDM bukan sebab makan manis semata. Paling common, ada family history. Takpun kalau takde family history mungkin faktor berat badan, atau lain2. Banyak je faktor yang mempengaruhi. Macam saya Alhamdulillah tak pernah sangkut GDM. Walaupun tiap kali pregnant memang wajib lah tiap hari makan coklat berbox2 atau minum air coklat. Bacaan sebelum minum air gula 4.1, lepas minum air gula 4.8.

kena fhm sis.. kdg2 hormon lg satu buah pinggang kita slow sikit mse prgnnt ni dr ckp.. pemprosesan gula jd lambat pd sesetagh ibu hamil.. ada yg gdm mse hamil tp lepas bersalin xde pun kencing manis ke apa.. tp dr da pesan kalau sgkut gdm jagala mkn dri sekrg... jgn lantak je mkn smua . bukn apa takut 6 minggu lepas bersalin minum air gula betul2 sangkut kencing manis..

Ikut badan juga sis … hormone masing2 dlam badan. Saya pun suka makan manis2 sejak pregnant, sblum pregnant xde pun. Tp tak check gula lagi la sbab kandungan 7 bulan nnt baru diorng buat test mgtt tu. harap x sangkut la. Dah la hb tengah low juga ni

Normal je. Gdm bukan sbb makan manis. Nasi pun ada gula tht why dpe suruh jaga pemakanan. Sy time prgnant suka gila manis tde kena gdm. So jgn pelik semua tu rezeki. Mana tahu lepas bersalin susu meriah anak x meragam. Think positive

Faktor keturunan pn boleh penyebab jugak sis. Sy haritu masa pregnant suka sgt2 makan dan minum benda manis. Bila minum air gula cuak jugak sebenarnya,, tp thanks God. tak sangkut Gdm 😬

Maksudnya awak gdm bukan faktor makanan. Mungkin keturunan. Selalunya klu mak kita ada kencing manis, kita bila mengandung akn ada kencing manis juga. Takpun, sbb hormon. Biasalah tu sis.

sama la sangkut gdm tapinya sebab genetic 🙃 nurse pun pelik sebab nampak size badan okay je tapi datang appt untuk bsp hahaha semoga segala urusan kita dipermudahkan aminn

Normal sis. Faktor GDM bukan daripada makan manis semata. Ambil kira faktor BMI, umur 25>, family history, dan penyakit kronik yang dihidapi ibu mengandung itu sendiri.