Diabetes umur muda

Ade tak dalam ni yang kene diabetes mase umur 30 ke bawah ? Saye sebelum pregnant memang takde kencing manis sebab saye pernah buat checkup. Mase pregnant saye sangkut gdm, lepas bersalin result minum air gula sangkut 12.3. Saye baru umur 25 tahun dah sangkut kencing manis. Mase pregnant memang saye kuat sangat makan manis. Lepas bersalin pun saye suke makan coklat. Sebelum pregnant pun saye memang jenis suke dessert2 tapi time tu takde pulak sangkut kencing manis.

7 Balas

zaman sekarang ramai yang umur 20-an dah ada kencing manis sis. sebab tak jaga makan & tak bersenam. jangan compare orang dulu2. orang dulu makan minum manis, banyak makan nasi, diorang kerja kuat, banyak guna tenaga, gula senang nak burn.

ada.. saya masa umur 24 tahun sgkut gdm, LPs berpantang x jaga makan terus dpt dm type 2 masa umur 26 thun. jaga makan , tggallah segala bnda Manis, bersenam.

Lepas bersalin kene minum air gula tu Lepas bape Bulan ya? ke Lepas beranak sblm keluar hospital terus kene minum? Ada GDM masa pregnant, anak ok X? kene tahan wad X?

6mo ago

saya gdm on dc , beranak baby small je , takde mslah apa pun . skng baby 1bulan 2minggu da dpt date minum air gula . wish me luck la hope tk sngkut lagi huhu .

once sye pregnant, memg kurgkn mnuman bgula.. byk mnum air kosg.. klu tringin air manis2 pun x penah mnum hbes 1 cwn/gelas, stakat 2-3 teguk je..

jaga makan sis. sementara badan masih muda ni, banyakkan puasa. InshaAllah boleh jaga gula dalam badan

Dalam family ade yg kecing manis x?

6mo ago

Ade. Mak sye kencing manis, skrg die dh kne dialisis

jaga makan