.

Dah hampir 2 bulan PJJ dgn suami.. Belum habis pantang dah PJJ.. Tapi bila anak makin besar, makin banyak ragam, rase susah sngt.. Kkdng rase fedup sbb kne jaga sorang2.. Hahaha.. Nampak beno kebudakan nye.. Tapi itu laa kenyataan nye.. Dgn tak cukup tido bila malam, nak tdo siang mak nye laa plk tak biasa.. Saje nak luah.. Hahaha.. Ni kes anak tido, mak tak boleh tido lagi la ni.. Btw, mama sayang anak mama walaupon kkdng mama stress dngr awak nagis xberhenti ??

.
35 Balas

Jaga anak ni memang mencabar sorang2. Memang kita rasa sangat2 perlukan sokongan dan bantuan. Kalau tak dapat bantuan fizikal pun, bantuan emosi sangat di perlukan. Pengalaman saya berpantang sebelum ni, husband nak kita berpantang kat rumah mak dia, rumah mak mertua kita. Kita ni pun belum sampai setahun berkahwin (baru 9 - 10) bulan berkahwin, tak biasa dengan keluarga dia. Memang sangat2 tertekan dan penat. Kalau berpantang di rumah mak sendiri berbeza dengan mak mertua. Suami pulak lepas hantar rumah mak dia, dia balik kl. Kita ni, penat macam mana pun sengan nak bagitau mak dia. Dah luahkan pada suami, tapi dia nak juga kita berpantang di rumah mak dia. Pernah juga sekali tu masa berpantang termarah anak. Sebab penat sangat. Anak asyik meragam, tak mau tidur. Tidur tak sampai sejam lepas tu terjaga menangis. Dari 8 malam sampai ke 3 petang esok nya, baby tak berapa tidur. Kita pun masa tu rasa, kepala dah ting tong, dah tak boleh ber fikir waras. Apa2 pun semoga Allah permudahkan urusan kita semua untuk menjaga anak kita dengan penuh kasih sayang dan kesabaran. Aamiin 🤲🏻

Sy bulan 9 suami dh hntr rumah MIL,kmudian ujung bln 10 bersalin,baru semalam suami ambil balik rumah kami..sblm bersalin suami balik sbtu tp ahd dh balik KL balik,tp tu pn jmpe dua mggu sekali jee..kdg jee smggu skali..after bersalin permulaannya suami balik tiga hari tu pn xsmpt masuk teman dkt LR..then tiga hari lps tu dia kne balik keje smula..then mggu sterusnyaa balik sbtu ahad ..ahad wjib balik smula sbb cuti sabtu ahad sahaja..lps tu anak dh cukup sbulan dia balik jmpe kdg jee smggu skali sbb xlarat nk balik tiap tiap mggu sbb mahal sangat tiket flight nyaa ..nk naik bas or ets lmbt sngat..kereta plak tggal untk sy appoiment doktor..then dia start balik dua mggu skali ,tiga mggu skali..last jmpe hritu ujung bln 12..bln 1 dtg ambik bini dkt kmpung untk bawa balik..xyah ckp laaa bilaa je nk myusu ank tiba hati sebak..bilaa anak tdur tiba rase nk nangis..tdur smue apa smue xyah ckplaaa sorg sorg jgaa sbb MIL ada dua org sakit kt rumah yg lumpuh kne jagaaa..so wktu pantang mula2 tgah sakit tu MIL jagaa

sama la kita sis.. dlm pantang pjj ngn suami.. anak pulak hari2 menangis/meragam je.. malam dia tanak tido pulak.. kita dah la ngntok ta cukup rehat lagi sampai termarah anak tapi bila tengok dia tido rasa kesian plak sbb marah dia.. walhal dia kecik tatau pape lagi 😢 masa dlm pntg dgn suami pon rasa asyik tak puas hati je sbb dia boleh lena tido kat sana kita kat sini siang malam tak cukup tido jaga anak

It's okay sis. Don't worry. Baru lagi kita pun tengah adapt changes ada baby memang akan struggle. Kalau letih just tido je time anak tido. Me myself tak reti tido siang tapi kalau letih sangat tu, paksa je lah rehat kejap. Bila bangun akan rasa much better. Sekarang baby dah nak dekat setahun, dah biasa dengan rutin, rindu pulak masa dia baru lahir walaupun time tu I miserable 😂

Bertabah ya dear. Saya bercerai ngan suami 2 kali n dua dua baby masih besar tapak tangan mcm ni. Mental kene kuat. Kalau stress. Biar kejap. Awak keluar rumah...luar rumah je jgn pi mana mana. Tarik nafas dalam dalam istighfar banyak2....cuba senyum. Bgtau pada diri...Allah sayang. Allah syg. In syaa Allah hilang rasa stress tu.

Sbr... Sma gan sy.... Skrg sart mengndung 8bulan ni dgn jga ank yg umur 1thun 2bulan.... Mmg tk diakui mmg letih. Alhamdulillah bby dlm prut tk mergm... Suami bulan 6 br balik sini....... Tingglkn ank msa umur 5bulan khusus pd ulang alik sbtu ahad umah mak sy.... Buln 10 ritu dah g lubnn..... Urm... Rezeki kami... Sy bersyukur

sy yg anak 3 ni pun mcm tu jg sis, 😂 sy bru 2 bulan bsalin, biar suami depan mata, ttp jg rasa penat n jga sdri2, nsib ada mamak tolong klu tak, mmg xmkn laa jwp nya, klu bab tdurr pula ok lg sbb bby malam tdurr nyenyak biar byk ragam, siang kuat jg tidur, sy ikut sekli tdurr

Sy anak da setahun still Jaga sensorg. Hntar ambil dri pengasuh. Rumah pulak tingkat 4. Mmg rsa nk nngis kdg2x, tp bila tengok muka anak hilang semua penat. Bila Kita sndri in Shaa Allah kekuatan itu Akan dtg sndri sbb semangat anak Tu lain. Moga d permudahkan semua urusan awk.

Pgalaman sy dlu.. Pjj lps pantang, husband kerja kl.. Dugaan dia emosi la, siang mlm urus anak dua org, dgn org sekeliling yg negatif pula.. Bila stahun lebih ank mcm kekok nk pggil abah, selalu sebut abah dia mama.. Dh msuk umur 3tahun bru reti beza abah & mama☺️

Tabah ye kak. Kalau saya, saya lagi suka suami xde kat rumah. Dahlah kena jaga anak, suami pun kena jaga. Belum habis baru seminggu pantang pun saya yang cuci kain buat kerja rumah semua. Saya tengah mandikan baby pun boleh2 dia suruh saya buatkan kopi adoi stress

4y ago

😂😂