Stress bila first time jadi ibu.

sejak menjadi ibu ni saya selalu rasa stress yang kadang kala stress tu sya xdapat control. Sampai pernah terpikir nak bunuh anak sendiri haa sebb terlampau stress. Nak² pula sya sekarang masih pantang di rumah mak sya. Dan bertambah stress bila anak sya tido time tu la mak ayah saya kacau anak sya tido smpai tak cukup tido ank sya. Padahal kita tahu baby memang normal akan tido 14 jam paling minimum. Bila baby tido lama diorang cakap baby tak elok tido lama²..stress sya dibuatnyaa. Duk ajak husband juga untuk balik rumah sndiri cpt² sbb sya dah xtahan nak layan stress anak xcukup tido ni. Bukan baby ja xcukup tido ibunya juga tak cukup tido pluss kadang² sya x tido seharian..kalau suruh husband sya jaga pun mcm mna pun baby tetap nak ibu dia sebb mnyusu kan. Mummy² smua doakan sya kuat hadapi smua ni.😔😔

4 Balas

tu perkara biasa sis...Sebab saya pun dh alami..balik uma mertua.mertua dok kacau jaa baby bila tengah tidur..tp anak saya bila diganggu ape pun tk diheran...Cuma saya tak suka cium banyak² kali..pastu bg org2 luar pgg anak saya yg bru lahir..sbb baby kn mudah kena jgkitan.imun bdn xkuat..jd nak xnk..sy kena bgthu suami supaya tgur kat mak dia...sbb kita ada hak as a parent kan...jd xpe awk..demi ksihatan anak jugak tu..kalau anak awk xckup tidur..awk stress..mnganggu tidur awk rht awk..awk bole ckp kt suami..kalau mk mrtua..kalau mk sndiri .awk boleh ckp elok²...diorg akan fhm☺

Dh ada anak dua lg stress... Pula klu pertama br 2 tahun. Lincah itu ini. Dpt pula anak kedua kaki merengek... Sy pun jd stress. One of the thing i did, dukung baby menari dgn baby. Bknlah menari mcm disco tu. Goyang2 pinggang skit. Sy csec kali kedua....sy buat pelan2. Nyanyilah lagu nursery rhyme tu.. Ur parents, bertegas dgn diorang. Ckp JGN KACAU BABY!!! Sy nk rehat!!! Klu diorang nk ambil, suruh jaga and u msk tidur je

Moga tabah ya mommy. Cuba berkomunikasi dengan ibu harap beri masa mommy dan baby berehat. Kadang ibu ni dibiasakan untuk berpantang cara dulu² untuk jaga bentuk badan dll. Tapi 1st month memang kita struggle untuk adapt dengan waktu tidur, struggle nak menyusu kan anak, proses penyembuhan dll. Mommy penat tu, minta suami tolong juga. Kalau tak sebab tu mommy start fikir macam²

boleh bgthu kat mak, doc pesan baby kena cukup tidur sebab penting untuk tumbesaran dia. nak ke cucu dia bantut ke apa?