BSP

Dah 2 kali buat bsp, dua2 kali yg before breakfast tu merah???... Padahal sy dh control makan seawal jam 9mlm sehari sebelum nk buat bsp tu.. Kenapa yer.. Result yg lain ok jee... Saya takut doc suruh cucuk insulin je lepas ni.. huhu

14 Balas

Mcm roti kita blh mkn 2 keping je.. Klu koteaw mee kuning nsi kena ambik 1 cwan je.. Biskut keping 4@6 keping je.. Kuih 2 biji buah tembikai 1 potong saiz sudu je blh ambil.. Buah pun xleh bnyk.. Ada sukatan jgk klu nk mkn.. Pastu mkn pg wajib sarapan start pkl 7 smp 8.30 wktu mkn tgh hari pkl 12 smp 1.30.. Mkn mlm pkl 6 smp 7.30..doktor bgtau mcm tu la.. Klu ikut carta yg dia bg ni insyaallah bsp kita cntik..

Klu sy mlm sblm cek bsp sy mkn epal hijau.. Pastu klu siang lps cucuk pkl 8 pg terus mkn ns atau apa2 je mknan.. 2 jam sblm pkl 12 mmg x mkn dh.. Lg 1 sy minum jus mamariam.. Tiap2 mlm mnum 1 sudu.. Cyst pun dh xda.. Kdg2 x mnum langsung sbb lupa.. 😅Alhamdulillah doktor kata mcm ni pun dh cntik.. Tdak risau jgk kena cucuk insulin..

4y ago

Sy mkn je.. Lgpun time nk buat bsp je sy mkn.. Hari lain sy x mkn buah epal hijau tu..

Xpe xyh takut..klau dh mmng bsp kita tinggi gak walaupn dh control mkn n doc suruh ambik insulin...xpe.just pk utk bby...bila dh insulin inshallah result msti cntik.tu tandnya insulin ni bkn la utk keburukan tp utk ksihtan kita n bby nnti...sy pn dh on insulin..alhamdulillah gula rendah dh.

5y ago

oo mcm tu..tkp nti sy cuba..tq sis info... 😘😘😘

Esok bsp.. Harini saya minum air barli kosong.. Lebih kurang 1liter.. Pastu last makan pukul 6 ptg.. Smentara nk tdo.. Minum air ja.. Hari bsp sya amalkan minum air kosong campur biji selasih.. Sampai habis bsp kli ke4 tu.. Boleh try lha.. Insha allah..

Dinner makan apa ya? Nasi ke? Kalau mcm sy, sy akan sangkut kalau mlm minum milo + nestum b4 jam 10mlm. Dh 2 kali jadi gitu. Mcm makan nasi + lauk pauk tu ok je. Jadi waktu hari nk dekat2 buat bsp sy tak minum milo

sis kalau ada group wasap pasal sapa yang ada bsp ni ok jgak kan..leh tnya mcm2...cara mkn...sy pon ada ni...cek bsp awal merah dah...padahal kontrol mkn jgak...ni doc bg ubat metformin....hmmm

5y ago

nsib baik.....hihii

Nsib kita serupa..sbb insulin dlm bdn xkrja wktu mlm utk digest..sbb tu result awl pgi tu x cntik..skrg dh on insulin yg 6 unit..lpas tu bacaan bru ok

Sehari sebelum bsp, berhenti mkn berat@manis pd pukul 6ptg.. Kalau 3x pen merah baru doc suruh cucuk insulin..so, hati2..

Sama saya,bila pg je merah.. kene on insulin jugak, 4unit je.. mula2 stress juga, tp pkir utk kebaikan baby ok je 😁..

Jaga pemakanan sis wpun pada hari2 yg tak perlu cek bsp. Saya pun ada gdm. Tp kalau cek bsp tak pernah tggi.