BSP GDM

Salam ibu2, Ada tak ibu2 kena buat bsp sampai 7 kali ?? -Sebelum breakfast -2 jam selepas breakfast -Sebelum lunch -2 jam selepas lunch -Sebelum dinner -2 jam selepas dinner -Sebelum tidur Haritu doktor suruh saya buat bsp 7 kali sehari bkn 4 kali. So saya nk tahu cara buat bsp 7 kali tu. Sbb bla tanya kwn2, dorang kata dorang bsp 4 kali je. Saya je yg kena buat smpai 7 kali huhu. Mohon guide korang suma 🙏🏻🙏🏻 #FirstBaby #28weeks

14 Balas

Saya mula2 pun sama but now darah dah cantik....if awak kena ambil insulin means awak check setiap kali sebelum cucuk insulin untuk breakfast/lunch/dinner then 2 jam after breakfast/lunch/dinner awak check lagi. Untuk sebelum tidur tu saya selalu cucuk dalam pukul 10 if tak pasti bila nak tidur pukul berapa.. pastikan minum air banyak, kurangkan karbohidrat, air & makanan manis

tu sbb x kawal diet .. kencing manis tggi .. same dgn saye skrg 😅 sy da d bg tau untuk admit hospital awal untuk induce sbb gdm tggi even da kawal pemakanan 😭 sama sama kite doakan semoga bayi kite sihat n cukup sifat hendaknya 🤲🏻

sblm breakfast tu ambk msa bgn tdo,cucuk insulin 30min mkn lps 2 jam mkn check bsp,sblm lunch sblm mkn tu check,2 jam lps mkn check.sma dgn dinner.sbm tdo tu check lg last untk hri tu

doktr nk tgk tahap gula awk, dlm shri tu.. mgkn tinggi, sbb tu doktr suh buat 7x, sy pun kna buat 7x sbb ad diabetes.. kerap hypo dokt nk stop kn insulin siang

Ada. Saya... Skrng control mkn jer buat first sblom tdo esok pg buat sblom srpn pastu lps 2jam cek lg klu OK bwh 7 hri esok ya cek tghari pulak Dan seterusnya

saya 7x seminggu, tapi sehari 2x je .. 1st day pagi sebelum makan & selepas, 2nd day tengahari pun sama, 3rd day dinner , 4th sebelum tidur. Doctor yg suruh mcmtu.

1mo ago

Boleh tanya walaupun dah lama awak buat, 3rd day dinner tu awak buat sebelum ke selepas dinner? Saya lupa kne buat sblm atau selepas makan

Pernah... Masa warded, mengandung anak kedua... Sbb air kencing ada glucose... Tp xde kencing manis.. 3x minum air gula xde kencing manis. BSP normal.

ada ambik insulin ke? selalu yg ambk insulin ja kena buat bsp byk kali sbab nak tgk dos insulin ssuai or tak

3y ago

result berapa? tinggi ke?

Saya pun kene buat bsp 7 kali jugak.. Ad tak ibu2 bleh ajar cra untuk bsp 7 kali ni macam mana

sy pun 4kali. xpernah pulak smpai 7x? bacaan awak tinggi Sgt ke 😅