Can everyone be kind here?

Cuma nak tegur semua. Can everyone be kind here? Some of us are first time mothers, first time TTC-ing, first time expecting. Kadang kadang benda yang ditanya tu mungkin berulang bagi sesetengah pengguna lama TAP tapi benda tu first time untuk si penanya. Tapi kenapa ada yang menjawab dengan sinis, sindiran, dan ada nada seolah olah marah? Boleh jawab elok elok tak? Tak semua orang tahu semua benda yang kita tahu. Dan tak semestinya kita tahu apa yang orang lain lalui. Nak jawab, jawab baik baik. Taknak jawab, scroll lalu je post. Senang. Ada orang 5 tahun menunggu. Bila first time lekat Alhamdulillah, nak tanya kepastian double line di sini, boleh ek reply “Tak reti baca ke dekat pek ada tunjuk macam mana positive, negative, invalid”. Sometimes our words do kill. Mungkin sebab tu juga Tuhan tak mudahkan sesetengah urusan kita. If nak marah, nak emosi dekat Apps baby/ perenting/ parents, I think you need to get yourself checked. Or boleh balik ke fb.

27 Balas

saya sng amalkan 1 konsep je, be kind to everyone, stgh org ok direct stgh org sensitif skit. if got nothing nice to comment, better don't comment at all. for all direct speakers, i'm included, apa kata kita try reply with fact + recommendation, cthnya negative, try follow up dgn dr blik. easy kann & still based on facts . for the sensitive listeners plk, pls try jgn ambik hati sgt, i believed all mommies kt platform ni wants the best for everyone, cuma kdg2 cara penyampaian tu je not as par mcm awak. we are sorry klu awak trasa, tp pls try see in positive perspective jgk ye + husnuzon.

1y ago

Like all comments here