Can everyone be kind here?

Cuma nak tegur semua. Can everyone be kind here? Some of us are first time mothers, first time TTC-ing, first time expecting. Kadang kadang benda yang ditanya tu mungkin berulang bagi sesetengah pengguna lama TAP tapi benda tu first time untuk si penanya. Tapi kenapa ada yang menjawab dengan sinis, sindiran, dan ada nada seolah olah marah? Boleh jawab elok elok tak? Tak semua orang tahu semua benda yang kita tahu. Dan tak semestinya kita tahu apa yang orang lain lalui. Nak jawab, jawab baik baik. Taknak jawab, scroll lalu je post. Senang. Ada orang 5 tahun menunggu. Bila first time lekat Alhamdulillah, nak tanya kepastian double line di sini, boleh ek reply “Tak reti baca ke dekat pek ada tunjuk macam mana positive, negative, invalid”. Sometimes our words do kill. Mungkin sebab tu juga Tuhan tak mudahkan sesetengah urusan kita. If nak marah, nak emosi dekat Apps baby/ perenting/ parents, I think you need to get yourself checked. Or boleh balik ke fb.

27 Balas

sye sblum post tu, kt ruangan mnaip mest akan naik 'lihat soalan serupa'.. klu sme, sye x jd tnye.. bce je soalan & jawapan kt situ.. mgkin rmi ibu2 yg x tw.. jd sye kongsi.. jgn marah ye..

12mo ago

betul.. ada yg relevant, ada yg dah tak relevant.. depends on soalan juga

Saya jawab dgn tenang je tentang refer pek UPT tu. Terpulang kpd penerimaan masing-masing. Dan saya tak ambil hati pun yg menegur. Masing-masing ada perasaan dan kebebasan menjawab dgn adab. Apa yg saya komen tiada niat untuk perbalahan. Tenang2 aje. 😇

Setuju dgn peringatan awak, setiap apa yg kita buat, kita ckp, kita tulis, akan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak. “Anonymous”/“Tanpa Nama” hanya lah di apps ni, tp tuhan tau siapa yg komen di sebalik acc itu 😁

1y ago

😂🤣😂🤣

Thats why i block je terus mulut2 puaka ni. Orang tanya elok2 sebab nak tahu yang ada experience before this. Kalau takat nak suruh pergi klinik hospital yes kita dah pergi. Kita tanya sebab nak tahu ada tak penah kena macam kita kena.

btul , yg ttc lama lama ni je thu perasan mharapkan double line . walaupun smar kdg dorang mintak kepastian . taknak jawab , tayah jawab . nak jawab jngn sindir sindir . simple .

haaa winnnn..paling setuju..dah lama dha dok perati..ada yg suka sgt komen ayt kasar2 kat sinii..kdg2 xfaham.org tnya baik2 sebb tak tahu especially first mom..jgnla jwb ksar2..kecik hati org dah satu dosa ..

Totally agree! Indirect ke direct ke, just be kind. Tak salah nak state facts secara direct mahupun berlapik, tapi tak perlu masukkan elements yang tidak beradab as in sindiran or marah marah.

sya xkan tanya kat sini line samar ke,positif ke....sbb dh tahu...mood² stengah mommy yg beranak ramai akan cakap mcm yg sis cakap tu...sya pun bby 1st....xnak stress².....so gi klinik ja

Tapi kalau terang2 negative, invalid, apa lagi nak jawab? Kalau bagi harapan pun sama jugak sakit. So apa2 pun jawapan kena terima. TTC mmg kena kuat, tapi pedulikan la.

Betul kadang tu saya tanya sbb saya tak tahu, betul2 tak tahu. Tanya pendapat org. Tp jawapan sgt menyakitkan hati. Kalau saya tahu saya tak tanya. Saya first time mom.