BERTANYA

Assalamualaikum. Bukan apa lah, mungkin ada yang kat sini first pregnancy. Bila tak tahu dia akan bertanya. Sy refer pada sis yang bertanya kantung tu apa. Mungkin benar dia tak tahu. Makanya dia bertanya. Yang sy tak faham orang yang reply tu, kalau tak mahu jawab tak perlu jawab. Siap cakap "banyakkan membaca sis" , "google sis" Tahu ke dia dah baca ke tidak. Sy letak diri sy pada sis yang bertanya, even baca kat google pun, tak salah kalau kita nak bertanya pada org lain kalau tak faham. Tak perlu lah nak jawab perli ke apa ? Kita jawab elok² boleh. Kalau rasa tak suka nak jawab solan mudah tu, tak perlu jawab Assalamualaikum ?

13 Balas

Betul sangat..kadang sebutan lain2..benda ni bukan jumpa atau hadapi hari2..bila dah pegnet nak tak nak kena ambik tahu..bila ada yg bertanya pk positif..jika semua nak Google sdiri buat apa yg jawab secara perli tu masuk group ni jugak kan..Google jewlah..buat apa nak share2 pengalaman..jika x dew manfaatnya..saya pun pernah tanya ada tak yg lepas period yg banyak tapi msh mengandung..ada yg jawab..pergi cek doktor lah..dia bukan nujum pak belalang...kdg pengalaman ptg MCM2..sebab Lau mengandung sedangkan sebelum period sebulan lebih x datang .dan cek asyik negatif..sebab awal2 belum tentu lagi boleh tahu..kan..yg asyik nak memerli tu..baik diam jew dr buat org rasa down

True. Sbb biasa yg bg jwpn cm tu org yg high class level. Otak nya budak kelas depan. Just kalau tak suka, bole je scroll. Atau pon bole uninstall je apps nie. Nie bg jwpn menyakitkan aty. Kadang² ade org nie dia noob tak tau nk guna phone, tp tetap nak post jugak. Mcm contoh soalan nya "Saya dah mengandung ke?" tapi tak sertakan gmbr and da terpost. Pastu ramai² kecam. Padahal dia dah cari stgh maut mana na letak gmbr pd soalan dia 😂 Kdg² dyowg jwb cm tu tmbh dosa sndri je tauu. Haihhh

Kalau refer pada sikap org akan nmpak 2 jenis. Satu yg easily get annoyed sbb tnya soalan yg pelik2 satu lagi yg akan melayan je hatta soalan ntah pape pun. Kita tak leh nak complain org tu komen ape. Pada sye, mmg betul nak jadi mak x lama lgi perlu banyak membaca tambahkan ilmu pengetahuan. Bnda basic pun x thu apatah lagi bnda yg lagi complicated and ssah nak paham. Bukan nak kondem atau nk back yp spe2, cuma tepuk dada tanya la diri sndiri. What kind og mum we want to be? Sekian 😊

Kadang doktor sendiri dia akan cakap apa yg dia tengok masa tu..sebab ada organisasi scan terus nampak..dan ada yg scan msh tak nampak..kdg mata kita scan tak reti tgk camana..ada doktor cakap Lau period x ngandung..ada doktor cakap period sikit2 tanda2 nak hamil..ada organisasi hamil still period sebab ovulasinya lambat dan dinding rahim terlampau tebal....pengalaman Dr sahabat kdg buat diri bsemangat tukar usaha hamil kdg2..bukan tuk down2 kan org

Iye sis kadang2 google punya jawapan terlalu saintifik. Mcm haritu ngandung sy google psal apa ek nama syndrome tu yg tgn sakit2 mcm nak patah lps bgn tido. Sy google tu pastu jd keliru. Ada yg kata bahaya blh jd kanser ke bnde tah. Sy tkut. So nak kepastian sy tnya sni. Alhamdulillah dpt jawapan bnde nya normal je. Simple je tak suka soalan tu, cari soalan yg suka. Yg tak suka, abaikan dan jgn jwb. Settle ☑️

4y ago

Betul..

Tanya soalan yg kami taktau jawapan atau jawapan ada pada doktor itu yg buatkan ramai ibu2 marah sis. Apa fungsi doktor di hosp/klinik kalau kita tak rujuk mereka? Lagi satu kadang2 bukan semua dalam ni berilmu tntg sesuatu perkara. Boleh jadi mereka pun taktahu dan memandai2 jawab. Lebih baik refer pada pakar. Tu je.

4y ago

Tak semua doktor mampu jawab..ada doktor endah tak endah jew rawat pesakit..lainlah lau first class atau yg berbayar...harap kita faham situasi org tak sama walau kita kata apa tujuan jumpa doktor bila x nak tanya.

Mcm sy first prgnant memang tak tau apa2. Sy Bnyk belajar dri sini semua dari soalan2 yg segelintir org anggap remeh temeh tpi sangat berguna bgi saya sbab msa dkt klinik memang sentiasa nebes bila jumpa doktor smpai lupa nak tanya. Btw jgn anggap soalan2 yg remeh tu tak berguna. Sedikit sebanyak pun bnyk bantu ibu2 yg lain mcm sy.

4y ago

Btul tu sis.. Sy komen mna rasa nk komen, sy abaikn kalo rasa xperlu jawab.. Cma baca n lalu jek.. Buat apa simpan d hati.. Pengetahuan org x sama kita.. Ada yg kita tahu org x thu.. Ada yg org thu kita x tahu.. Sama2 kongsi jek.. 😉

Setuju sis.. Bukannyer xleh Google.. Tp kkdng dorg keliru.. Bab bila Google ni byk sgt jwpn yg kite akan dpt.. Huhu.. Lgpown benda simple jer.. Bila rasa perlu.. Reply la.. Kalo rasa soklan tu annoying xyah la reply.. Baca sambil lalu jerk la.. Kan? 😅😅 #always think positive

Stuju....sy pon komen benda yg penting n benda yg sy boley share...klu sy xtau @ pon bca hat nk trgelak2...@ yg xmsuk akai...buat xtau ja....kita xdpat dosa...org tu xsakit ati....settel....

Betul tu..lagi kita pon ibu mengandung jugak..fikir yang baik-baik..cakap yang baik-baik saja..semoga dipermudahkan urusan semua ibu mengandung disini ♥️