36weeks

Confius nk Tanya pendapat berkenaan epidural sepatut ye perlu amik atau tak?ada tak kt sini yg penah amik sewaktu bersalin

19 Balas

Tak wajib pun... Saya dua2 bersalin tak ambil walaupun sakit terketor2. Ada yg ambil dpt kurangkan sakit, ada yg efek sakit belakang walaupun dh lama bsalin.

5y ago

Yeke.. OK tq sis

Kalau boleh tahan sakit, xyah ambil..kalau boleh minta sedut gas utk kurangkan sakit. Rasanya namanya GAS GEMBIRA klu xsilap..cuba google..

tak perlu...seeloknya biar natural sakit...if x mampu tahan sakit minta nasihat doktor ya...apa2 bergantung pada ibu ya...u can doit

Katanya tak elok ambil sebab boleh bagi effect pada baby . Orang cakap epidural panas , boleh sebab kan baby sawan ke apa , saya tak ingat .

5y ago

Baik sis.. Tqvm atas nasihat dn pandangan ye.. Hihihi..

Sy pun confius jga psal ubat2 nak tahan sakit ktika bsalin ni... Nak ambil ke tak.. mampu ke tak.. hurmm smoga dpermudahkan Kan je la

Sy bersalin kt gov and doc offer epidural. Bersalin normal.

Saya ambik epidural 😂✌🏻

sy tpksa amik sbb ada darah tinggi. doc tkut time sakit meneran tu sy xtahan dan jadi apa2 kt sy. bg sy xsakit pun epidural tu. mcm kena gigit semut je. tpi sakit contraction smpai teketar2 kaki tangan .doc semua pelik knp sy sakit sbb dh on epi. then doc bius ckp epi ni ikut org jgk, ada yg bkesan utk bdan ada yg x. sy rasa sy x sbb xde rasa kebas pun kat kaki bila doc tanya siap boleh gerak2 lg. hahaa alhamdulillah selamt jgk brsalin normal. doc ckp kt saya epidural yg sy amik tu bkn kebas semua . sesetengah tempat je yg perlu sbb nk bg rasa sakit bersalin.

😅😅✌sy ritu czer... Mmg kne amik epidural.. tp bkn dpt epidural je..dpt dua skali..epidural dgn full bius..hahadeii😅😅😅