36weeks

Confius nk Tanya pendapat berkenaan epidural sepatut ye perlu amik atau tak?ada tak kt sini yg penah amik sewaktu bersalin

19 Balas

Sy overdue. Ada gdm on diet control. Masa kt LR bukaan dah 4 cm. Doc pecahkn ketuban and anak da berak dlm perut. Plus doc on drip air. Contraction kuat sgt. Sy amek epidural. Tak tahan. Lgpun dia offer sy 2 benda je. Epidural n yg cucuk kt punggung. Sy tak sure apa. 4 jam je dlm LR. Selamat bersalin. Itu pun meneran bersungguh2. Doc mention heart beat baby da drop. Taknak pergi OT.

Sy kena paksa ambik wak.. Serious sangat sakit mase nak cocok tu. Sy dipaksa ambik snn sy kena induce dos yg kuat.. Paksa bersalin kan.. Tp xsangka lak . Bocor lak.. Tercabut dr blakang hos nye.. Ptt la sakit bersalin walau dh epidural 😔😔 skang br 4 hr sy bersalin.. Alhamdulillah pengalaman xdpt d lupakan menahan kesakitan lebih dr 14 jam

rasanya x perlu ambik kot epi..biasanye klu bsalin czer kt hosp gov br doc akn inj epi..klu bsalin normal mmg doc xkn inj..lyankn je sakit contraction tu..tp klu xthan sgt blh je request suntikan than skit kt pinggul tu..msa pn ambik inj tu msa bsalin ank 1st..yg ank 2nd sy cuba btahan je..rsanye lbihbkurang je..hehe

5y ago

Baik sis.. Inshaallah layankn jela.. Bukan sll kn.. Hihi.. Tq ye

Sy haritu doktor kasi. Sbb dia tgk sy sakit kuat. Mula2 amik yg gas tu. Pastu amik epidural. Bagi sy, sama je. Amik ke tak amik tetap sakit kuat. Mmg tak tahan sgt rasa sakit. Tp effect pada sy ubat tu, lps bersalin sy mamai mcm makan dadah tau. Sedar tak sedar. Aku kat mana. Kenapa ni. Apa jadi. Hmm

Kalau bersalin normal lebih baik jangan ambil epidural. Kesan dari injection tu akan rasa lepas bersalin. Bersalin memang sakit. Itulah nikmat Allah bagi utk ibu2 yg nak beranak. Sebabkan rasa takut sakit masa bersalin tapi terpaksa rasa sakit selepas bersalin.

5y ago

Btl tu awk.. Sblm induce utk kuatkan rasa bersalin lg sedap rasa sakit yg original.. Skali masuk induce. Azab nya brkali ganda sakitnya. Mmg ptt pun kena bg epidural.. Haha.. Seronok dpt sakit yg mmg ori.. Dr sakit dibuat melalui ubat..

Kalau beranak kat gov hosp mmg jgn harapla doctor nk offer utk epi kecuali kna czer..tp kalau kat private pun bkn semua ada offer epi..kalau ada pun ada additional cost..rasala sakit bersalin tu sis..nikmat penghapus dosa tu..bonus allah bagi utk kita ibu2 ni je..

5y ago

Oh ye? Serdang xprnh tnya plak..GH melaka pun lagila..

Epidural better ambil bila nk czer...sbb dia akn cucuk tulang blkang...kalo x tahan sgt sakit tu mnta je kat dokt ubat tahan sakit yg cucuk kat peha... Tp still jg rasa sakit tp x truk la....

5y ago

Ooo mcm tu... Tq sis utk infonya..

Haritu sy pi kelas antenal..doc lagi galakkn ambik epidural, & terkejut bila habis lecturer hampir 1 dewan angkat tgn bila ditanya nak ke x ambik epidural..tercengang kami hsbnd wife..😅

5y ago

Belom lagi..35weeks, tengah nervous ni counting day..selalu dah braxton hicks..😅

bgi sya xperlu kut ambik..sbb biasa epidural nie xbgus bila kita ambik..kesan jangka ms pnjang tue akn rasa lagi..klu bersalin normal just relax jer..no epidural..

5y ago

Yeke sis.. Tu laa.. Nsb tny2 pngalaman kt dalam ni..

bergantung pd hospital dan diri... alhamdulillah sy dah 3x amik dan sy ok... kwn sy ada yg amik sakut pinggang.. sy mmg takut sakit. terpulang pd individu.