Bathing and dressing Refusal

Hi. My child is 3 years 2 months. She goes to playcshool. I am having difficulty bathting her cleaning her and in almost everything she said no. I sometimes get frustrated and beat her. What should I do??

5 Balas

try guna 'umpan', suruh dia baway favourite toys dia mandi / 'kolam' bath tub budak/ "jom mandi air suam", depends on apa yg dia suka.. umpan dia guna apa yg dia suka or x suka, mcm anak saya tak suka mandi sbb air sejuk, jadi kalau umpan dgn air suam, dia laju je masuk bilik air, kadang umpan x jalan, angkut je sambil nyanyi2 or ckp2 laju2 bnde yg dia terhibur bg dia x de space nk bercakap😂 contoh mcm eee ada cicakkk tgk tu dlm bilik air tu cuba cari cicak (dia suka cari cicak)

Sis cube masa mandi kan anak tu sambil menyanyi. Saya buat kat anak cm tu. Bila gosok gigi pun nyanyi. Then masa nk pakai kan baju, sis puji baju tu cantik. Saya buat kan anak lelaki saya ni, saya ckp cantik baju ni, colour red ada gambar train/ kartun...sebut je apa2 yg ada kt baju tu. Then bila saya pakaikan dia. Saya ckp hensem nya anak mama. Baju cantik, badan bersih, gigi putih dan hensem, sambil tepuk tangan. Hehehe sis cuba lah.

For bathing cuba try bawa toys everytime nak mandi and leave some toys in the bathroom. Slalu bgtau juga yg ada germs dkt hand body so kena mandi. Lama2 di akan faham sendiri. Utk dressing i slalu ckp ‘cepat pakai nnti ada mosquito bite’ 😂 atau challenge dia cuba pki baju sendiri.

try bawak some of her fav toys dalam bathroom

.