Help!

My LO is 9 months old but her weight is 6.85kgs since she is 5 months old but she hits all of her milestone. She is having 500ml of EBM and 2 solids daily. I am trying to increase her solids intake and hopefully she will gain more. Anything that I should do or give her to increase her weight?

17 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

May i Know adakah anak puan diberi minum air putih yang cukup?. sy saranan mom untuk bawa anak mom bermain diluar rumah. menghirup udara segar. cari tempat yg bersih untuk dia bermain,merangkak di luar rumah. ini dapat membantu dalam pencernaan .. kesihatan.. mendapat tidur yang cukup. mengikut pengalaman saya dan konsultasi ke Doktor pakar permakanan ke atas anak sy yg dulu pickyeather tidak mau makan,sy melakukan rutin tersebut seperti yang saya suda nyatakan sebelumnya dan sekarang anak sy suda pandai makan walaupun tidak banyak but better then nothing,berat juga telah bertambah.. dia makan buah2 ,mee,sup ikan,supa labu kundur. (labu kundur mom boleh beli,letak bawang putih 2-3 biji dan buat sup beri anak minum,jangan letak garam banyak bayi tak sesuai dengan garam dan perasan makanan) tidak suka sayuran jenis daun,tidak suka daging

Baca lagi
6mo ago

terima kasih. sedang cuba tips ni. utk anak sy yg dah 3 tahun tp susah makan. Dia masa 9m pun berat 7kg ja. Haritu berat 3y+ dah 13kg, ni drop balik. Mula balik taknak makan 🥲

Puan boleh pastikan tidur anak cukup dan tak terganggu. kalau tak silap 12-14jam sehari. siang mesti ada nap times. selain tu susu badan setiap belah bagi baby sampai puas..maknanya baby dapat hindmilk dan foremilk dari penyusuan. boleh juga tambah bubur nasi blended dlm diet anak once baby hits 6months dan pelbagaikan diet utk tarik selera anak. moga anak puan bertambah berat badan

Baca lagi

My baby also 9months old with his weight 9.47. I give him lactogen step 2 every 3hours at night, every 2hours at day. I also give him 2 times porridge in a day. Maybe you should try baby drops, the appeton. And give her pumpkin and avocado ♥️

VIP Member

kalau boleh puan pelbagaikan makanan baby lagi2 yang tinggi serat seperti avocado,peanut butter,yogurt,sweet potato(buat smash potato tambah milk atau butter)..klau ikutkan baby mnum susu [email protected] dan makan 3 kali sehari..

samaaa. mybaby 9month berat 6kg..sor far makan mnm semua ok..tp tulaa beratt still tak naik banyakk..since 6month dah kena reffer pakar pemakanan n Evey months kena jumpa doctor 😄..as long baby aktif sihat sy ok lagi.

https://youtu.be/5IrBUFmQKec hi mommy, anak sy 5 bulan checkup xnaik berat, lepas 6 bulan sy bagi makan dalam senarai sayur buah sy beli dalam link ni terus berat badan dia naik. ank sy makan 3 kali sehari + snack

baby saya 9month berat 7.3kg , g klinik check nurse ckp berat dia da okay , sbb masa dia 7month berat 6.3kg ,8month 6.9kg. tinggi dia okay . bmi okay , so nurse ckp berat dia dah normal ..

2mo ago

sama la berat baby kita..cuma tula..nurse kata okay je sebab baby tinggi, 9m 70cm...bmi pun okay..tapi kalau berat drop,sikit lagi nak masuk graf line kuning

VIP Member

U should give your baby more solids. Baby should eat 5 times a day.2 times snacking include breakfast,lunch and dinner

yep..my baby pun 6.5kg only..makan bnyk..maybe kena bg yg lbh nutrisi..

my son 9 month 7kg..doc srh ambik darah sb weight..sedih😭