Help!

My LO is 9 months old but her weight is 6.85kgs since she is 5 months old but she hits all of her milestone. She is having 500ml of EBM and 2 solids daily. I am trying to increase her solids intake and hopefully she will gain more. Anything that I should do or give her to increase her weight?

34 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

May i Know adakah anak puan diberi minum air putih yang cukup?. sy saranan mom untuk bawa anak mom bermain diluar rumah. menghirup udara segar. cari tempat yg bersih untuk dia bermain,merangkak di luar rumah. ini dapat membantu dalam pencernaan .. kesihatan.. mendapat tidur yang cukup. mengikut pengalaman saya dan konsultasi ke Doktor pakar permakanan ke atas anak sy yg dulu pickyeather tidak mau makan,sy melakukan rutin tersebut seperti yang saya suda nyatakan sebelumnya dan sekarang anak sy suda pandai makan walaupun tidak banyak but better then nothing,berat juga telah bertambah.. dia makan buah2 ,mee,sup ikan,supa labu kundur. (labu kundur mom boleh beli,letak bawang putih 2-3 biji dan buat sup beri anak minum,jangan letak garam banyak bayi tak sesuai dengan garam dan perasan makanan) tidak suka sayuran jenis daun,tidak suka daging

Baca lagi
2y ago

terima kasih. sedang cuba tips ni. utk anak sy yg dah 3 tahun tp susah makan. Dia masa 9m pun berat 7kg ja. Haritu berat 3y+ dah 13kg, ni drop balik. Mula balik taknak makan πŸ₯²

anak sy 5/10 masuk 9 bulan. tggi 67cm, berat 8.1kg. girl. dah boleh merangkak, duduk sendiri, nk berdiri je kerja. susu bdan lg. ada 6 btg gigi. sy dh bg dia makan mcm kita. nasi biji mcm kita, xlembik xde blend2. mmg mcm kita. pastu sy bg dia yogurt + buah. boleh makan centu atau buat eskrem. bg roti bakar + peanut butter. atau makan ngn biskut. boleh juga buat peanut sauce ngn spagetti. pastu buat cheesekut baby punya. sy rajin buat makanan centu, so berat dia naik elok. buah2 boleh makan avocado, buh susu fulk cream (dipanaskan). 9 bulan dh boleh makan mcm2 lah. xde pantang2 sampai umur sekian2. telur, yogurt, peanut butter, susu fullcream, tofu, semua2 tu boleh je bg. janji berpada and tgk la baby alergik ke apa. kalau xok, baru next month try lg.

Baca lagi

same here.. baby girl 9months 6.7kg.. makan banyak 3kali sehari, fully bf.. jeles tgk anak kawan tembam sangat berat near 10kg.. tapi syukur anak saya dah boleh macam² siap panjat tangga alhamdulillah, perkembangan dia tak terbantut.. maybe sbb dia aktif tu yg ringan.. anak kawan saya baru berjinak nak berjalan sambil berpaut.. so to me takde masalah dia ringan asalkan dia capai perkembangan dia dan sihat aktif 🀍 baby tembam sangat pun tak elok jugak takut perkembangan lambat.. (cara pujuk diri sendiri huhu)

Baca lagi

Anak saya 6 bulan 9.1kg. Bila masuk 8bulan lebih tolak makan & tolak susu. Checkup 9bulan berat 9.9kg. Sedangkan sebelum tu maybe around 11kg juga tp sbb waktu 8bulan tu taknak makan & susu, nampak macam drop. Then after a week lepas checkup, selera makan dia bertambah lepas saya jaga waktu tidur dia & waktu breakfast dia. Bagi tidur yang berkualti & jangan skip breakfast pagi. Sekarang 9bulan 21 hari berat 11.5kg πŸ˜‚

Baca lagi

Puan boleh pastikan tidur anak cukup dan tak terganggu. kalau tak silap 12-14jam sehari. siang mesti ada nap times. selain tu susu badan setiap belah bagi baby sampai puas..maknanya baby dapat hindmilk dan foremilk dari penyusuan. boleh juga tambah bubur nasi blended dlm diet anak once baby hits 6months dan pelbagaikan diet utk tarik selera anak. moga anak puan bertambah berat badan

Baca lagi

My baby also 9months old with his weight 9.47. I give him lactogen step 2 every 3hours at night, every 2hours at day. I also give him 2 times porridge in a day. Maybe you should try baby drops, the appeton. And give her pumpkin and avocado β™₯️

8mo ago

anak buah sy makan appeton juga masa kecil sbb masalah kurang makan. tp skrang bila dah besar jadi gemuk. adakah faktor kuat makan penyebab sampai besar jadi overweight?

baby saya 9month berat 7.3kg , g klinik check nurse ckp berat dia da okay , sbb masa dia 7month berat 6.3kg ,8month 6.9kg. tinggi dia okay . bmi okay , so nurse ckp berat dia dah normal ..

11mo ago

Anak sy makan byk tp berat dia bru 7 kg

VIP Member

kalau boleh puan pelbagaikan makanan baby lagi2 yang tinggi serat seperti avocado,peanut butter,yogurt,sweet potato(buat smash potato tambah milk atau butter)..klau ikutkan baby mnum susu 600ml@800ml dan makan 3 kali sehari..

12mo ago

Umur berapa bulan ye? Baby minum 600ml @8ml?

anak sy 9 month, weight 7.4. nurse kt bmi ok, normal dan tiada masalah. Alhamdulillah, insyaAllah semua ok. Walau x berat tinggi sgt, asalkan sihat dan cergas. Sy pun nak anak montel, bulat, chubby dan pejal, tp asal berat bmi ok dan sihat jadilah....

Baca lagi

samaaa. mybaby 9month berat 6kg..sor far makan mnm semua ok..tp tulaa beratt still tak naik banyakk..since 6month dah kena reffer pakar pemakanan n Evey months kena jumpa doctor πŸ˜„..as long baby aktif sihat sy ok lagi.