Ada tak anak korang kat sini mcm anak saya?

Burnt out sgt eh saya. Anak dah masuk 4m, Supposedly dalam usia ni diorang akan rarely bangun kan utk susu, but not for my child. Anak saya kerap sgt bangun tpi bukan utk susu. Dia akan garu muka dia mcm tanda tak selesa tu then merengek. Saya dah cuba apply minyak angin kat perut jd dia tak kembung, lap2 sikit dgn air kat badan dia so dia tak panas, dodoikan dia utk dia tido balik tapi dia still mcmtu. Paling kerap dia akan bangun dalam kul 5 pagi. Masatu every 20 mins dia akan bangun tido bangun tido sampailah timing dia yg dia patut bangun dalam kul 7. Burnt out teruk eh. Dah beberapa kali saya terlepas marah kt dia sbb benda ni. Tapi marah pun takde guna sbb dia tak faham lagi. Dahlah malam je saya dpt rest. Siang saya kena urus dia 24jam sbb dia siang tido kejap2 tak sampai setengah jam.

24 Balas

Hi, mom. Hope you are doing well. Bila anak dalam fasa mental leap/sleep-regression/growth spurt memang kena try and error every possibilities & solutions. And please seek for help. Kalau rasa tak boleh handle, burn out minta bantuan husband and family members. InshaAllah you can do this! Sambil tu boleh follow Baby Language atau Taking Cara Babies untuk ilmu tidur baby. Saya bila anak dalam fasa2 ni rasa macam tak betul dah. Sampai satu tahap saya cakap kat suami rasa macam nak jadi gila, rasa nak hantuk kepala kat dinding. So waktu ni bila husband balik kerja dia yang take over jaga baby, comfort saya, belikan favorite food, lepas tu ajak dating. Household chores memang saya tak buat. Itu tugas suami. Tugas saya just masak and uruskan anak. So bila husband balik kerja tengok rumah macam tongkang pecah, suami la yang kemas. Anak saya umur 2y++ sekarang dalam fasa sleep regression. For the first time ever saya menangis. Menangis sebab rasa tak tahan, rasa penat, rasa nak marah tapi tak boleh nak marah anak. End up saya luahkan frustration tu dengan menangis and call husband. Then FIL pulak call sebab concern. Saya bersyukur sangat di kelilingi support systems yang baik. My point is just seek for help if you need one. Setiap orang ada limit dia. Kalau rasa dah sampai limit, ask for a help.

1mo ago

Yg buat saya burnt out teruk ni, mcm orang lain ada husband boleh tlg jaga gilir.saya takde sis. Saya handle sorang je benda ni sbb tulah saya penat sgt. tapi apapun terima kasih atas nasihatnya 😊

anak sy skrg umo 5bulan 7ari..bru dpt rentak tido dye..siang mostly tido dlm 2 ke 3jam dlm buai..letak dlm buai bkn ape,senang sikit ibu dye nk buat kje..mlm kul 10 masuk bilik dh mnyusu tido atas katil..mlm mmg xletak dlm buai sbb kdg dye nk menyusu..menyusu plak lama sakit pinggang²🤣...tp alhamdulillah mlm senang tido mgkin sbb sblom dye tido sy mndi kn dye dlu..skrg panas yg amat,duk ruang tamu skejap pon dh berpeluh,on 3kipas dlm bilik pon still rase bahang..kite yg beso ni pon panas,dye apatah lg kn..kdg mmg rasa kite pon x terurus sbb handle baby ni..tp saba je ye sis..xlama..nti dye dh start lasak,tido lena la dye nti..kje rumah buat yg mne bleh je..

Hi awk lebih kurang mcm saya dngn husb, baby kerap terjaga smpai pernah 1 malam sampai ke subuh ya kitorg tak tidur, husb mmg barai dia kna kerja pagi tu. baby mcm kejap² menangis lepastu tak tahu dia nak apa, dah bagi dia dalam keadaan selesa pun taknak tidur. sya berjaga je bergilir dngn husb dukung pujuk dia. Mmg rasa stress/penat tapi sya fikir benda ni tak lama pun dan nnti bila dia besar sya akan rindu smua kenangan ni. heheh sabar je kuncinya, dan banyakkan jugak research/baca tambah ilmu lagi untk penjagaan anak. Goodluck! 😀

1mo ago

Untung awak ada husband boleh jaga gilir. saya handle sorang je. sebabtu saya burnt out teruk hm papepun terima kasih atas nasihatnya sis

Sy first² tu mmg dye gitu sy ckp dlm atie tak bole ni klaw arie² camni dye siang tidow lame mlm mula dye kerap² berjaga .. so ap yg sy buat bile siang sy tak bagi dye tidow lame .. tiap kali nk tukar pempes or susu sy lap muke dye gune kain basah supaye dye segar je tak tidow .. lepas mandi ptg sy hold jugak dye tak bagi tdow borak² dgn dye .. mlm baru dye tidow nyenyak sampai ke pagi subuh baru dye bangun mintak susu . So takde lagi masalah tak cukup tidow .. semoga membantu😊

1mo ago

Tapi sis anak saya siang pun tak tidur lama. dia tidur 10 minit je tiap kali. sama je kalau dia siang tak tidur sgt malam tetap berjaga 😆

Sis muslim ke? Saya alhamdullilah klu baby saya cerewet saya pasangkan sholawat.Saya biasakan baby dengar sholawat alhamdullilah. Baby kurang berjaga mlm.Lagi pun saya tak biasakan baby naik ayunan dari lahir,skrg baby saya dah 5 bulan lebih.Saya letak jer dia kat tilam pastu pasangkan sholawat tak perlu dodoi.Dia tidur sendiri.Sis kena sabar saya pernah juga di fasa tu tapi baby masa umur 3 bulan.Sampai nangis saya di buatnya.Tapi alhamdullilah skrg baby tidur lena jer..

1mo ago

muslim sis. and mmg benda wajib tu dlm list utk tidokan baby, saya akan pasangkan surah tiap kali nak tidurkan dia. kadang saya biar lama sikit dulu baru tutup fon. Mmg dia mudah tido cuma dia kerap bangun malam2. jtu je masalahnya

normal sis.. dlu anak sye 4m pun jenis tjaga mlm utk susu.. still bgn ikut gap mnyusu..bterusan smpi umur stahun lebih.. memg x dpt la tdo direct 5-6jam tu.. klu garu2 mke maybe baby x selesa tdo, bley check blek bju baby, bia nipis x panas.. kerap cuci cadar baby tkot hama.. waktu siang memg baby tdo sekejap2 je.. Tp wktu tdo nie depends, akan brubah2 tiap bln.. kena byk2 sabar ye mommy

1mo ago

Thankyou sis farah. I'll try my best to keep my patience on this stage.

sabar ya sis.. anak umur bawah 2 tahun mmg byk fasa nya. ada sleep regression, mental leap, growth spurt dll. stiap fasa ni brbeza utk bby hadap. apa yg sy boleh ckp sabar jela hadap bby time ni. sis boleh cr apa yg sy sebut tu utk baca lebih lg spy sis boleh get ready mental tiap kli bby meragam.

1mo ago

Ni first time dengar pasal benda ni actually. No wonder anak i terus bertukar fasa tidur dia. I macam wondering knp before this dia sgt mudah utk ditidokan and by the time 5pm dia takkan bangun sampai kul 6am melainkan nak susu. but now fasa sleep dia dah bertukar kena tggu 8 9pm baru dia tido, itupun nak kenabuai dulu. Thanks for sharing this ya siss. I'll try my best utk terus bersabar to face this development stage anak ni.

saya masa anak first dulu anak suka berjaga malam. dia bangun pukul 11/12malam. nak subuh baru dia tidur. sy dengan xtido malam nya pagi tu nak kerja lagi.. memang meraba² jalan. pening rasa. Sabar ye Sis. mungkin boleh cuba jaga waktu tidur dia. siang tidur jgn lama sgt. malam semoleknya jgn tidur awal sgt takut dia terjaga malam

orang ckp lps ank 1 tahun nnti ok la. tk sngka mmng lps ank masuk 1 tahun trus ok. sabar ya mummy. dlu sy lg truk. buai tnk dodoi tknk. sllu sy tdokn ank ambil masa 1 jam stgh dodoi bru dia lena , tu pun kjap2 trbgun. lenguh tgn2.. apa pun cuaca skrg pns wlaupun mlm, mybe blh try psg aircond

1mo ago

maaf sis, saya nak syorkan sis follow IG babylanguage. byk saya belajar dari sini. ikutkan baby dia takde jam biologi siang atau malam. kita kena ikut waktu berjaga dan waktu tidur dia. maksudnya takde masalah elok ke tak elok tidur waktu maghrib.

Ibu,mungkin itu fasa anak nak tukar waktu tidur dia.saya dari lahir sampai lah sekarang kalau anak tidur tak lena saya terus pasang ruqyah yang ada azan tu mula2 sampai lah dia lena sendiri.alunan tu sangat tenang membantu untuk baby tidur dengan nyenyak.nanti ibu cuba ya ☺️

1mo ago

Saya taktau. mungkin jugak lah. sebab aebelum ni kul 5 ptg dia tido dah. skrg masuk maghrib baru dia tido. Ni pulak kqdang mil tak bagi baby tido masa maghrib dia jadi raaa susah nak tido lepas magheib tu. mungkin overtired kot