Takpe ke kalau pregnant 27weeks tpi tak cukup tido selalu?

Hi. I dah 27weeks pregnant and I rasa I semakin letih. Mudah semput, dan asyik mengantuk. Tapi since I duduk sebumbung dgn MIL, Dia tak bg sgt I tido banyak, katanya nnt susah nak bersalin lah apa lah. I malam mmg tak dpt nak tido dgn cepat. Kdg2 i amik masa 2 3 jam baru boleh tido sebab sakit tubuh/kena ubah posisi tidur/ baby kick semua so i amik masa skit kdg2 penat jugak. Pagi i kena bangun awal, lepas solat subuh, i tido kejap dlm sejam pastu bangun balik kul 7 kdg kul 8. Kalau i bangun lebih sikit MIL start ckp i pemalas, bangun lambat semua. Padahal hari2 i kemas rumah, i berjaga siang lps bangun. Kdg tngah hari pun kalau i tido dia bising. I sanggup berjaga depan dia sampai kan eyebag berketul ketul hari2 sebab tak penah cukup tido. Bila i start bangun lewat skit dlm kul 10 i akan kena marah teruk dgn MIL pstu banding2 dgn rutin harian tido dia. Katanya dia tua dia boleh je bgun awl, tido lewat pun. Baru sekali i terbgun lewat pun kena bising mcm hari2 i bangun tgh hari pdhl bangun kul 9 10 jugak. I letih yg teramat. Kdg2 sesak nafas jadi.I taktahu nak buat apa. Takpe ke mfmtu?#seriusnanya #ingintahu

14 Balas

Mil awak perlu tahu bdn semua org x sama bila hamil ni.. boleh yer sy nk kongsi sikit kisah sy.. Sy skrg dah nk masuk 29w.. kandungan yg ke 9, Insyaa Allah.. kali ni memang x larat langsung.. tambah2 ada sejarah lahir baby prem dari ank sulung hingga 5.. jd memang rahim x kuat.. memang kena rehat je.. mkn tdo je keje sy.. kalau buat kerja memang semput.. nk bersiap kemana pun semput.. dulu hamil anak sulung duk dgn mil.. no 2 dah pantang rmh sewa.. masih x mampu ada rmh sendiri, yg penting ada kebebasan.. suami yg jg waktu pantang.. sampai skrg suami yg byk membantu dan memahami.. nk lepas 34w baru rasa lega sikit sbb paru2 baby pun kuat dan x risau sgt lahir awal.. harap sampai 37w sbb cadangan doktor utk buka cerclage dan terus bersalin.. jd doktor memang harap sy byk berehat drp buat kerja.. kalau awak rasa nk tdo, tdo je.. yg penting kesihatan awak.. buat setakat mana yg mampu..

4mo ago

Semoga dipermudahkan urusan dan bersalin cukup 9bln.. Insyaa Allah, Aamiin 🤲🏻

Kesiannya puan. Selain kesihatan tubuh badan, kesihatan mental sgt penting smsa mngandung ni tau. Semua tu akan mempengaruhi perkmbgn baby terutama otak. Dia mcm ni, kalau MIL puan nk kata mcm² buat msk tlinga kanan klua tlnga kiri je la sbb no choice mmg hari² dia je puan hadap. Puan settlekan keperluan hakiki puan dan suami terlebih dahulu then kalau penat, rehat dan tdo je.puan bukan duk asrama rekrut yg smpi smua nk kena jaga mcm warden bagai. X elok hari² penat..kalau puan penat baby pun penat dlm kandungan tu..please ye utamakan diri sndiri dhulu baru fikir org lain. Jaga diri tau. Semoga puan dan baby baik² shja.

makin tua ofcoz la jumlah tidur makin kurang. tidur 5 jam je dyeorg dah cukup,, dah tua pun selera makan pun jadi kurang. ada pula dye nak bandingkan diri dia dgn kita. kalau ye pun dia dulu masih muda selalu bangun awal tak patut suruh kita jadi macam dia juga. saya dulu mengandung anak pertama berkerja kuat je , balik kerja terus masak, aktif je tapi sekarang tengah mengandung anak kedua jadi surirumah, dahtu penat nak masak, asyik nak melepek je kat bilik. mengandung ni macam2 karenah sis susah juga kalau ade orang tak faham kita tengah mengandung ni hm, hanya kita je tahu larat badan kita tahap mana je

Abaikan je wak, saye dulu pun selalu tidur dan memang menetap kat ruma MIL. Lagi dari awal preg sampai akhir. Sampai MIL ade ngumpat kite kat anak2 die 😹 Hahaha okay je bersalin. Takde laa kite ni taknak terime ape die cakap atau melawan, da badan kite letih, mate kite ngantuk, rehat jelaa. cumenye itu semue kuase Allah. Nak mudah ke nak susah ke, itu urusan Dia. Kite ni banyakkan berdoa je biar dipermudah. Mental kite kene jage, kite stress anak dalam perut pun ikut stress nanti. Happy2 je dengan journey preg awak okay ❤️

Mil awak tu gila agaknya, tk betul. Sukahati orang la nak tidur ke apa. Buat kerja tuhan pula nak ckp nanti susah nak bersalin. Aiyooo. Keluar sis dari rumah tu kalau boleh, bincang dgn suami. buat sakit kepala je. Nangi 30w lbih lagi penat tau tidur pun lagi bnyk tk ckup. Dgn pusing sana sini tk dpt, sakit pinggang, ulu hati lg sakit. Mmg tk ckup tidur. Siang waktu dpt rehat tu la mmg balas bg ckup kan rehat. Kang dh besalin lg penat sbb kita nak kena focus on baby. Btw be strong mummy

4mo ago

HAHAHAHA terhibur sis punya komen. thankyou atas nasihatnya sis 😭 Insya Allah i akan bincang dgn suami jugak psl nak pindah ni. Kdg2 rasa fedup nangis sosorbg dlm bilik sebb terlaalu letih. badan yg letih sgt2 taktau nak ckp camne.

sy klau dh ngantuk sgt tk peduli org dh wak,sy tido je. sbb klau tk ckup tido sy stress rase nk marah org. mmg tk kira siapa dh sy marah klau sy stress ngantuk sgt. lg satu sy kuat tido pn sy bersalin normal tnpa jahit ye dari ank sulung lg. ade la jgk aktivit yg sy buat tapi tu semua rezeki n kerja Allah nk bg senang ke susah beranak. bkn krja mak mertua ye 😆

cmtu la mama saya ckp JGN TLMPAU TDR NT SSH BRNK then sy jwp XPELAH NT YG SSH BRNK SAYA JGK BKN AWK , KLAU SDH KEHENDAK ALLAH SAYA SNANG BRANAK HA SNANG LA, TGK C TIRAH TU RJIN JLN SNA SNI TP BRNK SSH JGK… end up saya branak sgt mudah… 10m teran dh kluar …6PM WARDED 3cm, 10PM DH BRANAK……

tayah dengar cakap mil awak tu, bersalin senang ke susah ke takda kena mengena dgn nak tidur petang ke malam ke. maaf la cakap kalau saya saya da melawan da. dia nak bangun awal ke lambat ke dia punya pasal 🤣awak buat je hal awak yang, asal mood awak happy awak tak stress

saya pun duk ngan mil...😌saya tido jek. awl pregnant dulu klau ckp penat,x bt keje umah,die persoalkan penat apa,keje x apa x duk dlm bilik je.now i dont care dh. hate me as much as u want. be fake with me as much as u want . i wanna live my life as i want.

4mo ago

wah keras betul dah tu hati sis. saya suka 😂

Amboi MIL tu over bonar. Setiap org pregnant tk sama . Jgn la sibuk nk bandingkan. Sis jaga je diri sis. Nnti bincang dgn suami perangai MIL sis tu. patutnya bgi la sokongan menantu pregnant bkn bebel tk tentu hala. Aiyoo