Permakanan bpantang

Bolehkah makan sayur kubis masa bpantang? sya confius la nak makan sayur² ni.. sya bpantang sendiri sbb tu xtau mana yg patut dmakan dalam pantang? mak mertua kena tahan wad sebb sakit gastrik yg teruk. mak sendri pula jauh dkmpung.?

35 Balas

Sis. Ikut badan masing2.. ada mkn ok ada x. mama sy senang ja berpntangnya.. makan apa pun cuba sikit dlu. Klau sakit perut lpas 2jam. Jgn makan dh. Snang sy brpntang sndiri ikut rule tu ja. Saya bg contoh telur. Org kata nty makan gtal2.. sy makan skit dlu. Lpas 2 jam ok ja. Jd sy dpt makan msa berpntang. Contoh kedua,ikan kembung. Sy mkn sbelah ja lpas 2jam rasa miang2 gtal kt tmpt jahit. Trus xsntuh dh.. lpas jahitan da lega smua. Ok ja mkn ikan kmbung 😊. Bab sayur sy memang xalergik apa2. Jd kobis n syur2 lain yg 'angin bg org lain. Alhamdulillah sy dpt mkn. harap mmbntu. ⚘

5y ago

Oww.. bole sya cuba jga la kalau mcm ni cuba sikit²

Kalau bole elakkn makan makanan berangin ye ibu...mcm sy,sy elakkn makanan berangin...sy cuma sentuh sayur sawi,bayam dn lobak putih shj..sy sng je berpantang,masak bubur campur lobak..goreng ikan bilis goreng n sayur tu masak rebus je..lebihkn bawang putih...masa makan tabur skit lada hitam yg da dikisar atau tumbuk..sng je kn😊elok berpantang,hasil nye pn elok la nti...elakkn mkn ayam kalau bole..sbb ayam skarang bnyak ayam cucuk...kalau nk mkn tggu da lama skit pantang baru bole cuba mkn...#sekadar pandangan dn perkongsian sbb sy pn tgh berpantang sndiri🤗

1y ago

bayam tu pun bukan ke diketegorikan sayur yg berangin??

Makan lobak putih.. bayam pun ok.. sawi lagi ok..pokchoy pun ok jugak..kubis bunga ok..kacang panjang pun boleh..sy pun pantang sendiri..hari2 sy masak ayam or ikan masak sup or sos tiram..letak halia, lada hitam kasar or biji..asam keping..lobak putih pun sy masak skali..kalau dah boleh makan telur..buat telur dadar tp minyak jgn byk..tu lar menu sy tiap2 hari..sedap pun sedap..hehehehe..suami pun boleh makan skali..masak byk sikit utk sampai malam..now baby dah sebulan..makna nya sebulan dah sy makan mcm tu..😅

Saya makan je sis. Confinement lady yang masak dan dia kata takpe cuba je. Mana tau ngam dengan baby and badan kita. Alhamdulillah memang ngam. So apa-apa pun saya cadangkan sis cuba, try and error setiap makanan. Jangan strict sangat nanti stress. Kalau dengan parents tu kena senyap2 je la kut nanti kena tegur pulak kan😂

4y ago

Boleh tapi kena try and error lah 😊

Awak mcm sy..pantang sendiri dan x tau ttg pantang larang ni..bg sy dlm bidang perubatan ni xde larangan nk mkan apa pun..dan sy banyk dgr forum2 tentang pantang moden dan kite bolh makan saja termasuk protin utuk menyembuhan luka..ayam telur sayur semua sy makan..alhmdullilah semua selamat

5y ago

Ok k thanks a lot yaa dah bagitau🙂

Bergantung kepada penerimaan badn.. Ada org ok je.. Ada orang tak blh makan... Cuba la try and error... Sebab biasanya kubis ni berangin... Bg org yg ada histamine elok elakkan kobis.. Sebaiknya ambil sayuran hijau... Banyak khasiatnya terutama untuk banyakkan susu ibu.. 😊

5y ago

ouhhh... ok k thanks sis

kobis jgn sis angin... klo nk mkn sayur sawi.. brokoli, bayam... yg mcm kobis, pucuk paku, kangkung, jgn sis angin semua tu.. nt badan sakit2 klo baby susu badan..baby pon boleh kena sekali.. contoh: kembung perut,

5y ago

😮 baby pun bole kna kah.. ishh xmok la kalau mcm ni

Kobis x silap angin, pernah kene masa pantang ank sulung ingt kan blh mkn kobis Sya pun ambil x ada tnya sape2 main makn je last sekali kne angin Smpai bby pun kne sekli ... Smpai skrg tkut nk usik kobis 😅

5y ago

😂😂kita xtau apabole buat kn haha

Kobis angin sis. Takot xleh tahan je. Saya aritu bsalin czer badan snang je berangin. So saya mkn sayur mcm pakchoy, sawi.. Atau boleh mkn lobak putih utk tambah susu badan

Senang sis search google dan tampal ape yg boleh makan dlm pantang . saya pantang sendiri , sng buat mcm tu . takut terlupa ape yg tak boleh makan