Berpantang sendiri

Siapa kt sini yg 1st time pregnant tp time bpantang sendiri tnpa jagaan mak kandung.... Boleh share tips tak sbb nk buat check list apa kperluan yg patut ada..

1 Balas

1. kena plan utk mknn pantang. Either order delivery servis atau msk sdri. Kalau msk sdri bahan2 tu kena prep awal2. Atau boleh je beli yg dh siap siang n bersihkn. Atau kalau suami boleh buat lg ok. So bila nk msk tu terus je campak2 dlm kuali. 2. Air panas utk mandi. Suruh suami sblm gi kerja tu siapkn air panas utk mandi awk n baby. Lg elok kalau suami mandikn n siapkn ank. 3. Booking bidan. Cari bidan siap2. Depends la awk nk berurut brp lama. Ada bidan yg dia mandikn baby sekali. So refer point 2. Brg2 pantang cm tunku, param pilis tu sediakn siap2. 4. Better sedikn satu tilam single utk awk baring kt bwh. Baby pn letak je sblh awk kt tilam dia. Xyh pki babycot wktu pantang. Sbb penat nk kena angkat dia byk kali. Tgh awl2 tu bdn kita x fully heal lg nk bgn byk kali angkat dia dr katil. Atau boleh je tido sekali dgn baby ats katil. Tu je stkt ni boleh fikir.