baby turn 4 months

Bolehkah baby mkn cerelac?

11 Balas

Better sis tnye pd doc pakar pead....bby sis leh mkn awl ke x..biasa bby mkn 6bln ke ats...sbb wktu skrng ususnya blm matang..tkut usus bocor nti... Kekdg ada bby bdn bsr dia jnis cpt lapa xckup dgn susu ..mcm cerelac ada org kata mnis..sbnrnye jika rs cerelac yg baru ni jnis beras dia xmnis langsung..dia beras yg dh d hncurkn dan kering ... Pnh tgk kelapa kering dlm tin org guna tuk buat kuih ms raya???? Cerelac yg baru ni mereka buat mcmtu..rmai kata ianya mnis... Tu nk tnye dh rs ke yg bru ni????bg yg kata mnis.???.atau hnya dgr kata2 org shj.... Sbb tu kena tgk video dkt utube Doktor Ezani yg menang master chef tu bg tips mcm mana nk sediakn cerelac yg ada khasiat utk bby.. cerelac ada jnis beras shj yg tin tulisan hijau tu xmnis... Dia boleh di mixkan dengan puree yg kita buat guna lobak... Labu dan sebgainya..àtau buah buahan ... Cerelac tu blh bncuh dgn susu bdn kita sndri dan mixkn la dgn puree yg kita buat nti ..dia akn jd bubur jd bby dpt manfaat dkt susu ibu dan juga makanan yg diberi.. sy pnh beri bby mkn ni ms pegi travel outstation bkje sbb klu travel mana nk cri tmpt nk msk bubur or xkn nk buat sejuk beku dr rumah?? Smntra smpai if berjam2 ats jln..ais dlm box simpnan pn blh cair dan rosakkn bubur yg kita bwk... jika chck in hotel mana ada dpurnya nk d pnskn..kcuali ada kettle utk msk air pns . jika chckin homestay maybe ada la dapur nya... Xkn nk beli instant porridge?? Tul x?Lg la ada perasa msg tak bgus utk bby.. maaf jika saya bagitau ni bakal di kecam oleh ibu2 di luar sana..tapi apa saya bagitahu ni berdasarkan pengalaman..pembacaan dan lihat serta rasa sebelum bagi anak makan

Usus bayi masih lagi baru sis. Kalau jadi pape kat anak nanti susah. Jangan samakan anak kita dengan anak orang lain yg dah dibagi cerelac ye sis. Better 6 bulan ke atas. Kalau sis nak bagi jugak sila rujuk pakar ye. Bukan pakar dalam TAP ni. Sekian

Dlm apps ni ada bby tracking. Sila klik dan baca. Atau Buka buku kesihatan anak baca. Dlm tu semua info ada. Jgn jadi ibu yang kosong ya. Ni bukan marah, tp teguran.

6bulan baru boleh mkn ye. N pls bagi baby real food, bukan processed food. Cerelac ni kandungan gula tinggi. Takut baby jadi picky eater nanti

No cannot... usus baby still kecil. Just bagi susu formula n bf saje.. bila dah 6 mths br blh mkn itupun bubur nasi kosong yg di blend halus.

Manis tu..Cerelac sgt manis ya..lbh baik bg bubur kosong dulu..tp 6bulan ke atas..ada jg yg bwh 6 bulan tp kna jumpa doktor dulu..jgn pandai2 bagi

4y ago

Okey sis tq..nti jmpa doktor dlula tya mcm mna

Baby boleh makan 6 months bukan below 6 months. Jgn excited sgt nk bagi anak makan nti rosak usus.

Sila banyakkan membaca.. Tambah ilmu keibuan..

No foods for babies below 6 months old.

Nope...awal lg