Baby 8hari

Mak mertua bg air masak untuk baby Sy yg bru je usia 8hari...bkn ke klau kite g kk baby bwh 6bulan hanya blh minum susu...xblh air masak.....ssh la mak mentua yg nk ikut kepala dia je

11 Balas

Sama dgn sy.. Masa sy bru keluar hsptl lepas brsalin.. mak mertua sy dty umah parents sy nk tgk cucu katanya.. Masa tu baru 3ari brsalin ank sy tgh tdo dlm baby cot suami sy angkt bg mak dia pegang.. Lepas tu suami pergi dapur.. Suami keluar dari dapur tibe2 bawak botol susu isi air masak.. Sy tnye nk wt ape.. Dia ckp umi suruh amk nk bg kt baby sb baby kne minum air masak.. Terus sy ckp doktor xbg lh.. Mak mertua sy ckp doktor smue nye x boleh.. Sy terus diam dgn mak sy.. Setiap kali mak mertua sy dtg.. Sy mesti sorok kn botol susu.. Sy ckp sy direct je susu kn anak sy..

sis , itu baby awk , tlg pertahankan sbb ape2 jd nt awk yg tanggung , sblm bersalin nurse da bgtau jgn bg baby bwh 6 bln air msk sbb diorang tx perlu lg , dlm air susu kita dah ad air , susu ibu ad 70% air msk sbb tu nx banyakkan susu kena banyak minum air kosong , even susu formula pon kita bancuh pakai air msk , mcm kes sy baby sy umur 7 hari jiran indonesia dtg melawat n suka2 nx bg ank sy air msk dgn alasan nt da bsr jd mcm ank dy tx suka minum air kosong , sy terus rampas ank sy , lantaklah nx ckp ape pon , itu ank sy kalau ape2 jd sy yg tggung bkn dy

4y ago

Sy setuju. Kalau boleh elakkan.

Sepatutnya susu shja dibenarkan, kalau awk tak berani nk tegur MIL, ckp baik2 dgn suami, biar dia sendiri bincg dgn mak dia. Yela sbb zaman skrg ni dh lain, semua hosp dh buat sop yg baby bwh 6 bulan tak boleh diberikan air selain susu ibu ckp mcm tu je 😚

Dalam keadaan mcmni,tugas kite as mom kena educate orang tua dgn berhemah..bagitau kes² yg jadi & ape yg doc n nurse ajar.mil sy Pon pernah mcmtu mase anak sulung.tp bile kite dh cerita semua,die akan lebih sayangkan nyawa cucu.😉

Ckit2 2 x pa sis. Saya pon ank no2 tahun lepas bersalin saya dah bg dia minum air masak. Sebab saya susu x keluar lg masa 2. Tapi risau jugak sebab saya takut dia lapar.

Apasal dekat komen ramai kata bagi sikit takpe ye😩😩😩. Air masak is a BIG NO. Bagi jelah FM kalau takda susu sangat

4y ago

btl sis n dgn riaknya bercakap kata ank diorang minum txde pape , sy ny bkn nx tunjuk pandai sbb ank pon br sorg tp sy bykkn bertanya pd yg lbh arif mcm nurse n doc , educate diri sbb da jd ibu kn so kena ad ilmu , kalau tx tau tanya bkn memandai , bg air msk pd baby bwh 6 bln dgn alasan baby lapa n haus bg sy smthg yg sgt nonsense sbb mcm yg kita semua tau air msk 0 kalori so celah mn nx kenyang ? if txde susu sgt bg jelah fm , dlm fm tu pon da ad air msk , dlm susu ibu pon da ad air 70% , even baby umur 6 bln pon plg byk 2oz dlm ms 24jam kalau nx bg air msk itupon sbb diorang da pandai mkn n nx elakkan sembelit , nx bantu penghadaman

Ats baby jgk, bby sya ok je mnum .. tpi bgi satu sudu kcik je.. kalau bimbangkn ank tjdi apa² jgn bgi..

ajak husband pantang kt rumah sndr je...skrg google bersepah cara masak makanan pantang...

Tpi mak2 kite dlu2 pon bg bby nyer air masak...xjdi ape2 pon...bg cikit jew bkn bnyk...

Boleh je bagi sikit, jangan bagi banyak macam bagi susu. Sbb baby pun pandai haus.