MCD,KFC,PIZZA HUT ! Selain Dari Makanan Ni Memang Mommytak Selera Nak Makan Terutamanya Nasi?

Boleh sharekan apa yg bakal ibu-ibu makan di awal kandungan 8 nak masuk ke-9 minggu? Macam mana ye nak dapatkan balik selera makan nasi? Kesian kt baby dalam perut?

16 Balas

Sy mkn biskut, buah & kueh teaw je.. Nasi mmg xleh telan. Sekejap je muntah balik... Yg lain tu pun tgk keadaan jgak. Kdg2 muntah jgak... So, mana yg xmuntah tu kira naseb dpt duk dlm perut. Tp sy tetap mkn sikit2... Xnk perut kosong. Kdg2 kalau xleh mkn jgak, sy buat air milo atau honey lemon.

5y ago

Part milo tu sy mcm seram sikit sebab tekak ni dlu selalu gak teguk.. Time pregnant nk kurangkan sikit sebab takut pulak diabetes.. Kalau part nasi tu, kita sama.. Kadang betul lapar sy makan jgk la tp tgk lauk.. Pstu nasi mmg sikit betul.. Huhu setakat ckup syarat nk hilang lapar dh tu.. Muntah memang time perut kosong mungkin angin, pstu morning sickness wajib.. Demi bby ku tabahkan sje.. 😭😭

Saya..dri mule mgdung..mkn roti jer..sampai berat bdan sy trun mendadak..pe lagi..mgmok nurse..hahaha..tp xleh nk pkse2 mkn..kn..smp la stu hari to..sya pitam...pe lagi..trus la cube mkn nsi ngn syur..risaukn beby dlm perut..alhamdullilah kandungan sy cecah 28minggu..bru dpt mkn..

5y ago

Taw xpe..berat trun mendadak trok..hahahahah..skg ok la..tp lme2 mkn nsi..mcm muak da..kne pelbgai syuran la jwpnnyer...hahah

Saya ada kenal org mcm tu. Sepanjang pregnancy, hari hari makan fast food. Ulang mcd kfc pizza texas bagai. Sampai hari dia beranak. Alhamdulilah anak keluar sihat. Memang dia langsung tk boleh terima makanan lain 😂😂😂

5y ago

Haah itulah husb dia mcm risau juga. Tapi nak buat cana dedua tawakal ja. Sebab memang tak boleh terima makanan laim even dah berapa kali try. Tak makan, kesian kat baby pula. 😅

Sy mkn buah tembikai.. Sepotong dua gitu utk naikkan selera makan.. Tp tekak masa tu nak nasi dan ikan serta sayur2 saja.. Ayam mkn mmg xlalu.. Tp wajib mkn tembikai.. Utk hilangkan loya..

5y ago

Semoga dipermudah sis.. Saya lps bsalin pn nak makan ayam tu jadi mcm xda selera.. 😅😂 Pembawaan alahan tu jd terus menerus smpi skrg.. Kalau x kurus juga xtau la. Hahahahaa

Sy pun tak lalu mkn nasi awl2 tu, tp kalau mi goreng atau apa2 yg bkaitan mi boleh plak masuk... Sis boleh try la mnatau bkesan juga sbb lain org lain rasa kan..

5y ago

Sabarlah sis, sy pun mcm tu jg, deritanya tuhan ja yg tahu..😂 Perut asyik berangin ja.. Jgn kn mkn nasi bau nasi yg baru masak tu pun xboleh hidu.. Memandangkan mi ja yg lepas masuk tekak tpaksa juga mkn supaya perut x kosong dan paksa diri mnum warm water utk buang angin dlm badan... Semoga d permudahkan lalui tempoh ni harap2 keadaan ni hanya smentara n sis pun ada selera mkn balik ya supaya baby pun sihat dpt khasiatnya😊

Sandwich subway pun ok jugak. Sy haritu dlm seminggu berkali2 mkn subway heheh. Itu je boleh telan lagi2 klu kat ofis.

Sis boleh makan mee bihun kueyteow jugak kalau tak lalu nasi. Spageti ke kan. Janji kenyang & khasiat utk baby 🥰

5y ago

Thank you tips nya.. In Shaa Allah nanti sy try ya.

awl2 mmg cmtu... dh 12w ke atas oke la sikit... awk nk mkn tu sume boleh je cume tkot berat bdan naik mendadak je

5y ago

ais xpe.. jgn air gas... sy mmg suke air gas, sebelum peknem n awl peknem msih minum sb mse tu xtaw lg ade sngkut gdm.... skrg ade gdm on insulin... ssh sgt..cucuk insulin 4x sehari d perit. kerap kene g hos, klinik, jmpe pkar.. bsalin pun xle normal, 38w dh kene admit.. mcm2 risiko untuk bby klau ade gdm... air gas mmg marah btol.. serius

Mkn syur dlu..mcm byam..tempe..ikan blis..(rendam dlu)..n semua syur2 laen la

5y ago

Cube la slow2..insyallahh..

Ikan haruan stim halia...🤤🤤🤤