iron tablet

bleh x klau xmkn iron tablet ni?

13 Balas

Saya masuk 7bulan doc dah tak sarankan saya makan iron.. Sebab doc ckp iron ni meningkatkan selera makan, jadi berat saya/selera makan saya okey and doc tk nak saya naik berat badan sangat. Doc suruh stop makan iron. And sekarang makan obimin and vit c je

Sy x mkn iron tablet.. Sbb x boleh mkn.. Munyah balik... Sy bnyk mkn kn kerang, daging or ketam.. Alhamdulillah..HB sy static 13 / 12.. X drop..

sy mula-mula pon tak boleh mkn, muntah je. lps tu doktor tukar ubat lain. muntah jugak. lps tu sy try mkn ubat dgn air oren sbelum tidur. dah ok.

Sy baru dpt ubat drpd kk. Selama ni mkn new obimin je. Tapi kalini dia bg new obimin & iron tablet. Boleh makan dua2 sekali ke?

Telan dgn air oren sunquick.. supaya x rasa nk muntah /loya.. klau minum guna air kosong.. msti rasa nk muntah kn..

Nak boleh telan sebab berbau ek. Hehehehe. Cuba makan ubat tu dengan air jus oren atau Sunquick tak ada gula. ;)

Kena makan.. Kalau brand tak sesuai, Cuba tanya doktor sama Ada Sangobion sesuai utk diambil atau tidak

Klau tak mkn tkut HB akn drop... Try mntk tukar ubt lain, mcm sya mntk tukar obimin, xda bau sng telan

Telan dengan air sunquick dear. Sy xda masalah telan vitamin kk bg dari dulu sbb guna tips ni. 😉

5y ago

Yes.. Mmg sy amalkan gitu dari anak 1st .. Kalau nk suruh telan gitu je mmg tak lah..

Minta nasihat dgn doktor sis. Biasanya mereka akan tukar ubat lain.