Syukur Buat Persiapan Awal

. Bila keadaan mcm ni rasa syukur sgt2 sbb Allah gerakkn hati spya beli awal2 persiapan baby dri awal2 pregnant aritu lgi.. Masa tu beli pun sorok2, xnk member2 tau.. Sbb nti kena kecam sbb awal sgt beli brg2 baby.. Kononnya excited sgt nti apa2 jdi mulalah mnyesal.. . Tapi excited tu mmglh ada, cuma sy beli awal bkn sbb utama yg tu.. Tapi sbb pkir pendapatan mniaga kecik2 x mnentu,, Jdi ada sikit2, bel] sikit2 smpi lengkap.. Nti dh hujung2 bln, perut dh mak]n besar dh x larat sgt nk g shopping brg2 baby.. Pastu hujung2 bln nti nk kumpul duit utk bersalin & confinement lgi kn.. Semua tu duit.. Klu time tu nk beli brg lgi nk kumpul utk bersalin lgi.. Mmg x sempatlh.. . Allah tu sebaik2 perancang & penentu.. Dgn musim tgh kalut dgn penyakit lgi skrg.. Nk beli2 brg runcit pn pyah apatah lgi nk beli brg2 baby.. Sekurg2nya sy dh lengkap semua tu.. Kandungan pn dh masuk 6bln skrg.. Semoga urusan kita semua dipermudahkn.. Amiinn2 YRA.. ??

Syukur Buat Persiapan Awal
20 Balas

Saya pun Sama sis... Start beli time 5 Bulan, beli sikit2... Suami bukan kerja kerajaan pun, kerja biasa je.. gaji pun cukup makan.. time pkp ni Susah sangat nak berbelanja... lebih lagi suami tak keja. Saya dah lengkap stgh je, tinggal stgh je lagi brg saya Dan baby... Due Bulan 7.. kita hanya mampu merancang, Allah Yang menentukan segalanya... saya doakan sis, saya Dan mommy2 Yang tgh preggy semua dilindungi Nya Dan saya doakan kandungan kita semua selamat. Amin~

4y ago

sy pn due awal bln7..ti sbb gdm.. sy bln6 ptghana atau awal bln6 dh kena serah diri

Betul sis. Ada baiknya siapkan barang awal2. Mcm sy ni banyak beli last minute. Musim pkp ni kena beli online pastu lambat sampai. Due hujung bulan ni hmm. Moga2 semua sampai sebelum bersalin. Pastu masuk 36w baru nak basuh/packing baju nak gi hospital. Dgn perut besar, sakit pinggang yg teruk ni mintak husband je buat semua tu 😅

4y ago

Wah nasib baby behave x nk keluar awal🤣

Saya pon start beli masa 4 bulan nk masuk 5 hritu. Skrng dh 8 bulan, semua complete. Cuma benda2 besar mcm carseat, stroller tu belum beli, lgipun pkp kn mmng x keluar mana pon jwbnye nnti. Lega jugak dh beli awal2 hritu, x de lh kabut bila jadi mcm situation pkp skrnh

4y ago

kan...syukurlh.. 😁👍

Ya sy pun dh beli barang baby..hampir lengkap..ni tinggal nk kumpul duit utk bersalin n kegunaan slps bersalin je nnt..kita xtau bila pkp n covid ni akan berakhir so skrg ni tengah berjimat cermat sikit..beli ape yg perlu je dulu..btw kita pun sama preg dgn sis..😊

4y ago

sy dg kena serah diri awal @ tgh bln6 ni.. sbb ada gfm

Untung nye awk baru 6bulan da siap persiapan.. Sy ni 7bulan pn baru nk start nk shopping.. Tapi skrg pkp xdpt nk g shopping.. Beli on9 je lah.. Masa mula ari tu nak beli cikit2 husband sy ckp awl lg.. Now da jd cm ni skrg.. Dia lak slh kn sy ckp xnk bli awl2 lah..

4y ago

Tu lah.. Ni pn da bli on9 ckit2.. Mmng lme tnggu brg nk smpai.. Silap2 pas raya bru smpai.. Hehe..

Sama la Kita...sy pon beli awal..sbb dlm ekonomi yg xstabil...asal Ada duit lebih,mmg sy akn beli barang baby...xsalah buat persiapan awal...sbb Kita ja yg tahu kewangan Kita mcm mna..🤗

4y ago

betul tu.. klu takut kena judge ngan sdra mra n kwan2..beli jersenyap2.. last2 smua fh standby..org puji plak sbb pndai manage..mcm2 skrg ni org😁😅

Bgus bli awal2 sis...mcm sy pun sama beli awal2 xde kalut dah dgn time pkp skng.. Skng ni hanya tnggal brg tuk brpntang je mcm minyak yg lain Alhandulillah settle dah..

Sy pun mcm tu...teruja tu mmg..tp pikirkan meniaga..dpt duit sikit2 beli sikit2...sy da siap basuh package dlm beg ..sbb nnt dah sarat dah x larat nak buat kerja..

4y ago

Sama la...sbb sy kuah dri family...sy sorg je kat semenanjung...xkan nak harap kakak2 ipar it mak mertua...kna buat siap2..kot2 bersalin awal..mana tau kan..

haa betul tu sis.. beli sikit2 time ada duit, da complete lega.. tinggal simpan duit tok next step pulak

4y ago

kan..alhamdulillah allah bgi idea utk selesaikn awl2

Aamiin semoga dpemudahkn segalanye.sy pn awl2 dah beli skit2 ,Alhamdulillah hampir lengkap dah..