Minta tolong

#firstbaby #ingintahu #pleasehelp Ada tak yg sudi tlg saya 🙂 baby dh 32 minggu❤ brg2 utk pantang dan brg2 baby tak beli lgi🙂 ad mslh kewangan nk beli semua tu🙂 buntu nk cri bantuan kat mne lagi :)

Minta tolongGIF
18 Balas

Insha Allah semoga Allah bantu ❤️. Blh start beli sikit2 dulu. Sy nak share tips sy sendiri.. Baju baby beli dari shopee dlm rm5 sepasang beli size 3months dlm 3 psg dulu, blh search ja pakaian baby nnt pilih lah, pastikan beli dari seller yg mmg byk review pembeli. Kemudian utk lampin baby, beli dlm 24 helai.. Pun dari shopee bwh rm20. Plastik utk lapis lampin elak basah luar lampin pun shopee jgk Utk pantang, sy pakai minyak yu yee utk diri sdiri di dahi, perut, kaki 🌹. Stokin pantang pun dari ecoshop.. Tuala baby sy pakai tuala sy/suami atau kain batik sy. Mana yg dh cuci bersih, sy pakai utk baby🌹 Bedung baby pun sy pakai kain batik sy sendiri, sy gunting. Beli dari shopee jgk kain batik.. Rm4-6 sy lupa Itu shj brg baby n pantang sy. Mandi waktu pantang sy mandi sekali sehari, air suam yg sy didih atas gas. 😊

ms sy dl time susah, kain bj baby pun jahit sdri je. jahit tgn. bedung, barut pakai kain belacu sbb murah, dan jahit sdri. jgn mudah putus asa. kita yg nak bahagia. kita usaha dr kesusahan kita. jgn compare dgn org lain. ianya akan jd kenangan manis utk di kenang dimasa hadapan. dr susah kita belajar utk tabah dan tenang. dr situ kita akan nampak sbnrnya xperlu berbelanja besar utk sesuatu perkara.

2y ago

Setuju, betul.. Kdg kita x terfikir yg actually x perlu byk pun persediaan nak bersalin utk baby n pantang.. Mgkn sbb berada dlm circle yg berkemampuan.. Sy dulu pun barut pakai kain batik lama yg sy gunting sdiri.. Beli kain perca, jahit dan cuci dgn sabun n air panas pun blh 🥰 Mentua sy dulu pun jahit sdiri jgk pakaian utk anak. Pastu bantal pula, sy sendiri x beli bantal, dan tak pakaikan anak bantal, sehingga diorg umur 3yo + baru la sy bg pakai bantal, tu pun bantal murah dari eco shj. MIL sy pula jahit bantal anak2 sendiri, jahit dgn sambungan kain pakaian lama, isi ddlm beras atau perca kain. 🌹 Semoga Allah permudahkan semua urusan ibu2 dlm app ni. Aamiin

Semoga dipermudahkan.. Sy pun dh 13 Tahun jarak dgn ank sulung ni baru ada rezeki dan berganda rezeki dpt baby twin😊 Sy start membeli barangan baby seawal kandungan 3 bulan.. Mmg kena rancang dari awal lebih2 lagi bila kembar semua kena 2 pasang. Sy bnyak join group prelove barangan baby kat situ kita blh berjimat Dr segi wang. Mana2 ibu jenis yg tk kisah bnyak brg2 yg dijual dgn harga murah.. In shaa Allah Semoga membantu.

takpe sis , beli sikit sikit je dulu . jangan terus beli banyak banyak , baju baby newborn beli sikit je sebab nanti membesar kena beli lain dah . saya pun dah 34minggu beli mana perlu je , ada lagi yang masih belum lengkap . slow slow ye , insyallah allah permudahkan . rezeki anak ni lain macam sikit .jangan stress stress ye , doa yang baik baik

Semoga dipermudahkan 🙏🏻 sy pun da 35 weeks, baju baby termasuk bedung semua beli dari bundle sahaja, towel xbeli pun pakai towel extra milik sy shja, brg lain semua order murah2 dri shopee, sy single parents smua keperluan beli sndri. Jgn fikir susah sis, makin fikir otak pun stress.

saya ada bju sesuai baby boy dgn barut yang saya nak bg saja. baju biasa2 je, xde jenama pun. masa beli dl, beli utk unisex. anak lahir perempuan so saya x gunakan bju dan barut tu.. mcm mna nk contact awak ni? klw awak nak, saya pos kan baju2 tu ke awak..

beli yang asas jee ..baju baby ..minyak yuyi/telon,utk awak cukup la stokin dan minyak angin pun dh ok ..semoga dipermudahkan urusan awak dan kita semuaa

Beli skit2 dulu mana yg perlu. Kat shopee banyak yg murah. Baju newborn rm4 pun ada. In sya Allah moga dipermudahkan urusan sis

Sama la sy, sedih kadang bila fikirkan apa la nasib. Sy dh 35minggu tk ada apa2 persiapan pun yg dh beli.

2y ago

Tk apa, masih ada masa lg nk siapkan persiapan untuk baby, insyaallah ada la rezeki nanti. Doakan sy dan baby sihat dan selamat ye

sis saya ada baju baby masih elok boleh beri. anak saya sudah 1tahun 8bln. saya duduk puchong.