sedih dan ap perlu aku buat semasa berpantang..

Bila kakak pesan pd ko dh berank jgn sedih klaw xde org melawat lg2 dlm pantang..selepas habis pantang 2buln ko blh dtg umh ke rumah aq (bnyk kali akak aq pesan cm ni tapi laki aku xfaham)..aku diam xnk sedih sbb ni ank pertama jd kena la kuat

22 Balas

Hurmmm patut kita bersyukur orang tak datang umah... Tgok awak n anak awak... Awak patut berehat.... Baby lak... Tak takut ke orang luar pegang cium sesuka hati... Jangan jadi macam anak kawan diana... Sampai skang umur dah 2 tahun... Tapi duk ulang alik g hospital.. Gara2 bersalin time akhir puasa... Raya ramai gila datang umah.. Kiss baby bagai... Last2... Yang batuk.. Yang selsema.. Yang guna barang tiruan lipstick... Habis muka baby tu... Pastu sampai skang macam2 penyakit ada... Tak faham nape perlu attention orang... Patut kita nak elak kan lagi... Macam diana... Awal2 cakap waktu pantang tak nak orang datang umah..

4y ago

Hahhaha... Kolek mana... Sungai lembing ke?

Saya baru bsalin anak ptama bulan Sept aritu. Sy lg prefer xde org dtg msa bpantang sbb time tu la kite sbuk dgn baby + nak berehat lg. If org nk dtg, limitkan pd kluarga tdekat je. Kwn2 tu sebaiknya jumpa lepas kite habis pantang je. Lgpun rsau juga org duk pegang & cium baby kite nnt sampai baby sakit. Baby ni antibodi msih xkuat and kulit pun sensitif. Mmg kna jga btol2. Baru2 ni pun sbb ade family member yg sakit, saya pun bjangkit sampai batuk & demam. Kesian baby kurg dpt phatian msa saya sakit. Tapi paling penting, naseb saya baik baby xberjangkit.

Sy pula time kat kg ada je yg dtg tiba2. Yg dtg Tiba2 ni yg org x suka. Yela mana nak urus anak, nak rehat nak cari baju, tudung masuk bagai... Pastu ckp muka Sy pucat la. X bermaya la. Yelah kalau asyik dtg je bila masa plak Sy nak rehat. Sana jg anak nak menyusu sana jg la nak jumpa. Berbual bukan main lama lg 😔. Pastu nurse plak dtg melawat ikut time dia. Bukan call dulu nak dtg. Sy baru nak lelap sbb 1 malam berjaga Tiba2 ketuk pintu umah 🙄. Pelik plak dtg Nak2 7 hari berturut turut tanpa inform. Ikut suka dia je dtg

Sy lg suka klo org xdtg tgok dlm pantang, org ni kalo dtg umh kita mcm berkampung pulak dh, kita nk buat itu ini ssh, dh laa asik nk komplen jee tahu nyer.. bukan mcm itu lah,bukan mcm ini lah, eeee stress jgk..Mmmm Klo lh sy mmg suka xde org dtg, biar kita urus je bby,dgn diri kita.. tp setiap sy pantang adee je yg dtg pgi siang mlm..Aduhaiii mls nk melayan time bby tido2 tulaaa kite nk rest kn diri,time kite nk buat sesuatu utk diri kita,tp itulah apakn daya..Tetamu dtg mnis kn muka jelah 🙁

Kalau bagi saya la kan, saya lebih rela jiran tak datang melawat saya semasa saya dlm pantang. Yelah,badan pun letih dan sakit lepas beranak. Bila org dtg melawat,ajar benda yg selalunya tak ngam dgn kita. Lebih2 lagi yg syirik. Kita nak bf pun susah. Kalau kat tempat saya ni jiran sekampung datang melawat lepas saya baru keluar hosp. Lagi2 org suka2 je cium baby. Bukan sombong, takut baby kena jangkitan kuman. Mana la tahu ada antara jiran tu yg selesema ke. Lepas dah habis pantang org nak melawat pun ok dah

Lebih baik xde org dtg melawat dik. Teringat kes akak 6 tahun dulu. Akak baru melahirkan, ada kwn dtg spital snap gambar anak akak pastu x mintak kebenaran dia post dlm fb dia. Lepas dr tu anak akak meragam asyik nangis je. Org kata kena sawan tangis dan penyakit al ain. Sedihnya akak dlm pantang huru hara x dpt pantang btl2 sbb anak meragam. Nak marah xleh sbb kwn. Pasni akak nk bersalin akak xnk ckp sesapa duduk wad mana. Balik umah pun dok dendiam xnk sesapa tahu akak dh beranak dah balik rumah

seeloknya jgn bg org dtg masa pantang.org skrg ni bukan reti bahasa.dtg time mgrib la,malam la,time pagi2 la.dtg tak tau dari mana ntah dari hutan ke laut ke kubur ke.dtg pulak dia tak tau sihat ke tak,anak dia batuk2 ke, dgn make up dia tebal mcm opera cium2 baby.sebaiknya takyah dtg.tggu lepas 3 bulan ke.takyah heboh nk buat cukur jambul qiqah semua awal2.biar dlu.sakit bukan diorg nk jaga.

Btl.sy pun x suka org dtg ms bpantang.sbb kita br nk suaikan diri dgn keadaan.dgn baby baru.pastu bpantang ni ada routinrnya.nk kena jaga diri kita.nk kena jaga baby.better sihatkan diri kite dulu br jmp org lain..bpantang kalo blh nk tenang2 je.sbb nama pun bpantang.baby pun br bbrp hari keluar.ramai org dtg rumah.anak kita akan tdedah mcm2..

Itu yang terbaik sis. Suami saya sendiri yang "halang" orang datang melawat baby kat rumah sebab untuk kebaikan parents. Nanti anak dah sakit kita lagi sakit tengok dia. Biar kita sedih skrg. Jgn kita sedih kemudian hari. Tak lama pun tempoh pantang tu. Bertenang dan happy okay tempoh pantang. Rilex2 je.. Dapat bonding dgn anak..

tak kisah klau ada tetamu yg nk dtng . akak ckp mcm tu maybe untuk elakkan penyakit berjangkit pd baby. yela, baby tk kuat lg. sy pun tak berani nk bg orng dtng dan tk kisah klau diorang nk dtng or tak. sbb emosi pun sy kn jaga juga.