KEKUASAAN ALLAH

Tak ada 1 makhluk pun boleh menafikan kekuasaan Allah.. Aku down sgt mse awl2 kawen sbb org duk kutuk hina bdn aku.. Orang ckp : " ko gemok rin, mmg ko ssh nk mengandung" Bila aku story ckp da 2 mgu lmbt period, org ckp lagi : " ahh... Ko x pregnant tu.. Sipi2 xkne.. Xya pk lah!" Kt tempat kje dpt exec yg kejam.. Die tahu kite tgh preg.. Tp sruh buat kje renyah.. Allahu.. Kite nk apply cuti awal, die ckp "laki ko ade kt sini kan? Ko xpyah sebok2 nk cuti awal" Walhal sy da tepat 9bln preg mse tu.. Tgu mse.. Syukur.. Si kecil ni x sabar nk klua awal 23.03.2020 haritu.. Time mmg tgh cuti.. Allah maha adil.. Now, alhamdulillah.. Allah kurniakan aku zuriat yg sihat.. Rezeki Allah bg tanpa aku sangka.. Bila dia tau aku preg, scan bby girl die ckp lg : "haha.. Ntah2 anak lelaki.. Ko mane tau kan.. Bnde dlm perut Mcm2 bole jadi" Skrg ape masalah die.. Aku nk preg ke xpreg x tumpang pun ank aku kt rahim KAUU.. Bg ibu2 yg mungkin ada pengalaman hampir serupa, jgn down.. Jgn risau.. Rezeki tu Allah akan bg tepat pd masanya.. Jgn dgr ckp org.. Yg penting kite kne usaha.. Minta support dri suami.. Sme2 kne kuat mental... Mudah2an, Allah kurniakan rezeki yg 1 ni juga.. Amiin2 yra..

KEKUASAAN ALLAH
121 Balas

Biasa tu sis manusia xboleh tgk org lebih..Insyallah Allah selalu ada untuk org2 yg sabar bnyk nikmat yg Allah akan beri..Sy dah lalui masa anak kedua ada seorang pegawai suruh sy naik keje sdgkan sy mc(sbb bleeding) alasan xada org kat pjbt sy diam siap ugut nk pindahkan sy tp suami bnyk bagi semangat hari2 doa yg baik UTK sy..Insyallah ada rezeki UTK org yg sabar dan ada balasan UTK org xberperikemanusian...Allahamdulilah sy dah 4tahun pindah office baru xsampai 10minit dr rumah hikmah terbesar sy dpt susukan anak sy 2 tahun penuh dan tghr blh balik sekejap susukan anak sy..Kadang2 Allah nk bagi kita jumpa dgn manusia sebegitu nk uji kita..Kita sabar&ikhlas insyaallah Allah permudahkan segalanya🥰🥰🥰

Macam saya lah sis, saya badan besar, suami pun badan besar. Kami berdua dari mula2 nak kawin dah jadi isu, tapi kami teguhkan jugak hati dan berkahwin. Macam2 hinaan kami dapt. Macik2 bawang siap kata kami takkan ada anak sbb dua2 gemuk. Dan ada yg persoalkn cara kami bersama sbbkan fizikal kami. Mula2 termakan jugak cakap mereka. Rasa down bila dah masuk 3 bulan kawin tapi masih x lekat. Hri2 menangis dgr hinaan org. Tp alhamdulillah kuasa Allah, bulan ke 4 perkahwinan kami. Saya disahkan mengandung 5minggu. Waktu tu rasa syukur sgt. Skrg dah masuk 20weeks pregnancy dan semuanya lancar. Percaya pada rezeki Allah inshaaAllah Dia akan dengar doa2 hambaNya

Bak kata seorang alim ulama pykit hasad ni akan makan semua kebaikan yang pernah pelaku lakukan seumur hidupnya.bhye kan..hidup org yg hasad ni byk mslh n slh satu nye xleh tengok org senang.xpe sis,alhamdulillah sis tlh dikurniakan baby girl yg sgt comel n sihat.nsht sy kalau berhadapan dgn org mcm ni,diam senyum n bla dari situ.the best solution la i thought.nty lama2 dia akn rs bodoh sbb sktkan hati sis tp sis sikit pun xterjejas.N selalu doa jgk.doa org teraniaya plg dekat denganNya.Nabi kita pun ada pesan,kalau boleh elakkan doa org yg teraniaya sbb doa ni Allah pasti makbul🤲.so doa je utk penguat jiwa penenang hati#kitabaikramaisayang

4y ago

Thx much sis... Alhamdulillah 😍😘🥰

Salam Mommy Eiryn yang disayangi Allah dan RasulNya. Sekali lagi, Tahniah buat Mommy, Semoga puteri comel yang dilahirkan ini menjadi saham akhirat buat ayah dan ibunya. Semoga membesar menjadi anak yang solehah. Penyeri kehidupan kalian sekeluarga 🌹🌹🌹 Kagum saya dengar cerita Mommy yang begitu tabah dan cekal menghadapi segala dugaan sepanjang mengandungkan anugerah yang tak ternilai ini. Jika tak keberatan, boleh kongsikan berapa berat si comel ini dan bagaimana proses kelahirannya? Normal atau Ceaser? Mommy ada hadapi apa2 isu GDM, DM atau HB sewaktu mengandung?

4y ago

Wkmslm... Alhamdulillah.. Mudah2an bby sy jd ank yg baik, solehah.. Mse preg kne gdm on diet control.. Tp ok je sepanjang preg tu.. Xde bermasalah lngsung bby nye.. Sy bersalin normal... Bby 3.8kg sis... Alhamdulillah semua okk sgt sgt

Manusia mmg gitu perangainya. Sy pun slalu kena..masa lps 4 bln khwin sy pregnnt tp bthn 8weeks cmtu je pstu gugur..ada je org ckp sbb kurus sgt le tu gugur. Sbb berat sy 42kgs je tu..sy diam kn je lah. Ada jg yg ckp suh mkn ubat itu ini sbb sy kurus sgt..sy mls lyn..alhmdulillah lps 10 bulan sy prgnt smula dn bru je bsalin bln feb 2020..montel lg bby boy sy , smpai org pelik mcmna mak kurus tp ank sihat sgt..masa prgnnt berat sy naik 12kg mcmtu..54kgs..dh 2 bln bsalin jd 46kgs..petua abaikn mulut org2 yg mcm puaka tu insyallh hdup kite lbih positif 😊😊

4y ago

Org mcm tu kdg rse die lebih tau perancangan Allah.. Sy pun pnah ggur mse mula kwen dlu.. Tu die ckp sy ni gemok.. Tu ssh nk preg.. U know what sis.. Yg ckp mcm tu bkn pmpn tau.. Llki.. Kite ni malu lain.. Trse mcm hmm xdpt nk ckp.. Laki kite bnyk tenangkn kite... Last2, time mmg xde mengharap nk kn rezeki tu sbb mulut org, Allah bg rezeki tu tnpa diduga.. Syukur alhamdulillah...

Waktu saya kerja haritu pun macam2 bos kutuk, itulah inilah, last2 fed up berhenti time tengah preggy 8bulan, dah laa suruh buat kerja macam kuli batak, padahal dia tau tengah preggy, pastu bila penat marah kita pregnant, selalu dia ulang ayat, sape suruh pregnant, xreti nak tahan ke. Hari2 balik nangis kat husband sbb ganggu emosi, last2 bincang husband suruh berhenti sebab risau ganggu pregnant tambah2 anak first mesti nak jaga sehabis baik. Alhamdulillah sis pun dah selamat melahirkan 23.03.2020 jugak 😁

4y ago

Itulah, sama jugak mintak cuti xdapat, alasan staff xcukup, habistu nak tunggu gugur dulu ke baru bg cuti, smpaikan warded jugaklah sehari sbb bleeding kerja pnat sangat, lepas pada tu asyik melawan jelah time kerja demi anak, dia suruh buat itu ini pun kadang2 buat lambat2 or buat nanti2 je time larat, sampailah amik kputusan brenti, anak kita sama tarikh, pun babygirl jugak 😁😁

sy pun prnh kena oleh supervisor masa preg 6 bulan tapi disuruh angkat komputer, printer, pc hm.. angkat je lah terpaksa... lpstu baru je duduk terus dia report sy kat boss tak buat kerja langsung.. pstu esk hari dia report lagi sy taknak dengar langsung bila disuruh angkat brg.. tak lama pastu dia ckp kat sy tak payah je dtg keja esok (masa tu kerja dkt HQ so boss mmg ada situ).. mmg sy x dtg n skrg dh jadi happy housewife hehehe.. dugaan kan. bby pun dh 10 months

4y ago

itu lah.. yg supervisor ni cina dh kawen tp belom ada anak. sy rasa sy ambik keputusan yg betul berenti keja masa tu hehe

Alhamdulillah..tahniah sis..sy bru brslin smlm..baby girl..lhir normal..brt 3.82kg..tpi ada mlut2 yg prtikai knp bby brt sgt..last2 sy ckp biar la dia brt,sy yg bwak dia dlm prut 9 bln..sy yg lahirkan dia..knp diorang plak yg sbuk2 nk prtikai mcm2..kesian baby..😔 Sy dh discharged..tpi bby kt wad SCN lgi..kna dok bwah lmpu biru sbb kuning..kna on antibiotik sbb ada mslh skit kt paru2 dia kesan air ketuban leaking awl..sdih nya rsa hti ni Allah je yg tahu😭

4y ago

Ok sis..tq..haha..tu la..mmg suami lynkan je tekak bni nk mkn apa..mjur dpt smua keinginan sblm pkp bermula🤣

Betol. Tu semua mulut2 puaka yg tak pernah nak puas hati tgk kesenangan hidup kita tu yg suka mengata kita sana sini. Padahal kita tak pernah pon minta beras dgn dorg untuk kita hidup. Dorg lak yg nak lebih2. Mungkin dorg tak pernah dpt kasih syg yg cukup tu yg gitu. Kasi cili je mulut dorgg. Hahaha. Pape pon tahniah sis. Mulakn hidup baru as a mom. Dont ever giveup what people said about u okay?? Biar la kita gemok. Gemok itu sexy like me. Heheheh

4y ago

Kdg terfikir.. Ape yg diorg ni xpuas hti sgt dgn org smpi sgup ckp mcm tu.. Xpk perasaan org lain kn... Tp tu la.. Nk lwn org mcm ni kite kne ignore die.. Be positive.. Huh

Taniah sis ank sis pipi tembam.. comey sgt.. Well sis org bdn montel mcm kita ni memang ramai orang dengki plus jelouse.. Yelah dorg tu xmampu bagi kepuasan kan partner sndiri tu yang duk kutuk kita yang montel ni.. Dulu sy bukan kene kutuk gemuk je plus hodoh.. siap ckp siapa jdi ank sy memang nyesal sbb sy hodoh.. Alhamdulillah allah tu berkuasa kan.. ank sy comel belaka.. Org tgk dia pun geram je..

4y ago

Haha.. Btul tu... Kite montel pun comell... Mmg patut diee xrmai kawan.. Kite ni kwn ngn die sbb kesian.. Kt office die sorg2 jea... Tp Last2 die wt kite gitu.. Mmg kne ignore la... Laki kite siap ckp xya lg dh kwn org mcm tu.. Xya kesian2