Nk luahh. Xbolehh simpan sorang. Tkot ddok wad pulakk nty .. ermm

Nk kongsi sikit .. Aku ni xthu la smpai bile nk bertahan cmnii ..aku bosan dh hidup dngn lki aku ..bru 2tahun lebih. . aku nmpk semua dahh .. bru ank stu .. mcm2 dh nmpk mse depan aku dngn ank cmne .. aku lepas bersalin selalu sakit , demam+batuk+selsema+sakit2 bdn .. lki aku cm xkesah jee .. aku nyusu bdn lg kt ank .. kdng aku mintak dye sapu minyak kt bdn pun bnyk bunyi . Kdng ngelat smpai aku terlelap ..aku sakit , ubat-ubatan xdisediakn .. jgn kata aku .. anak sakit pun smee .dyee bia jee .. ..dye thu aku boleh jge ank. . tp ni sme2 xsehat .. kaw gerak la sikit ambik tindakan .. msk kn ke ape .. ni xde .. bia jee .. kaw nk tunggu aku mati dpn mata bru nk sedar kee . Aku pnh di kata "bodoh" oleh dye .. time tu aku tdo. Maybe dlm pkol 2pgi lebih cmtu .. sbb nye wayar charger x gantung tmpt tinggi je .. tkut ank main .pdhl dye yg pkai last .. aku jrg la cas fon . Kdng seharian x cas fon sbb xpkai sngt . Sebok dngn ank jee aku ni.. Pastu start dripde dye dok buat perangai cmtu . Aku dh ilang rse hormat kt dye . Kdng aku lawan jgkk ..tp selagi xnaik tangan kaki tkpee laa .. setakat ni belom lg .. dan lg stu .. bile dye ajk "bersama" aku lebih suke ngelat .. sbb 1)mls 2)sakit hati 3)penat 4)teringat ape yg dye buat .. dan kdng tu aku smpai rse ringan sangat mulut ni nk ckp mintak divorce jee .. tp aku kesian kn ank.. ank xcukup mse dngn bapak . Bapak klaw ade rumah pun sebok dngn handfon .. ank main sorang2 .. Klaw dulu sebok lepak dngn kwn2... Skrg pun sme tp smbil lepak buat grab ..pastu bile kite mintk beli sesuatu yg x seberapa dye xhabis2 ungkit tkde duit ,tkde duit .. pdhl buat grab tu ade jee msok duit hri2 klaw kelua buat grab tu.. aku rse fade up sngt dhh ..dye buat cara mcm aku x pernah bekerja.. cm aku ni sengkek sngt nk mintk duit kt dyee .. aku jd cmni pun sbb kaw. Suami cerminan isteri .. kaw yg didik aku jd cmni .. sblom ni aku xkawin lg . Aku elok jee. Xpernah lg aku lawan ckp ibu ayh aku .. ibu ayh aku jge aku elok . Gemok .cukup mkn .pakai sume cukup .. duit aku dlm account berkepok .. aku sempat beli krete lg .. rolling duit dlm 2-3bulan account aku dh penuh balik . Hasil gaji kerja aku .. pdhal gji aku x bnyk pun ..skrg bile aku dh xkerja.bnti sbb time pregnant 5bulan aku xlarat dh mabuk2 teruk . Aku tnye kaw kata ok .. then bile cmni .aku nk kerja balik. Kaw xkasi . Suruh aku jge ank jee kt rumah . Abis tu kaw buat aku mcm sampahh .. ?? Mne dtg duit klaw aku dok rumah ? Aku buat bisnes jual bju pun berapa yg dpt .. ? Ade org beli ade laa dpt sikit .. klaw xde org beli . Xde laa dpt pape .. sbb tu laa org nk kawin .kaw nk kawin . Kawin seronok tang main je ke . Yg lain semua bini tanggung .. Klaw dngn ank buah belah dye pndai pulak kesian .. ade abg dye yg keluarga cacar marba .. ank terabai .. time sblom aku mengandung . Aku pikir ..wah laki aku belom ade ank .tp snggup nk tanggung dan sebok2 hal ank abg dye... Tp bile smpai kena kt btg idung sndri .sebalik nyee laa pulakk ..aku rse abg dye pun spesis mcm dye sbb tu bekas bini dye lari .. ckp punye ckp xjln .. last2 pikir untuk undurkn diri .. penat + sakit otak aku dibuatnyee . Nk ditinggalkn sayang .. nk ditatang pun meluat .. pikirkn ank jee ..

23 Balas

Pada saya, komunikasi yang paling penting. Sis kena luahkan semua ni kat suami. Kalau suami betul2 sayangkan sis, sayangkan rumahtangga, takde masalah untuk dia nak terima apa yang sis luahkan ni. Tapi kalau dia melenting. Hmm. Sis boleh fikir sendiri lah. Saya dulu pun berpengalaman macam ni sis. Masa anak pertama. Memang lunyai la saya berat sebelum pregnant nak dekat 60. Lepas bersalin terus turun sampai 45 dah macam orang sakit. Gi mana2 semua tegur kenapa kurus sangat. Sebab penat jaga anak sorang2, buat kerja rumah semua sendiri. Memang makan hati setiap hari. Dah macam ibu tunggal. Lagi masa anak bawah setahun jenis susah tido malam. Saya sorang la yang bersengkang mata jaga anak malam2, bangun tukar pampers anak, susukan anak. Suami? Dia la terpaling penat kerja. Tido on time tiap hari. Balik kerja pun takde langsung bantu2 saya uruskan rumah. Balik, makan, main hanfon, tengok tv, tido. Ingat saya bibik? Lama2 saya tak tahan, 1 hari tu saya luah kan apa yang saya pendam. Then saya minta kat dia nak ‘me time’ sehari je and dia duduk rumah jaga anak and dah prepare tugas2 untuk dia kena buat kat rumah. Saya balik tengok dia dah macam apa muka stress penat semua. Baru dia rasa macam mana penatnya duduk rumah. Start tu dia dah mula bantu saya. Lelaki ni kadang ingat duduk rumah tak penat boleh relax2 jee. Dia jelah penat keluar kerja. Lepas saya bersalin anak ke 2 dia jelah yang banyak uruskan anak. Malam2 anak nanges dia terus bangun. Dia takkan tido selagi anak belum tido sebab kalau anak meragam susah tido dia akan dodoikan sampai anak tido. Dan kerja2 rumah pun dia dah buat. Kadang kalau saya tak sempat masak dia balik kerja dia yang masak. Sis cuba lah luahkan kat suami. Semoga dipermudahkan segala urusan sis.

5mo ago

btul, komunikasi adalah antara cara kita nk tegur suami. alhamdulillah suami sy pun serba x tahu itu ini tntg uruskan rumah, aplagi lepas ada anak. tp dh bersilat, mengamuk, kita menangis depan dya😅, dya baru sedar silap dya. pelan2 kita bgi peluang dya belajar. cuma skrg, bab tiap kali tukar yakyak anak je, masa tu la asthmanya nk dtg🤭 sangka baik jela.😅 sis doa byk2. itu yg penting. doa semoga urusan harian sis dan suami dimudahkan. urusan anak membesar dimudahkan juga. 😊

semoga sis kuat mghadapi ujian rumah tangga. saya pun surirumah sis, ada anak setahun stgh n skrg pregnant 3 bln. suami sy pergi pagi balik mlm. sy mngasuh budak sis, mula2 sy jaga 2 org, skrg ada 4 ank asuhan sy, semua berumur setahun lebih sama baya anak sy total 5 org sy jaga trmasuk anak sndiri (saya ikut peraturan kkm limit seorg pngasuh jaga anak umur setahun keatas dlm satu masa hanya dbenarkan 5org) sy ada ambik kursus online KAP percuma masa ank sulung baby utk tambah kemahiran. Alhamdulillah pendapatan sy sebulan RM1800 sbb seorang ank asuhan sy charge RM450, makanan parent bawak sendiri, hantar pada waktu weekdays shj sbb sy weekend sabtu ahad nk rehat. dgn duit tu sy simpan dan buat aset sndiri sbb suami sy suka tgk hp jgk. sy bgtau ni manatau sis berminat mndalami bidang lain. banyak kerja boleh buat dari rumah, buat grabfood pun boleh sis, kita prmpuan ni mmg TERPAKSA kuat. andai satu hari nnt suami takde pun kita still boleh rasa kita boleh hidup tanpa dia. maaf andai komen sy lain dari yg lain. ada lelaki pun ckp banyak kali takde guna juga bagai angin lalu so mmg kita prlu ambik inisiatif sndiri.

5mo ago

nk mengasuh sye mcm xlarat ..tkut jgkk. ...ank bukan masalah . skrg maslah nye suami yg perngai melebihi kanak2 .. btol laa tu .dye type kite bincang ,ckp .. angin lalu jee .. penat berckp dngn org mcmni .. huhu

Sorry to say. Mungkin komen lain dari lain. Harap cerita sis nie boleh jadi pengajaran untuk kita semua. Yg perempuan. Jgn terlalu bergantung harap pada suami. Kalau ada kerjaya sebelum pregnant, kalau boleh teruskan sahaja, jgn berhenti keje, jgn jadikan alasan pregnant untuk kita berhenti keje. Jadi perempuan kena kuat dr semua segi. Bila kita ada simpanan sendiri, untuk masa dpn kita juga dan masa dpn anak2 kita. Salah juga sis berhenti keje dan masa tu pula husband kata okay. Byk dah dgr cerita mcm nie. Yg merana si isteri dan anak2. Kita nk minta apa2 pun rasa x sedap kan sbb lpas tu mengungkit... Hati lelaki nie berubah2, susah kita nk agak masa dpn kita. Biasa mmg lelaki suka kita duduk rumah uruskan rumah, n they can control us in that way. Sorry.. Sy x kecam mana2 SRT yea. U all are great. Am just be natural here. Kalau TT rasa nk bekerja, part time @ full time, WFH @ office, much more better. U better plan properly future mcm mana dgn anak. Kalau bincang x jalan, move forward. Sy doakan semoga semuanye dipermudahkan.

5mo ago

Betul. Zaman sekarang bagi saya mmg perlu kerja. Ni pendapat saya lah. Lain org lain pendapat. Ramai wanita bila pregnant je behenti kerja. Alasan, mual tak larat. Lepas bersalin berhenti kerja, alasan nak lagi puas hati jaga anak depan mata sendiri. Boleh nak berhenti kerja, BUT MAKE SURE YOU ADA BACK UP PLAN. MAKE SURE YOU ADA ENOUGH SAVING in case in future berlaku sesuatu contohnya Cerai, suami meninggal (minta dijauhkan). Back up plan ni penting ya. Bukan utk you sorang je, untuk anak2. Back up plan tu contohnya you boleh buat niaga kecil2an, cari kerja yg boleh wfh, ada je kerja yg offer buat kerja dari rumah je cuma kena pandai cari. At least you ada income sendiri. Kalau kewangan suami okay, boleh lah minta upah/gaji dari suami. Ni Cerita kalau kewangan suami okay lah. Belanja dapur lain, belanja baju lain, gaji lain. Jangan jadi seorang suri rumah yg takde apa2.

“Tiada yg sempurna melainkn kita yg menyempurnakan” sy berani ckp mcmni sbb sy pun mengalami, sy tahu bukan sy seorAng, boleh dikatakan semua isteri yg melalui hal yg sama . Sy dpt semua yg awk ckp tu, suami suka layan anak, suka dngn budak2, penyabar jugak x suka maki. Tapi disebaliknya ada sedikit halyg sngt menyakitkan hati, yg dia sendiri pun susah nk berubah. Tp sy sebagai seorang isteri ap yg sy mampu buat, sy telan pahit ni sorg2.. masih brharap yg satu hari nnti dia akn berubah. So dekat sini yg sy cuba sampaikan, jngn pernah jemu menasihati dia, ckp baik2. Sbb sy pun skrng tengah struggle untuk sentiasa menasihati dan sentiasa bagi ruang dan peluang, jika awk masih sygkan hubungan Awk.

saya pun sama alami benda ni. suami saya terlalu anak mak sampai mak dia cakap saya cacat and berpenyakit mental pun dia masih berdiam diri tak reti bekap isteri. saya Masih Dalam pantang and family dia cakap macamtu pada saya. now saya taktahu suami saya nak ceraikan saya atau apa sebab family dia asyik cakap habistu skrg nak apa? nak cerai ke? siapa je tahan dengan family mertua macamni. saya hampir meroyan but dia sekeluarga boleh menjatuhkan saya macamtu sekali. suami saya sangat kedekut and suka pakai duit isteri. saya penat. skrg saya jaga anak sorang diri and dia buat diri seperti bujang

5mo ago

pergi mahmamah bukak fail terus puan...

Sye nie bkn la nk msuk cmpur dlm urusan sis.. Tp sye x ske org jd kn anak sbgi alasan utk kekal bsama walaupun hati mluat.. Kte x bley nk paksa hati kte, kwen bkn mcm keje.. x ske bhenti, cri keje bru.. lg2 ble da ade anak memg kne pkir mcm2.. klu rse syg tu masih ade,usahakn la dua2 belah pihak utk brubah.. jgn buat kputusan waktu tgh emosi.. nie memg cadangan klise 'berbincang' but it really helps.. klu suami sygkn hubungn, dye akn cbe utk brubah.. ape pun smoga sis trus kuat..

5mo ago

yg meluah pla jadi serba salah.. korang ni punnn.. xyah besarkan isu, berulang dia kata adik ipar dia kn, bkn kait org lain. yg meluah jd terbantut meluah 😅 cuba bg kata semangat bkn bg tmbh depression otak dia lahaiiii.. lain diluahnya lain dibahas korangggg 😂😂😂

Jalan dia kalo ajak bincang tak nak.. Buat cara mcm2 pun xjalan.. Dari sis boleh kemurungan dan akan memudaratkan diri sis baik lah dibawa ke pejabat agama dan mintak kaunseling suami isteri. Kalo xada perubahan dan xboleh dah nak bawak bincang baik sis fikirkan diri sendiri. Bahagiakan diri sis, jgn guna alasan ank kecik nak kasih syg bapak sbb bpk pun xpedulikan ank. sebelum ank tu tahu dan mengerti apa2. baiklah sis buat keputusan terbaik dlm hidup sis dan ank. rasanya sis mampu hidup sendiri dan boleh bekerja. semoga dipermudahkan urusan sis ya.

Tak pa sis luah je kat sini. Kadang ad ja isteri yg senasib mcm sis. Sy pon pernah jauh dgn family seberang laut lg sbb ikut suami tak de tempat nk meluah msa tu. Byk kali burn out. Tp sy xsimpan. Mmg sy lepas habis2 dgn suami. Bia dia tahu isteri pon ada perasaan. Isteri pon ada penat buat kerja. Sis cuba bincang bila sis dh reda sikit. Tgk suami pon dlm mood ok. Cuba bawa berbincang hala tuju rumah tangga. Kalau sis nampak masih sama cuba la sis peduli emosi sis dlu. Anak akan tetap bahagia walau dgn sis je. Hug u. 😊

pisah lah sis cara terbaik... mula hidup baru dgn anak...jangan dsbbkan anak awk takut nk berdiri 😌... Sya dulu dh kawin tapi DPT laki jenis makan duit bini , dh tu family plk X betul , ada plk anak angkat dlm rmh , ex pun bermanja dgn anak angkat...dh tu Sya ni sebagai isteri apa ?? x ngandung sebok kata mandul , hitam sikit caci ckp mcm ank org asli.. skrng Sya dh kawin lain , dh beranak dh pun still sibuk lagi 😂...and then skrng family doerang pun dh porak peranda

SIs kena jaga diri jgn mengandung lg. Pastu ddk pikir masa depan dgn plan apa nk buat. Bertindak utk selamatkan mental jiwa kesihatan badan. Lelama boleh sakit kalau terus mcm ni. Bkn menghasut tp ramai sgt yg kena tindas dgn sejenis mcm ni. ( kang ada yg suh sabar redha bersyukur 😮‍💨) bg sy kite kawen utk dihargai disygi dihargai bersama2 jaga anak bkn bini sorg je kena tanggung sakit badan sakit jiwa sakit mental. Kalau da cuba masih tak leh kena move on.