Hi, nak tanya

Betul ke kalau scan awal sangat, boleh miscarriage? Saya pregnant dah 5 weeks tapi kak ipar saya cakap jangan scan lagi sebab dulu dia scan time kandungan 3 weeks pastu miscarriage . Risau pula saya. Seeloknya untuk scan boleh scan week ke berapa ye?

20 Balas

cakap dkt kakak ipar awak banyakkan membaca lagi☺️. punca keguguran diawal kehamilan ni sebab janin dlm rahim kita tu sendiri tak menjadi. bukan sebab scanning. nanti bila kandungan awak dh besar, awak nak scan kerap pon xjadi masalah. utk lihat condition baby awak. kalau awak buku pink dkt swasta doctor mmg akan scan setiap kali dtg checkup. kalau kk shja xkan scan setiap kali checkup. nak sah kan kehamilan awak boleh je. cuma nya awak jangan panik bila doctor inform awak belom nmpk apa2 atau baru dinding rahim menebal. selalunya doctor akan minta awak dtg repeat scan semula. nak nampak kantung scan masa usia kehamilan awak 6@7w. nak nampak baby dn heartbeat scan masa usia kehamilan awak 8@9w dan keatas. selagi awak xde spotting/bleeding atau sakit perut terlampau, inn shaa allah kandungan awak baik2 sahaja. continue makan asid folid